Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 77 instructies gemaakt

Hoe kun je als startende ondernemer een goed ondernemingsplan schrijven?

Omschrijving

Een sterk ondernemingsplan is de basis voor een goedlopend bedrijf en van essentieel belang voor een startende ondernemer. Hoe kun je een goed ondernemingsplan maken en waar moet je allemaal aan denken? Carel Verdiesen van de NOvAA (Nederlandse Organisatie voor AA-accountants) geeft handige tips.

Handleiding

1. Wat is de basis van een ondernemingsplan?

De basis is het idee. Is het een goed idee? Vraag eens aan je vrienden en familie wat zij van je idee vinden. Zoek op het internet of het idee al bestaat en zo ja, hoe het draait. Is het iets wat al in het buitenland wordt gedaan en waarom dan nog niet hier?

2. Een marktonderzoek doen

Het is belangrijk om een marktonderzoek te doen om erachter te komen of jouw idee verkoopbaar is. Waarom zouden mensen voor jouw idee geld willen betalen en hoeveel geld zou men voor je idee moeten betalen. Wat moet het opbrengen en hoeveel zou je moeten verkopen? Zo werk je langzaam aan naar de punten omzet, kosten, marges enz.. Het belangrijkste punt is natuurlijk of je ervan zult kunnen leven.

3. Wat staat er allemaal in een ondernemingsplan?

- Iets over jezelf en je motivatie.
- Iets over je idee, je produkt en hoe je het één en ander wilt gaan aanpakken.
- Wat het zal gaan opleveren, wat de kosten zullen zijn en wat je uiteindelijk denkt over te houden.
- Hoeveel geld je voor de uitvoering van je idee nodig hebt, of je dit zelf hebt of moet lenen, hoeveel je moet
investeren, hoe je aflost, kortom je financieel plan.

4. Houdt rekening met verschillende omstandigheden

In het ondernemingsplan is het heel belangrijk dat je vooraf ook nadenkt over verschillende omstandigheden. Wat betekent het voor jouw onderneming als het 10, 20 of 30% minder gaat, welke maatregelen kun je dan nemen om te zorgen dat je niet failliet gaat. Ben je bijvoorbeeld flexibel in je financiën en je personeel. Reken alle scenario's vooraf goed door in je plan.

5. Wat kan ik met een ondernemingsplan?

Als je het ondernemingsplan naast de realiteit houdt heb je een kompas waaraan je je moet houden. Gaat het minder, neem dan de maatregelen zoals vastgelegd in het plan. Het ondernemingsplan zorgt ervoor dat je grip houdt op de realiteit.
Het is dus belangrijk dat je de werkelijkheid goed in de gaten houdt en ervoor open staat om kritisch te zien wat er in en met je bedrijf gebeurt!

6. Is een ondernemingsplan alleen voor de startperiode?

Het ondernemingsplan blijft belangrijk totdat je stopt met ondernemen. Omdat het uiteindelijk in de werkelijkheid toch meestal iets anders gaat dan gepland, pas je na een bepaalde periode het plan aan. Je hoeft geen nieuw plan te schrijven, maar past je plan aan, aan hetgeen je in de tussentijd hebt geleerd. Je maakt bijvoorbeeld een plan voor 3 jaar vooruit met 1 jaar gedetailleerd. Je past ieder jaar het plan in details aan voor het komende jaar. Dat plan leg je altijd naast de realisatie.
Een goede ondernemer blijft plannen!
Laat je goed informeren bij de bank of bij de Kamer van Koophandel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!