Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Onderhandelen bij het verkopen van je auto.

Omschrijving

Als je zelf je auto wilt verkopen dan is het zinvol om jezelf op het onderhandelen over de prijs voor te bereiden. Hoe je het verkoopgesprek het beste kunt voeren, en wat erbij komt kijken, dat wordt toegelicht in de instructievideo. In de geschreven handleiding kun je alle tips rustig nalezen. De beste manier van onderhandelen en het sturen richting de juiste verkoopprijs, kun je jezelf zo heel makkelijk eigen maken. Succes met de verkoop.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Een goed humeur
  • Instructieboekje
  • Onderhoudspapieren
  • Kentekenbewijs deel 1, 2 en 3
  • Bijbehorende accessoires
  • Verkoopsite als:
  • Autoscout24.nl of Marktplaats
Als je snel en veilig je auto wilt verkopen zonder al teveel moeite te hoeven doen, dan kan dit bijvoorbeeld via Autovendi. Bij hen ontvang je een gegarandeerd bod.

1. De eerste kennismaking

Een goede presentatie van de auto is een belangrijke start van de onderhandeling. Vertel met enthousiasme wat jouw auto zo leuk en bijzonder maakt. Benadruk de pluspunten. Je kunt aan de koper vragen waarom hij juist jouw auto heeft gekozen en of hij al lang op zoek is naar een dergelijk type. De koper zal je vragen beantwoorden en zo kun je een ontspannen sfeer scheppen.
Wijs de koper vooral op de pluspunten van je auto.

2. Het maken van een proefrit

Uiteraard wil de koper het rijgedrag van de auto kunnen beoordelen. Hiervoor zal hij dus een proefrit willen maken, waarbij je meerijdt.
Als je hierna de onderhandelingen voortzet, kun je dit het beste binnen doen.

3. Het onderhandelen over de prijs

Om zijn onderhandelingspositie te verstevigen zal de koper zoeken naar negatieve dingen aan je auto, zoals bijvoorbeeld kleine beschadigingen. Bij het uitbrengen van een bod zal hij deze punten aanvoeren om zijn bod zo laag mogelijk te houden. Ook al is het bod naar jouw idee onrealistisch laag, probeer de sfeer positief te houden. Juist nu begint het onderhandelen.
Er zijn meerdere opties: je houdt de vraagprijs vast en neemt alle reparaties voor jouw rekening, of je komt met een realistische verlaging van de verkoopprijs.
Houd bij de onderhandeling de sfeer goed en blijf realistisch.
Zorg dat de betaling rond is voor de overdracht!

4. De afhandeling van de verkoop

Als je met de koper overeenstemming hebt bereikt bij het onderhandelen over de prijs voor je auto, probeer dan direct alles af te handelen. Regel de betaling vóór of bij het halen van de auto. De koper ontvangt deel 1B en 2 van het kentekenbewijs, de onderhoudspapieren en de instructieboekjes. Samen met de koper laat je bij het postkantoor de auto overschrijven op zijn naam. Na de overschrijving ontvang je een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Nu kun je de koper ook deel 1A van het kentekenbewijs overhandigen, waarmee de koop is afgesloten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!