1. Het frituurvet smelten
Om zelf vogelvoer taart te maken met frituurvet moet je het vet eerst in een pan op laag vuur laten smelten tot het een beetje vloeibaar is. Het vet mag daarbij niet gaan koken. Je kunt het frituurvet ook in een magnetronschaal doen en in de magnetron laten smelten. Let wel goed op dat je de magnetron niet te hoog instelt, want het vet mag niet te heet wordt. De tijd die nodig is om het frituurvet te laten smelten kan per magnetron verschillen.
In plaats van frituurvet kun je ook ongebruikt kokosvet gebruiken.
2. De vogelvoertaartjes maken
Haal, als het vet voldoende is gesmolten, de pan van het vuur. Voeg beetje voor beetje, al roerende, een ruime hoeveelheid zaden met wat van de andere lekkernijen toe aan het vet. Nadat je alles goed met het frituurvet hebt vermengd, kun je het mengsel in de vormpjes scheppen. Strijk met een spatel of mes de bovenkant mooi glad. Zet daarna de cupcakes in de koelkast of vriezer totdat het vet goed hard is geworden.
Wil je in plaats van meerdere kleine taartjes één grote vogelvoertaart maken, gebruik dan gewoon een grote taartvorm in plaats van cupcake vormpjes.
3. De cupcakes uit de vormpjes halen
Haal de hard geworden cupcakes uit de koelkast en stort ze ieder op een schoteltje. Komt de cupcake moeilijk los uit de vorm, houd het vormpje dan even onder de hete kraan of in heet water. Nadat je de taartjes hebt gestort kun je de vogelvoertaart versieren met namaak slagroom gemaakt van frituurvet (zie volgende stap) of pindakaas en andere leuke, voor vogels eetbare, decoratie.
Het maken van dit vogelvoer is ook erg leuk om met kinderen samen te doen.
4. De vogelvoertaartjes versieren met 'roze slagroom'
Smelt wat frituurvet, totdat het vet zacht genoeg is om als een soort van slagroom te kunnen gebruiken. Neem de pan van het vuur en roer een paar eetlepels rode bessensap door het vet, zodat het vet een mooie roze kleur krijgt. Schep de ‘roze slagroom’ in de spuitzak en spuit op iedere cupcake een dikke toef slagroom. Versier vervolgens de vogelvoer taart met bessen, gedroogd fruit en/of andere vogel lekkernijen. Zet hierna de cupcakes weer in de koelkast om ook de 'slagroom' hard te laten worden.
5. Vogelvoertaart maken met pindakaas
In plaats van de vogelvoer taart te bespuiten met namaak slagroom kun je er ook een dikke laag vogelpindakaas op smeren. Druk daarna versiering zoals pompoenpitten, bessen, rozijnen of gedroogd fruit in de pindakaas en klaar zijn je vogelvoertaartjes.
6. Waar zet je de vogelvoertaartjes neer?
Zet de cupcakes buiten op een voor de vogels veilige plek en uit de zon. In de zon gaat het vet smelten. Kies zo mogelijk wel een plaats die vanuit huis goed zichtbaar is. Zo kunnen de vogels genieten van de vogeltaart en jij van de smullende vogels.