Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Simpel & snel een originele Balkonbar maken.

Simpel & snel een originele Balkonbar maken.
Omschrijving

Hoe je eenvoudig en snel zelf een balkonbar kunt maken, wordt uitgelegd in deze instructie. Voor het maken van de 'doe het zelf' bar heb je weinig materiaal nodig. Het hoekbarretje is ideaal om de ruimte op je balkon handig te benutten of om wat sfeer te geven aan je balkon. Op de balkonbar kun je drank en snacks veilig wegzetten en wijn of andere drank koel houden. Of gebruik de balkonbar als hangtafeltje of plantentafeltje.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Triplex plaat 50x50 cm
 • Dik touw (minimaal 4 meter)
 • Schuurmachine
 • Boormachine
 • Zaag of zaagmachine
 • Potlood
 • Schaar
 • Hamer
 • Centimeter
 • Veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Optioneel:
 • Wijnkoeler
 • Decoupeermachine

1. Plank diagonaal doormidden zagen

Begin met het diagonaal in tweeën zagen van de houten plaat, zodat je twee gelijke driehoeken overhoudt die je kunt gebruiken als planken voor het tafeltje. Teken een diagonale streep op de triplex plaat en zaag de plank met een decoupeerzaag of zaagmachine in gelijke delen doormidden.
Gebruik een balk of een rechte plank voor het schuin aftekenen van de triplex plank.

2. Ruimte voor achterkant balkonbar

Aan de zijkanten (hoeken) van de balkonreling zit een ijzeren paal. Zaag daarom aan de achterkant van iedere plank een hoek af van 6,5 cm zodat de balkonbar netjes recht langs de paal komt te hangen (zie foto). Ruimte voor achterkant balkonbar
Je kunt de balkonbar gebruiken als tafeltje om drank en snacks op te zetten. Optioneel kun je ook een gat in één van de planken zagen, waarin je een wijnkoeler kunt hangen. In de volgende stap wordt beschreven hoe je dit doet.

3. Optioneel: gat voor wijnkoeler maken

Maak een gat in de plank, net iets kleiner dan de diameter van de wijnkoeler. Teken op de plank op de plek waar je de wijnkoeler wilt hebben een cirkel met een passer of gebruik de omtrek van een rond voorwerp, zoals een deksel. Zaag de cirkel uit met een decoupeermachine.
Schuur de randen van de triplexplaten om splinters te verwijderen.

4. Gaten in planken balkonbar maken

De planken van de balkonbar komen aan touw te hangen. Het is daarom nodig om in iedere plank op drie punten gaten te maken: op de beide hoeken en aan de achterkant van de plank. Boor de gaten in de planken ieder op 3 centimeter vanaf de rand.

5. Eerste plank bevestigen

Knip 3 stukken touw met een lengte van ieder 120 centimeter. Pak de plank waarin het gat voor de wijnkoeler zit en gebruik deze plank als onderste plank voor de bar. Haal de touwen er doorheen en maak een strakke knoop aan de onderkant van de touwen, zodat de plank er veilig en stevig aan komt te hangen.

6. Tweede plank bevestigen

Bevestig nu de volgende plank van de balkonbar. Maak knopen in de touwen op 40 centimeter afstand van de onderste plank en schuif daarna de tweede plank op het touw. Knoop met de resterende einden touw de balkonbar vast aan de balkonreling en je handige balkonbar is klaar voor gebruik.

7. Balkonbar afwerken

Je kunt de balkonbar weerbestendig maken door deze af te werken met beits. Geef hem naar wens een kleur en je hebt een leuke en handige eyecatcher om aan je balkonreling te hangen. Zet er drank of snacks op of gebruik de balkonbar als origineel plantentafeltje! Balkonbar afwerken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!