Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hoe kun je een voedersilo voor vogels zelf maken?

Omschrijving

Een voedersilo zelf maken voor vogels, is leuk en makkelijk om te doen. Hoe je de voedersilo kunt maken van een lege fles en vogelvoer, leer je in deze instructievideo van Vroege Vogels i.s.m. de Vogelbescherming. Een zelfgemaakt voedersilo is ideaal om vogels in de winter van vogelvoer te voorzien. Dit zelfgemaakte voedersysteem is geschikt voor pimpelmezen en koolmezen, de kleinere vogels dus. Het voer dat op de grond valt zal echter ook andere vogelsoorten aantrekken.
Veel knutsel- en tuinplezier gewenst.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Plastic fles met dop, groot 1 liter of 1,5 liter
  • Scherpe schaar of stanleymes ~ Bol.com
  • Pollepels, 2 stuks ~ Bol.com
  • Een schroefhaakje ~ Bol.com
  • Moertje of speciale lijm (voor het vastzetten van het schroefhaakje)
  • Vogelvoer strooivoer ~ Bol.com

1. Gaten in de vogelvoer fles maken

Je kunt je lege plastic fles frisdrank natuurlijk weer netjes inleveren, maar deze kan ook een tweede leven krijgen als voedersilo voor de vogels in je tuin.
Maak hiervoor halverwege de fles aan de voorkant een gat ter grootte van ongeveer 2 à 2,5 cm en aan de achterkant op dezelfde hoogte een wat kleiner gat van ongeveer 1 à 1,5 cm. De gaten in de fles kun je maken door deze er met een stanleymes of schaar voorzichtig in te snijden of te knippen.
Steek nu de steel van de pollepel in het grote gat aan de voorkant en vervolgens door de fles heen, door het kleine gat aan de achterkant. Schuif de steel door tot aan het lepel gedeelte, waar het vogelvoer op komt te liggen (zie de foto).
In het kleine gat steunt nu de steel van de pollepel, waar vogels op kunnen gaan zitten.
Op dezelfde manier kun je een niveau lager, maar dan van links naar rechts, een tweede pollepel aanbrengen. Zorg wel dat er ruim voldoende afstand zit tussen het 1e en 2e niveau, zodat de pollepels elkaar makkelijk kunnen kruisen en beide voederplekken tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Gaten in de vogelvoer fles maken

2. De fles vullen met vogelvoer

De zelfgemaakte voedersilo voor vogels kun je nu vullen met vogelvoer. Wel moet je bedenken hoe je het vogelvoer door het kleine gaatje aan de bovenkant van de fles krijgt. De oplossing hiervoor is een trechter. Heb je die niet in huis, dan kun je deze gemakkelijk zelf vouwen. Zie hiervoor ook de instructie voor het vouwen van een trechter van papier.
Met een trechter heb je de fles in een mum van tijd gevuld. Als je de de fles hebt gevuld, zal je overigens zien dat de zaadjes, via de gaatjes die je hebt gemaakt, op de holle halve bol van de pollepel (het lepelgedeelte) terechtkomen. Daar kunnen de vogels er lekker van smullen. Het stuk steel van de pollepel dat uit de voedersilo steekt, heeft ook z’n nut: dat is een handig stokje voor de vogels om op te landen.

3. Een haakje maken aan de voedersilo

Om de voedersilo op te hangen, moet je nu enkel nog een haakje maken aan de dop van de vogelvoer fles. Dit doe je door een schroefhaakje in de flessendop te draaien. Het schroefhaakje kun je vastzetten met een moertje of je gebruikt een speciale lijm dat je in het gaatje spuit en waarin je het schroefhaakje vastdraait.
Zit het haakje goed vast, draai dan de dop op de fles. Klaar is nu je vogelvoer fles. Een haakje maken aan de voedersilo
Vraag bij een speciaalzaak welke lijm je het beste kunt gebruiken voor het vastzetten van het schroefhaakje.

4. Waar kun je de voedersilo voor vogels het beste ophangen?

Je hebt van de lege plastic fles je eigen vogel voedersilo gemaakt en kunt nu in je tuin een geschikt plekje gaan zoeken om je fraaie knutselwerk op te hangen. Het beste is om een beschut plekje te kiezen met veel struiken in de buurt, want daar voelen de vogels zich veilig en kunnen ze ongestoord genieten. En nu maar hopen dat de eerste pimpelmezen en koolmezen snel van het voer komen snoepen. De vogels varen er wel bij. En je tuin ook, want die wordt op deze wijze een waar vogelparadijs. Mochten de vogels overigens tijdens de maaltijd een beetje ‘knoeien’ en wat voedsel op de grond laten vallen, geen probleem. Daar zijn genoeg gegadigden voor.
Veel plezier met je zelfgemaakte voedersysteem.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!