Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je een broodmes (of ander kartelmes) slijpen?

Omschrijving

Zelf je mes slijpen? Dat kan! In deze instructievideo wordt op twee manieren getoond hoe je botte broodmessen of andere messen met kartels weer scherp kunt krijgen. De eerste manier is met een keramische slijpstaaf, de tweede manier met een Spyderco sharpmaker. Succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Slijpstaaf

Leg het mes met de rand op tafel en slijp met de slijpstaaf langs de groeven. Op die manier kun je één kant van het mes slijpen. Aan de andere kant ontstaat dan een 'braam'. Deze kun je weghalen met dezelfde slijpstaaf of door het mes plat (of iets schuin) op een slijpsteen te leggen. Het nadeel van deze methode is echter dat de zijkant van je broodmes daarvan iets minder fraai wordt.
Kies allereerst de juiste grofheid van staafjes voor de sharpmaker. Het gemiddelde broodmes zal vrij bot zijn, je kunt hiervoor dus diamanten staafjes nemen.

2. Spiderco Sharpmaker

De techniek is als volgt: je hebt voor de rechterkant van het broodmes -de geslepen boogjes- het staafje (a) met de puntige kant naar boven nodig. Voor de andere kant, waar je dus de braam weghaalt, heb je de platte kant van het staafje (b) naar voren staan. Kantel het mes iets en haal deze eerst over de punt van het staafje (a) heen. Haal de kant met de braam vervolgens langs het andere staafje (b). Op deze manier kun je zelf je mes weer scherp krijgen.

Misschien ook interessant:
>> Hoe kun je snel en makkelijk een ananas schillen en snijden?
>> Hoe kun je makkelijk de scherpte van je keukenmessen testen?
>> Carpaccio maken: het vlees in dunne plakken snijden
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!