Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hoe kun je je baby makkelijk inbakeren? Gebruik van de Pacco inbakerdoek.

Hoe kun je je baby makkelijk inbakeren? Gebruik van de Pacco inbakerdoek.
Omschrijving

Inbakeren is het stevig inpakken van je baby in doeken en zorgt voor meer rust en geborgenheid. Door je baby in te bakeren slaapt hij beter en creëer je rust en regelmaat. Onrustige baby’s houden zichzelf vaak wakker door wild met hun armpjes te zwaaien. Dit kan tot veel spanning leiden bij de ouders en de baby zelf.
Er zijn verschillende technieken en doeken voor het inbakeren van je baby. In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe je de Pacco inbakerdoek gebruikt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Je baby op de inbakerdoek leggen

Leg de Pacco inbakerdoek klaar door de buitenste, grote doek neer te leggen en de binnenste doek op de klittenband strips te drukken. Leg daarna je baby met de schoudertjes op de rand van de buitenste inbakerdoek. Voor je gevoel is dit misschien te hoog, maar deze hoogte is juist goed voor de pasvorm. De schouderlijn van de buitenste doek sluit zo mooi aan om de schoudertjes waardoor het nekje van je baby vrij blijft.
De binnenste en buitenste flappen van de inbakerdoek dien je altijd beiden te gebruiken!
Overleg altijd met het consultatiebureau als je wilt starten met inbakeren. Zij hebben vaak een inbakerdoek te leen. Baken je baby niet in als hij koorts heeft, de eerste 24 uur na een inenting, bij benauwdheid of infectie van de luchtwegen, bij een afwijking van de wervelkolom, een verhoogde kans op een dysplastische heupontwikkeling of als je baby in een stuit heeft gelegen.
Op koude, winterse dagen kun je je baby een extra laagje kleding aandoen of een dekentje over de inbakerdoek leggen.

2. De binnenste inbakerdoek: de eerste flap omslaan

Vouw de eerste flap mooi glad om het buikje van je baby en stop de flap onder het ruggetje vast. Let daarbij goed op dat de doek niet plooit, waardoor je baby niet lekker ligt.
Zorg ervoor dat er bij het vouwen geen propjes stof in de okseltjes ontstaan!

3. De tweede flap omslaan en sluiten

Leg het rechter armpje van je baby recht naar beneden, langs het lijfje, met het handje opengevouwen tegen het heupje aan. Terwijl je het handje van de baby met één hand tegenhoudt sla je met je andere hand de flap over het armpje en het buikje van de baby heen en druk je het bovenste klittenband vast op de strip. Doe dit strak genoeg. Druk daarna, terwijl je je eigen hand wegtrekt, het onderste klittenband eveneens strak op de strip.
Past de flap goed op de klittenband strip, dan kun je ervan uitgaan dat je de flap goed hebt omgeslagen.

4. De derde flap omslaan en sluiten

Sla op dezelfde manier als in stap 3 beschreven nu ook de laatste flap van de binnendoek om je baby heen. Ook nu geldt weer goed strak omslaan, aangezien dit het principe van inbakeren is.
De eerste keren voelt het inbakeren van je baby misschien wat onwennig aan, alsof je hem berooft van zijn vrijheid. Het tegengestelde is echter waar. Het inbakeren zorgt voor een gevoel van geborgenheid.

5. De buitendoek omslaan en sluiten

De buitenste doek zorgt voor extra stevigheid. Vouw de buitendoek met het elastiek om de schoudertjes. Zorg daarbij dat de stof van de doek ruim onder het kinnetje van je baby uitkomt zodat je baby het hoofdje vrij kan bewegen. Sluit de buitendoek door het klittenband strak op de klittenband strips te drukken. Ook bij de buitenste doek kun je ervan uitgaan dat wanneer het klittenband goed op de strips past je de flap goed hebt omgeslagen.

6. De inbakerdoek dichtbinden

Bind de touwtjes aan de onderkant van de inbakerdoek dicht. Is de baby nog heel klein, dan kun je eerst een stukje doek opvouwen om de doek te verkleinen. Let op dat de baby voldoende ruimte heeft om met gespreide beentjes te liggen.Voor de zekerheid kun je met je handen in de doek gaan en checken of de heupen van de baby goed vrij liggen. Dit is belangrijk voor een goede heupontwikkeling. De scheve sluiting hoort zo, want naarmate de baby groeit is er meer ruimte nodig voor de beentjes.

7. Je ingebakerde baby in bed leggen

Leg je baby wakker in een kort opgemaakte bedje. Dek hem toe over de schoudertjes, tot het kinnetje en stop de deken stevig onder. Dit geeft je baby een gevoel van geborgenheid en helpt hem ontspannen.
Houd bij erg warm weer de temperatuur van je baby goed in de gaten! Tot 37,5 graden is normaal. Is het warm en huilt je baby hevig, verwijder dan even de inbakerdoek, laat hem wat drinken en baken bij slaapsignalen je baby weer in.

8. Extra informatie

Pacco heeft verschillende inbakerdoeken voor verschillende leeftijden. Er is zelfs een inbakerdoek voor prematuur baby’s en een fairtrade doek van biologisch katoen. Ook zijn er doeken om het inbakeren af te bouwen.
Het kan zijn dat je kind eerst behoorlijk huilt. Het is belangrijk dan door te zetten. Vaak zie je de eerste drie dagen al verandering. Daarna volgt meestal een lastige dag waarop je kind weer terugvalt in zijn oude patroon. Na die dag gaat het meestal elke dag beter. Geef dus niet te snel op, maar probeer het in ieder geval een week.
Het boekje 'Inbakeren brengt rust van Ria Blom' is een veelgelezen boekje om alles over inbakeren te lezen. Vraag er eens naar bij het consultatiebureau. Vaak wordt het boekje (gratis) uitgeleend.
Een ruim assortiment aan Pacco inbakerdoeken vind je hier bij Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!