Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 908 instructies gemaakt

Hoe kan ik met succes mijn auto verkopen? 5 basistips.

Hoe kan ik met succes mijn auto verkopen? 5 basistips.
Omschrijving

Wil je weten hoe je zelf jouw auto kunt verkopen? In deze instructie vind je vijf tips, die helpen om je auto op een succesvolle manier van de hand te doen. Je leert hoe je de klant het beste kunt ontvangen en welke voorbereidingen je dient te treffen voorafgaand aan een bezichtiging.
Heb jij jouw auto te koop staan en hebben de eerste kopers zich al aangediend? Dan is het handig om te weten hoe je als particulier snel professioneel kunt handelen. Veel succes gewenst met de verkoop.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Autopapieren
  • Instructieboekje
  • Kentekenbewijs
  • Keuringsrapport
  • Onderhoudspapieren
  • Accessoires
  • Proefritverklaring

1. Hoe bereid ik mij voor?

Bepaal je verkoopcondities. Verkoopcondities zijn onder meer: de uiterste verkoopprijs, welke accessoires (bijvoorbeeld navigatiesysteem) wel en niet bij de koop zijn inbegrepen en per wanneer de auto beschikbaar zal zijn. Zorg dat je alle benodigde papieren, zoals het kentekenbewijs, onderhoudspapieren, keuringsrapport en het instructieboekje, klaarlegt.
In plaats van zelf verkopen, kun je jouw auto ook veilig en snel verkopen via een verkoopsite als Autovendi. Je ontvangt bij hen een gegarandeerd bod.

2. Parkeerplek van de auto

Parkeer de auto zodanig, dat deze goed zichtbaar is. Zorg voor voldoende ruimte rondom het voertuig. Zo krijgt de klant een goed totaalbeeld van de auto en kunnen jullie er tijdens het bezichtigen samen makkelijk omheen lopen.

3. Ontvangst klant

Nadat je jezelf hebt voorgesteld begin je met wat persoonlijke vragen, zoals: "heeft u het makkelijk kunnen vinden?" of "was het druk op de weg?". Met een kort persoonlijk gesprek stel je de koper op zijn of haar gemak. Vervolgens loop je naar de auto en vertel je de specifieke eigenschappen van dit voertuig. Terwijl je rondom de auto loopt, laat je de bijzonderheden zien.

4. De klant kennis laten maken met de auto

Laat de klant plaatsnemen op de bestuurdersplaats. Ga naast de klant op de passagiersstoel zitten en leg de bijzonderheden uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de airco, de air-bags, het navigatiesysteem (indien aanwezig) en het verstellen van de stoel. Demonstreer alle dashboardfuncties en laat zien dat deze naar behoren werken. Laat de klant daarna ook onder de motorkap en onder het voertuig kijken.

5. Proefrit maken

Maak samen met de klant een proefrit. Test bij de proefrit verschillende snelheden. Wil de klant zelf rijden? Vul dan voorafgaand aan de proefrit een proefritverklaring in en onderteken deze beiden. Op de website van de ANWB kun je een formulier hiervoor downloaden. Rijd alsnog zelf mee als passagier, wanneer je de klant laat rijden. Laat de klant tijdens de proefrit eveneens verschillende snelheden uitproberen.
Na het maken van de proefrit kun je over de prijs gaan praten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!