Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe is een ski opgebouwd?

Omschrijving

In deze instructievideo wordt uitleg gegeven over de opbouw van de ski. Zo weet je hoe de buitenkant, maar ook de binnenkant van de ski - de kern - eruit ziet. Vooral dit laatste bepaalt hoe de ski skiet en hoe deze reageert onder verschillende omstandigheden. Wat basiskennis dus voor de wintersport-leek! De instructievideo is afkomstig van het YouTube kanaal van Wintersporters.nl.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De bovenkant van de ski

Omdat de bovenkant van een ski is uitgevoerd in een mooie uni kleur of een fraai dessin is dit het meest opvallende deel van de buitenkant van de ski. Het merk van de ski staat op de bovenkant. De lengte van de ski en de radius, ofwel de draaicirkel van de ski, kun je vaak aan de onderkant vinden.

2. De binding van de ski

Afhankelijk van het soort ski zit de binding wel of niet gemonteerd op een plaat. De plaat die tussen de binding en de ski zit heeft invloed op de stijfheid van de ski. Bij een plaatmontage, zoals in deze video, zie je aan de zijkant van de ski een mooi plastic kantje lopen. Dit kantje kan los van de bovenkant lopen, maar ook doorlopen aan de zijkant van de ski en zo een geheel vormen met de bovenkant. Losse bindingen kun je zelf op je ski’s monteren. Voorgemonteerde bindingen, zoals bij huur ski’s, zitten op een rails waardoor ze verstelbaar zijn. Hierdoor kun je de bindingen gebruiken met verschillende maten skischoenen.

3. De kanten en het belag van de ski

Aan de zijkant van de ski lopen stalen randen. Dit zijn de zogenaamde kanten, die worden gebruikt bij het draaien van bochten. Als je de ski op zijn kant zet zie je de onderkant oftewel het belag. Het belag is het glijvak van de ski en wordt tijdens het skiën dan ook het meest gebruikt.

4. De kern van de ski

De binnenkant van de ski, de zogenaamde kern, is het belangrijkste onderdeel en bepaalt voor een heel groot deel de eigenschappen van de ski. De kern kan op verschillende manieren zijn opgebouwd met verschillende materialen. Deze materialen zijn van invloed op hoe de ski skiet, hoe hij reageert onder verschillende omstandigheden en de levensduur van de ski.

5. Een houten kern

In het midden- en hoge segment hebben de meeste ski’s een houten kern. Veel gebruikte houtsoorten hierbij zijn populieren-, essen- en esdoornhout. Daarnaast wordt ook vaak bamboe gebruikt. Ieder materiaal heeft met zijn eigen specifieke kenmerken weer een ander effect op de eigenschappen van de ski. Bij het merendeel van de ski’s met een houten kern is deze kern opgebouwd uit gestapelde laagjes van verschillende houtsoorten.

6. Kern materialen glasfiber, carbon en 'Ti'

Glasfiber is een materiaal dat je in iedere ski aantreft. Het wordt gebruikt tussen de verschillende andere gebruikte materiaalsoorten en zorgt ervoor dat al deze materialen bij elkaar blijven. Verder geeft het glasfiber wat extra demping en stijfheid aan de ski.
Een ander veelgebruikt materiaal in ski’s is carbon. Het heeft als eigenschappen dat het erg sterk is, licht van gewicht en stijf.
‘Ti’ oftewel Titanal is een aluminiumlegering die speciaal wordt gemaakt voor gebruik in sportartikelen. De legering die onder meer koper, zink en magnesium bevat, zorgt niet alleen voor een goede demping in de ski, maar ook voor een gelijkmatige stijfheid in iedere richting.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!