Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je karpers vangen? Karpervissen deel 2: het vastlood systeem en de bloedknoop

Omschrijving

Wil jij meer weten over karpervissen? Dit is deel 2 van de drie informatieve video's waarin Marco Kraal uitleg geeft over het vissen op karpers. Nadat hij in deel 1 het materiaal en het aas heeft behandeld, laat hij in deze video zien hoe je kunt vissen met het eenvoudige, vastlood systeem. In de geschreven handleiding wordt uitgelegd hoe je één van de belangrijkste knopen bij het vissen, de bloedknoop, kunt leggen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • stukje tube
  • clip
  • vislood
  • klauwhaakje (bodyhaak) maat 6 of 8
  • rubberen hulsje
  • soepel, stevige onderlijn
  • boilienaald
  • boilies
  • stukje bezemhaar

1. De basis van het vastlood systeem

De basis van dit eenvoudige systeem is een stukje tube en een speciale clip waar je het lood in vastzet. De tube zorgt ervoor dat je tijdens de worp de onderlijn niet in de knoop gooit. De clip fungeert als een soort veiligheidsmechanisme. Mocht de lijn breken dan schiet het lood uit de clip en kan de vis vrij weg zwemmen.

2. De onderlijn maken

Je kunt voor de onderlijn eenvoudig, stevig materiaal gebruiken met als basis een bodyhaak. Bekijk de video en volg stap voor stap hoe je de haak en de clip aan de onderlijn bevestigt.
Een prima lengte voor de onderlijn is 20 tot 25 cm .

3. De onderlijn vastzetten op de wartel

In de video kun je zien hoe je de onderlijn op de wartel vastzet met een halve bloedknoop.

4. De bloedknoop 1

Neem het eind van de lijn dubbel en houd dit dubbele lijngedeelte bovenop de haaksteel. Pak het eind van de lijn en draai dit stevig rond de haaksteel en het dubbele lijngedeelte, waarbij de draairichting is: van het bledje weg. Leg de windingen mooi aansluitend naast elkaar. Na 4 tot 7 windingen steek je het eind van de lijn door de naar links uitstekende lus. Houd de knoop met de vingers van de linkerhand vast en trek de lijn voorzichtig naar rechts . De lus schuift nu met de draad onder de windingen door. Knip het uiteinde kort af.

5. De bloedknoop 2: iets sterker en iets moeilijker

Maak een grote lus in het eind van de lijn en houd die boven de steel van de haak. Pak met de vingers van de linkerhand die zijde van de lus die het dichts bij de bocht van de haak is . Houd de rest van de lijn en de haak stevig vast met de vingers van de rechterhand . Draai de "linker"kant van de lus zo'n 5 à 6 keer rond de haaksteel en het naar links uitstekende einde van de lijn , naar het bledje toe. Houd vervolgens de lus open met de vingers van je rechterhand en trek met je linkerhand aan het eind van de lijn om de lus dicht te trekken. Stevig aantrekken en het uiteinde kort afknippen .
Gebruik je de bloedknoop bij haken met een oog , haal de lijn dan eerst door het oog.

6. Een boilie bevestigen

Een boilie bevestig je met behulp van een boilienaald. Steek de naald met een voorzichtige draaiende beweging door de boilie en zorg dat deze niet scheurt. Gebruik een stukje bezemhaar als boiliestopper.
Zorg dat je altijd een reserve boilienaald bij je hebt.
Zorg ervoor dat er genoeg afstand, zo'n 1.5 tot 2 cm, tussen de boilie en de haakbocht is.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!