Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 924 instructies gemaakt

Zelf een lichtplan maken voor je huis: zo doe je dat!

Zelf een lichtplan maken voor je huis: zo doe je dat!
Omschrijving

Hoewel een lichtplan vaak niet het eerste is waar je aan denkt bij het inrichten van je huis, is het een zeer belangrijke factor. Verlichting is namelijk de grootste sfeermaker in je huis en iets waar je veel profijt van hebt wanneer je dit goed indeelt. Daar helpt een lichtplan bij. Ga je zelf een lichtplan maken? Houd hier dan rekening mee.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Plattegrond van je huis
  • Potlood of pen (verschillende kleuren kan handig zijn)
  • Basisverlichting (zoals spots, plafonnières en vloerlampen)
  • Sfeerverlichting (aanvullende lampen zoals wandlampen, spotjes en kleine decoratieve lampjes)
  • Taakverlichting (zoals tafel- of bureaulampen)
  • Al deze lampen zijn onder meer te koop bij een webshop als Straluma

1. De plattegrond van je lichtplan

Je begint ten eerste met een goede plattegrond van het huis, inclusief de juiste maatvoering van de ruimtes. Plaats de meubels op de plattegrond en al het interieur dat een vaste plek krijgt. Ook zijn de technische voorzieningen belangrijk, zoals de lichtaansluitingen. Denk alvast na over de algemene verlichting voor grote oppervlakten, de zogeheten plafonnières, oftewel plafondlampen. Fijn is om al een idee te hebben bij de sfeer en verdere inrichting van je huis, zodat je de stijl van je plafonnières kunt afstemmen.

2. De indeling van je lichtplan

Waar ga je wat doen in het huis? Waar is de eetkamer, een zithoek, werkruimte? Deze indeling is nodig om in te schatten hoeveel verlichting je ergens nodig hebt en of dit sferische verlichting mag zijn, of het juist meer energie nodig heeft. Bijvoorbeeld in de leeshoek. Houd daarbij rekening met de mogelijke aansluitpunten in je huis.

3. De basisverlichting van je lichtplan

Bij het plaatsen van de verlichting op je plattegrond, begin je met de basisverlichting. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen inbouw- en opbouwspots (de ingebouwde verlichting) en plafonnières en vloerlampen. Die laatsten vallen onder de verlichting die makkelijk verschoven kan worden. Handig wanneer je de indeling van de woonkamer wilt veranderen.

4. De sfeerverlichting en taakverlichting plaatsen

Plaats vervolgens met kruisjes de sfeerverlichting en taakverlichting op de plattegrond. Taakverlichting is verlichting die, naast de basisverlichting, vooral functioneel bedoeld is. Het wordt daarom ook wel functionele verlichting genoemd. Denk bijvoorbeeld aan verlichting voor het lezen van een boek, het uitvoeren van je hobby of om te werken.
Door lichtvlakken te plaatsen kan je spelen met donkere en lichte verlichting. Sfeermakers in het huis zijn de kleinere verlichtingen, zoals wandlampen, spotjes en kleine lampjes die leuk opgesteld staan in kasten. Deze lampen hebben over het algemeen een lagere lichtopbrengst en daardoor minder stroom nodig.

5. Selecteren van de lampen

Nu de kruisjes op je lichtplan staan is het tijd om de stijl van je verlichting uit te zoeken. Voor velen is dit het leukste proces én makkelijker als je een duidelijk lichtplan hebt opgesteld. Een goed lichtplan, is immers het halve werk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!