Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een tuin vogelvriendelijk maken?

Hoe kun je een tuin vogelvriendelijk maken?
Omschrijving

In deze instructie lees je hoe je jouw tuin vogelvriendelijk kunt maken. Op die manier kun je ervoor zorgen dat vogels vaker en langer in je tuin zullen verblijven. Dus als je die vrolijk kwetterende vogels ook zo leuk vindt maar ze jouw tuin steeds voorbij vliegen, dan helpen deze tips je verder. Door het anders inrichten van jouw tuin zul je het de vogels beter naar de zin maken en al snel meer van deze dieren aantrekken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Bessenstruiken
  • Onkruid
  • Vogelbadje
  • Nestkastje
  • Vogelvoer
Met meer vogels in je tuin kun je overlast van vervelende insecten zoals muggen, op een natuurlijk manier terugdringen. Vogels, maar ook vleermuizen, eten de muggen op.

1. Beplanting

Plant wat bessenstruiken in je tuin en zorg dat zo hier en daar wat onkruid blijft staan, zoals bijvoorbeeld brandnetels en distels. Zowel de bessen als het onkruid dienen als voedselvoorraad voor vogels.

2. Een vogelbadje plaatsen

Zet ook eens een vogelbadje in je tuin. De vogels kunnen hieruit drinken en erin badderen. Ververs het water in het vogelbadje regelmatig, zodat het schoon blijft.
Zorg dat het vogelbadje niet te diep is. Zo voorkom je dat de vogels erin kunnen verdrinken! Daarnaast is het belangrijk dat vogels bij gevaar snel kunnen wegvliegen.
Haal tijdens periodes van extreme kou en vorst het water uit het vogelbadje. Als het vriest dan is het slecht voor vogels om te badderen: de veren van de vogels kunnen dan bevriezen.

3. Het snoeien van bomen en struiken

Zorg dat je de takken van bomen en struiken in je tuin niet te kort snoeit. De takken moeten bescherming kunnen bieden aan de nesten van de vogels.

4. Nestkasten ophangen

Naast het broeden worden de nestkasten ook vaak door vogels gebruikt als overnachtingsplaats, dus kun je ze het hele jaar door laten hangen. Zorg ervoor dat de kasten op een plek hangen waar ze onbereikbaar zijn voor katten. Na het broedseizoen moeten de kasten worden schoongemaakt en de overblijfselen van de nesten worden verwijderd.
Let erop dat je de nestkast op de juiste manier en op de juiste plek ophangt. Dat betekent niet in de volle zon en beschut tegen wind en regen. De opening van de nestkast kan daarom het best richting het noordoosten worden gehangen. Meer tips over het juist ophangen van nestkasten voor vogels, vind je op de website van de Vogelbescherming.

5. Het bijvoeren

Voer alleen met voer dat geschikt is voor vogels, zoals zaden, pitten, kant en klaar gekochte zaadmengsels en vetbollen. Je kunt het voer in bomen of struiken hangen, of op een tafel leggen. Kies de voederplekken zodanig dat de vogels veilig zijn voor katten.
Houd de grond onder de voederplaats schoon, om vogelziektes en ongewenst ongedierte te voorkomen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!