Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je messen slijpen met een slijpsteen?

Omschrijving

Last van botte messen? In deze instructievideo wordt getoond hoe je zelf je keukenmessen (of ander type mes), kunt slijpen met een Japanse Naniwa watersteen (slijpsteen).

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Japanse Naniwa watersteen (slijpsteen)
  • Bak water
Je mes is na het slijpen via deze methode, scheermesscherp. Wees dus voorzichtig met het gebruik ervan en bewaar het mes op een veilige plek!

1. Inweken

Laat de slijpstenen een paar minuten vol met water zuigen.
Aan de lichtweerkaatsing in de snede kun je zien hoe bot je mes is.

2. Botte messen

Voor erg botte messen beginnen we met het slijpen op een korel 120 steen. Plaats de slijpsteen op het rubber voetje zodat deze niet schuift.
Let op de plaatsing van de duim en wijsvinger van de rechterhand. Met deze vingers houd je de slijphoek onder controle.

3. Slijphoek

Houd voor de slijphoek een hoek van ongeveer 15 graden aan. Bij een mes van 4 centimeter breed, houdt dat in dat de ruimte tussen de rug van het mes en de steen een kleine centimeter is.
Zorg dat er altijd een laagje water op de slijpsteen ligt. Dit zorgt ervoor dat de steen niet dicht gaat zitten.

4. Slijpen

Slijp het mes in de lengterichting van de steen alsof je een laagje van de steen wilt afslijpen. Gebruik niet meer druk dan noodzakelijk. De structuur van de steen bepaalt namelijk hoeveel materiaal er vanaf genomen wordt. Slijp vervolgens de andere zijde van het mes. Controleer tussendoor of er over de gehele lengte een braam ontstaat en ga zonodig verder.
Een braam is een teken dat de schuine vlakken die je aan beide zijden van het mes slijpt, bij elkaar komen. Pas als er over de gehele lengte van het mes een braam is ontstaan, kun je overgaan op een fijnere steen. Bekijk ter controle ook even of de schitteringen in de snede zijn verdwenen.

5. Fijnere steen

Draai de slijpsteen om en slijp verder op de fijnere kant ervan. We gaan nu verder met korrel 1000. Wederom slijpen we het mes aan beide zijden, totdat de groeven van de grove steen weggeslepen zijn. Deze groeven maken de snede namelijk zwak en veroorzaken bovendien weerstand bij het snijden.
Slijpen met korrel 1000 is voldoende om je mes behoorlijk scherp te maken. Scherper dan veel messen wanneer ze de fabriek verlaten.

6. Testen scherpte

Test het mes op een vel papier. Gebruik daarvoor de gehele lengte van het mes.

7. Finishing touch

Vervolgens slijpen we het mes op een nog fijnere steen. Dit zorgt ervoor dat de snede van het mes nog gladder wordt. Dit maakt de snede scherper en duurzamer. We gebruiken hier de korrel 3000.
Slijp tenslotte het met nog een paar keer met weinig druk, onder een iets grotere hoek. Dit haalt de braam weg en maakt de snede scheermesscherp.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!