1. Wat doet een afkickkliniek precies?
Een
afkickkliniek voor drugs is gespecialiseerd in het helpen van mensen met verslavingsproblematiek. Een behandeling kan onder meer bestaan uit:
- Het ontgiften van je lichaam van de drugs, dit wordt ´detoxificatie´ genoemd.
- Individuele therapie, waarbij je regelmatig gesprekken voert met een therapeut.
- Groepstherapie, waarbij je met medecliënten ervaringen rondom je verslavingsproblematiek deelt.
- Ook worden er bij een afkickkliniek specifieke nazorgprogramma's aangeboden om terugval na het afkicken te voorkomen.
Het doel bij afkicken is niet alleen om de lichamelijke ontwenningsverschijnselen te verlichten. Er wordt ook gekeken naar onderliggende mentale problemen die bijdragen aan de verslaving. Je wordt in een kliniek daarom zowel lichamelijk als mentaal ondersteund, gedurende het herstelproces.
2. Verschillende vormen van opname
Voor het afkicken van drugs bij een afkickkliniek, hoef je niet altijd fulltime in de kliniek te verblijven. Een kliniek biedt doorgaans verschillende behandelopties, waaronder:
- Dagbehandeling, waarbij je een groot deel van de dag in het behandelcentrum verblijft maar ‘s avonds weer naar huis gaat.
- Poliklinische opname, waarbij je thuis verblijft en regelmatig naar het behandelcentrum gaat voor gesprekken of andere vormen van therapie.
- Klinische opname, waarbij je fulltime in de kliniek verblijft en waarbij je de meest intensieve behandelzorg krijgt om van je verslaving af te komen.
Naast deze vormen kun je ook denken aan tussenvormen, zoals ‘beschermd wonen'. Afhankelijk van de ernst van de verslaving, jouw persoonlijke omstandigheden (zoals je thuissituatie) en jouw wensen, wordt bekeken welke vorm het best passend is.
4. Hoe kies je een afkickkliniek die bij je past?
Neem bij de keuze van een kliniek de volgende zaken in overweging:
- Wat is de specialisatie van de kliniek? Sluit deze goed aan op jouw type verslaving?
- Van welke behandelmethode wordt gebruikgemaakt? Bijvoorbeeld een specifieke wetenschappelijk onderbouwde methode, een combinatie met mindfulness of creatieve therapie, of een persoonlijke aanpak. Verdiep je hier op voorhand in, zodat je weet of de behandelmethode aansluit op jouw wensen.
- Kijk naar kwalificaties van het personeel en lees recensies over de instelling. Ervaringen van eerdere patiënten kunnen een goed beeld geven van de resultaten van de kliniek.
- Wat is de behandelduur? En is er sprake van een goede nazorg na afloop van het behandelprogramma?
- Welke kosten zijn wel en niet inbegrepen in de behandeling (denk aan medicatie, verblijfskosten, etc.)? Ga ook na wat door je verzekeraar wordt vergoed en tot welk bedrag.
- Hoe is de samenwerking met, of toegankelijkheid van de kliniek voor familieleden of andere dierbaren uit je netwerk?
- Welke regels en structuur hanteert de kliniek? Bijvoorbeeld voor de programma’s en dagindeling, maar ook rondom zaken als het contact met de buitenwereld of roken.
- Neem tot slot culturele en religieuze voorkeuren mee in je oriëntatie. Mocht je daarin sterke voorkeuren hebben, bekijk dan of de kliniek daarop aansluit.
Dagbehandeling is bijvoorbeeld mogelijk bij een kliniek als
CACN. Op de site van het
Trimbos Instituut vind je verder veel algemene informatie over drugs.
Heb je direct hulp nodig, neem dan telefonisch contact op met de Alcohol- en Drugs Infolijn via 0900-1995. Of bel 113 als je
acute hulp nodig hebt.