Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je driepuntsbelichting gebruiken voor het uitlichten van een persoon? Fotografie.

Omschrijving

Wil je op een professionele manier iemand fotograferen, maak dan gebruik van driepuntsbelichting. Deze instructievideo laat je zien hoe dit werkt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Bambino (of andere) lichtset.
  • 3 lampen
  • 3 statieven
  • 3 passende lichtdimmers
  • 2 verlengsnoeren
  • haspel
  • defuse filter
Pak alle items eerst uit om te kijken of alles aanwezig is.
Rol de haspel volledig uit, anders kan er teveel warmte in de haspel blijven zitten. Wanneer je buiten gaat filmen en het is regenachtig, vergeet dan de haspel niet af te dekken zodat deze niet nat wordt.

1. Het plaatsen van het eerste statief

Plaats een statief voor het hoofdlicht (key light) een statief aan de rechterkant van de camera. Het hoofdlicht is het belangrijkste licht en komt meestal schuin van boven in een hoek van 45 graden.

2. Het plaatsen van het tweede statief

Plaats voor het invullicht (fill light) een tweede statief aan de linkerkant van de camera. Dit licht is bedoeld om de harde schaduw van het hoofdlicht te verzachten en schaduwen op te vullen.

3. Het plaatsen van het derde statief

Plaats voor het achterlicht (back light) het derde statief achter de persoon. Dit licht zorgt ervoor dat de persoon loskomt van de achtergrond en geeft meer dieptewerking aan het beeld.
Zorg dat alle statiefpoten volledig uitgeklapt en recht staan!

4. Het plaatsen van de lampen

Monteer de drie lampen stevig op de statieven, zodanig dat als je het statief uitschuift de lampen nog steeds op de persoon gericht staan. Plaats op de linker- en rechterlamp een defuse filter. Dit verzacht het licht. Doe dit niet met het achterlicht anders wordt de lichtsterkte te zacht.

5. Aansluiten van de lampen.

Schuif de statieven met de lampen uit en sluit de dimmers aan. Nu kunnen we de lichten testen en eventueel naar wens aanpassen.
Plaats geen defuse filter op het achterlicht want dan wordt de lichtsterkte te zacht!

6. De lampen aanzetten

Het hoofdlicht is het hardste licht en staat aan de korte kant van het gezicht, de kant waar we het gezicht het minste zien. Het invullicht verzacht de harde schaduw die het hoofdlicht heeft gecreëerd. Zet nu het achterlicht aan. Je ziet dat de persoon loskomt van de achterkant en er meer diepte in het beeld ontstaat. Als alle lampen aanstaan is de persoon volledig uitgelicht volgens de driepuntsbelichting techniek.
Als je klaar bent laat dan de lampen een tijdje afkoelen, deze worden namelijk erg warm en zouden bij het aanraken ervan brandwonden kunnen veroorzaken!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!