Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Mieren in huis effectief bestrijden

Mieren in huis effectief bestrijden
Omschrijving

Hoe je mieren in huis het best kunt bestrijden, lees je in dit artikel. Heb je last van mieren in je keuken, op het aanrecht of op een andere plek binnenshuis? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt voorkomen. Aan de hand van onderstaande informatie leer je waar mieren op af komen en krijg je tips om je huis weer snel vrij van mieren te krijgen. Ook lees je meer over het bestrijden van een mierennest in je huis en wat je moet doen als een mierennest in een plantenpot zit.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Schoonmaakmiddelen
 • Komkommerschillen en/of verse knoflook
 • Kaneel, cayennepeper en/of kruidnagel
 • Optioneel:
 • Mieren lokdoos - Bol.com

1. Waar komen mieren op af in huis?

Mieren houden enorm van voedsel, met name zoetigheid. Ze hebben een uitstekende reuk en volgen het geurspoor van etensresten. Een paar kruimels kan voor een mier al genoeg zijn om naar binnen te komen. Maar denk ook aan afwas die nog op het aanrecht staat of etensresten die je onbedekt ergens hebt staan. Zelfs een potje honing of jam waar aan de buitenkant zoetigheid aan kleeft, kan als voedselbron dienen. Dit kunnen dus allemaal redenen zijn waardoor je last hebt van mieren in je keuken.
Tenslotte komen mieren ook af op bladluizen. Heb je last van mieren op of in de buurt van planten? Dan kan dit de reden zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het ook zijn dat mieren een nest hebben gebouwd in een plantenpot. Wat je dan moet doen, lees je verderop.

2. Hoe kun je mieren weghouden uit je huis?

Doordat mieren zo klein zijn kunnen ze gemakkelijk door gaten, kieren of zelfs ventilatiegaten van buiten naar binnen kruipen. Het voorkomen en weghouden van mieren in huis, doe je als volgt:
 • Dicht gaten en kieren met speciaal insectengaas. Bedek ook je ventilatiegaten met het insectengaas.
 • Heb je de keukendeur openstaan ‘s zomers? Leg dan mierenwerende middelen langs de drempel van je tuindeur. Je kunt hiervoor komkommerschillen of verse, gekneusde knoflook gebruiken. De geur van deze middelen schrikt mieren af.
 • Daarnaast is het belangrijk om je huis goed schoon te houden. Mieren komen namelijk af op geursporen. Als een mier voedsel ontdekt, maakt hij een geurstof aan waardoor andere mieren dit spoor kunnen volgen. Je leest hierover meer in de volgende stap.
Gebruik fijnmazig insectengaas om er zeker van te zijn dat de mieren er niet doorheen passen.

3. Mieren in de keuken op natuurlijke wijze bestrijden

Het op natuurlijke wijze bestrijden van mieren in de keuken en op het aanrecht, kun je als volgt doen:
 • Houd de keuken goed schoon. Vooral het aanrecht en de keukenvloer zijn belangrijk. Zoals eerder genoemd houden mieren van etensresten en zoetigheid. Als mieren geen etensresten meer ruiken, zullen ze vanzelf weer vertrekken.
 • Daarnaast is het belangrijk om geursporen die mieren aanleggen te verwijderen. Dweil de keuken dagelijks als je last hebt van mieren en maak ook het aanrecht schoon met een natte doek. Gebruik een schoonmaakmiddel zoals borax, groene of gewone zeep of eventueel alcohol, om de geursporen effectief weg te halen.
 • Zitten mieren op het aanrecht? Dan kun je kaneel, cayennepeper of kruidnagel op het aanrecht strooien. Deze kruiden werken mierenwerend. Leg de kruiden op en rondom de looproutes. Maak het aanrecht van tevoren dus wel eerst schoon.
Gebruik deze kruiden alleen voor het bestrijden van mieren binnen, en niet voor buiten. Doordat ze schimmeldodend werken, zijn ze namelijk slecht voor het bodemleven.

4. Hoe bestrijd je mieren in een plantenpot?

In uitzonderlijke gevallen kan er ook een mierennest in een plantenpot binnenshuis zitten. Zet de plant in dat geval buiten en probeer om het nest eruit te verwijderen. Dit kun je doen door de plant om te potten en het mierennest eruit te kiepen. Doe dit op een geschikte plek in de tuin of bijvoorbeeld in het bos. Wees bij het leegmaken van de pot wel voorzichtig en check eerst wat voor type mier in de bloempot zit. Het Kenniscentrum Dierplagen kan je hierin adviseren.
Wil je de plant niet gelijk ompotten? Probeer dan om de mieren weg te krijgen door een andere pot gevuld met aarde ernaast te zetten of om de pot in een grote bak gevuld met zand te zetten. Kijk of je de mieren op die manier kunt laten verhuizen. Leg in de plantenpot waar je de mieren uit wilt hebben dagelijks verse, sterk geurende en mierenwerende middelen (zoals knoflook of koffiedik). Na zo’n 10-14 dagen zouden de mieren hun nest verplaatst moeten hebben.
Alles over het verwijderen van mieren uit een bloempot buiten, lees je in dit artikel.

5. Mierennest in huis bestrijden

Heb je last van een mierenplaag? Het kan zijn dat er een mierennest in of rondom je huis zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een kruipruimte (waar zand ligt) of in een spouwmuur. Door te volgen waar de mieren naartoe lopen, kun je dit vaak wel achterhalen. Het bestrijden van een mierennest in je huis kun je zelf doen of overlaten aan de professional. Bij het zelf bestrijden ervan, kun je dezelfde maatregelen in acht nemen als voor het bestrijden van enkele mieren in huis. Dus:
 • Maak de muren en/of de vloer rondom het nest dagelijks schoon met een schoonmaakmiddel om geursporen te verwijderen;
 • Zorg ervoor dat er geen voedselbronnen te vinden zijn. Ruim etensresten op en sluit voedsel goed af;
 • Zet op de plek waar de mieren zich gehuisvest hebben, lokdozen neer.

6. Een mierenlokdoos gebruiken

Werkt het bestrijden van mieren in huis niet met natuurlijke middelen of blijven ze ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen terugkomen, dan kun je ervoor kiezen om een mierenlokdoos te gebruiken. Het is niet de meest diervriendelijke oplossing, maar het werkt wel effectief in de bestrijding van mieren.
Kies niet voor het gebruik van mierenpoeder ter bestrijding van mieren in huis. Voor kinderen, huisdieren maar ook voor jezelf is dit niet ideaal. Mierengif bevat, zoals de naam al zegt, gifstoffen. Het kan dus gevaarlijk zijn als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Kinderen en huisdieren zullen er gevoeliger op reageren, maar ook voor jezelf is het geen prettig goedje.
Meestal zet je een mierenlokdoos ergens in een hoek, maar let dus op dat een kind of dier dit niet te pakken kan krijgen.
Een mierenlokdoos kun je onder meer kopen bij een tuincentrum of bestellen hier bij Bol.com.
Laat voor een effectieve bestrijding een mierenlokdoos wel minimaal 4 weken staan.

7. Mierennest verwijderen lukt niet

Heb je van alles geprobeerd, maar blijf je last houden van een mierennest in je huis? Of zie je steeds mieren maar is het nest onvindbaar ondanks bovengenoemde tips? Je kunt dan het beste professionele bestrijders inschakelen. Deze experts kunnen bepalen om welke soort mier het gaat, tropische mieren kun je bijvoorbeeld niet zelf weg krijgen. Een erkende bestrijder kan na dit te hebben vastgesteld een plan van aanpak maken voor de verwijdering van het mierennest. Professionele, erkende bestrijders gebruiken uitsluitend toegestane middelen en zullen enkel gif gebruiken mocht dit echt nodig zijn.
Kies niet zomaar een willekeurige ongediertebestrijder maar ga voor een erkend bedrijf. Zo ben je er zeker van dat het probleem effectief en professioneel wordt verholpen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!