Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Welke mogelijkheden zijn er om mijn bedrijf te financieren?

Omschrijving

Je idee voor een eigen bedrijf uitwerken is één ding, je eigen bedrijf financieren is twee. Wat is er allemaal mogelijk? In deze video worden verschillende mogelijkheden van financiering en hypotheekvormen besproken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Welke vormen van financiering komen het vaakst voor?

Er zijn verschillende vormen van bedrijfsfinancieringen afhankelijk van hoe lang je het geld nodig hebt. Een lange, middellange of korte termijn.

2. Een lange financiering

Stel je wilt een pand kopen, dan heb je een financiering voor langere tijd nodig in de vorm van een hypotheek.

3. Een middellange financiering

Voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen die bijvoorbeeld zo'n 10 jaar mee kunnen gaan, kun je een middellange financiering nemen in de vorm van een lening die je dan in zo'n 8 à 10 jaar aflost.

4. Een korte financiering

Bij een debiteuren- en voorraad financiering heb je het geld maar kort nodig en kun je gebruik maken van een rekening-courant krediet.

5. De bedrijfshypotheek

Er zijn verschillende soorten bedrijfshypotheken waarbij het verschil vaak zit in de manier van aflossen. De keuze van de hypotheek is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je veel of weinig eigen vermogen, ben je een startende ondernemer of reeds langere tijd gevestigd? Een startende ondernemer met relatief weinig eigen vermogen heeft veel hypotheek nodig. De bank zal dan vaak adviseren de eerste jaren wat meer af te lossen, om na een aantal jaren de aflossingsdruk wat naar beneden te brengen.

6. De annuïteiten hypotheek

Bij deze hypotheekvorm betaal je iedere termijn een vast bedrag aan rente en aflossing. Omdat in iedere betaling een stukje aflossing zit, wordt naarmate de looptijd vordert het rentebestanddeel van het vaste bedrag kleiner en zal het aflossingsdeel stijgen. Aangezien hierdoor het fiscaal voordeel van de renteaftrek ook minder wordt, zullen de nettomaandlasten toenemen.

7. De lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek bestaan de termijnbedragen uit zowel rente als aflossing. Het aflossingsgedeelte is elke maand gelijk, terwijl het rentegedeelte tijdens de looptijd daalt. De daling van de rente is het gevolg van het dalen van de schuldrest door de maandelijkse aflossingen. De brutolast van de lineaire hypotheek is in de eerste jaren hoog in vergelijking met andere hypotheekvormen. Door het dalen van de rentebetalingen neemt het fiscale voordeel tijdens de looptijd af.

8. Wat is een leverancierskrediet?

Een leverancierskrediet betreft de afspraken die je maakt met je leveranciers over de leveringstermijn en de termijn waarbinnen de levering zal worden betaald. De betalingstermijn kan variëren tussen de 15 en 90 dagen na levering, waarbij 90 dagen in Nederland het maximum is.
Niet iedere onderneming is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om met je persoonlijke gegevens en wensen bij een bank of onafhankelijke hypotheek adviseur langs te gaan om je goed te laten informeren.
  • Met welke etiquette moet je rekening houden bij een zakelijke email?
  • Hoe kun je als startende ondernemer een goed ondernemingsplan schrijven?
  • Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!