Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hoe kun je een veilig wachtwoord (password) aanmaken door het gebruik van een wachtzin (passphrase)?

Omschrijving

Wachtwoorden zijn de digitale sleutels voor online diensten en accounts. Net als met gewone sleutels is het erg belangrijk er voorzichtig mee om te gaan. Korte wachtwoorden bieden vaak onvoldoende bescherming tegen hackers. Gebruik je een passphrase of te wel wachtzin, dan is dit een stuk veiliger. In deze video wordt uitgelegd hoe je een goede wachtzin kunt maken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Waarom is een wachtzin beter dan een wachtwoord?

Hoe langer je een wachtwoord maakt, hoe veiliger. Daarom is het beter in plaats van een wachtwoord (password) een wachtzin (passphrase) te gebruiken. Een wachtzin is bovendien vaak makkelijker te onthouden.

2. Waaruit bestaat een goede wachtzin?

Een goede wachtzin bestaat uit minimaal 5 woorden. Hoofdletters, vreemde karakters en spaties zijn niet direkt noodzakelijk, maar wel aan te raden. Ze maken de wachtzin nog veiliger. Het is verder belangrijk dat je de wachtzin goed kunt onthouden.

3. Gebruik geen bekende uitspraken

Gebruik geen bekende uitspraken, gezegden of spreuken. Een aanvaller gebruikt lijsten waar deze uitspraken op voorkomen en zal de wachtzin snel kunnen kraken.

4. Gebruik geen persoonlijke informatie

Gebruik ook geen persoonlijke informatie, zoals je lijfspreuk die op je profiel van een netwerksite staat. Dat is door iedereen te vinden of te raden.

5. Wat is een goede wachtzin?

Enkele voorbeelden van een goede wachtzin zijn:
- dankzij e-mail gebruik ik zelden de telefoon!
- heeft mijn koelkast een vriesvak van 20 liter?
- Brood bestaat uit gezonde vezels en mineralen!

6. Gebruik een wachtzin maar een keer

Gebruik voor ieder account een andere wachtzin. Gebruik je dezelfde wachtzin voor meerdere accounts dan kan iemand, als hij je wachtwoord van één account heeft gekraakt, inloggen op al je diensten.
Er bestaan wachtwoord managers (gratis software) die al je wachtwoorden op een eenvoudige en veilige manier kunnen opslaan.

7. Deel je wachtzin nooit met anderen

Voer nooit wachtwoorden in op computers van anderen of openbare computers. De computer kan besmet zijn of kan ingevoerde gegevens opslaan, waardoor men toegang tot je wachtzin en je online account kan verkrijgen.

8. De geheime vraag bij het aanmaken van een account

Veel online diensten en websites vragen bij het aanmaken van een account een antwoord op een geheime vraag. Deze geheime vraag fungeert als back-up als je je wachtwoord bent vergeten of wilt resetten. De geheime vraag is echter een groot risico voor je beveiliging. Het antwoord op de vraag kan meestal makkelijker worden achterhaald dan het wachtwoord zelf.

9. Een veilig antwoord op de geheime vraag

Sla zo mogelijk de geheime vraag in zijn geheel over. Is dit onmogelijk geef dan nooit het echte antwoord op de vraag, maar gebruik willekeurige toetsaanslagen. Vul zoveel mogelijk tekens in en zorg ervoor dat alle beschikbare karakters zoals kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens worden gebruikt. Je hoeft het antwoord niet te onthouden. Er zijn vrijwel altijd andere mogelijkheden om je wachtwoord te resetten.
Bekijk ook eens de video 'Hoe kan iemand je wachtwoord kraken en hoe kun je dit voorkomen?'
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!