Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Huidallergie bij je hond: 3 veelvoorkomende oorzaken

Huidallergie bij je hond: 3 veelvoorkomende oorzaken
Omschrijving

Heeft jouw hond last van een huidallergie? Dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is en hoe je dit met een paar veranderingen meestal gemakkelijk kan genezen. Lees dit artikel om meer te weten te komen over honden en huidallergieën, hoe ze het lichaam beïnvloeden en welke producten kunnen worden gebruikt om ze te bestrijden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Indien van toepassing:
  • Vlooienkam - Bol.com
  • Vlooienshampoo - Bol.com
  • Vlooienspray
  • Hypoallergeen voer

1. Veelvoorkomende oorzaken van huidallergieën bij honden

Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van allergieën. Een huidallergie is een natuurlijke reactie van het immuunsysteem wanneer een vreemde stof het lichaam van een hond binnendringt. Dit kan uiteenlopende symptomen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld jeuk. Als deze symptomen niet worden behandeld, kunnen ze een gevaar vormen of vervelend ongemak geven voor jouw harige viervoeter. Daarom is het belangrijk dat de symptomen altijd door een dierenarts worden gecontroleerd. Jouw dierenarts kan dan vaststellen wat de oorzaak is en hoe je de allergie het best kunt behandelen.

2. Huidallergie door een vlooienbeet

Eén van de dingen die een allergie bij honden kan veroorzaken is een vlooienbeet. Deze allergie wordt veroorzaakt door de eiwitten die door een vlooienbeet worden achtergelaten. Om te controleren of vlooien de oorzaak zijn van de huidallergie, is het raadzaam de vacht van de hond te controleren op vlooien en uitwerpselen. Vlooien kun je vinden en bestrijden met een vlooienkam. Ook kun je een vlooienshampoo gebruiken om vlooien te doden. Denk daarnaast aan een vlooienband, een vlooienspray of een vlooienpipet. Door het bestrijden en doden van de vlooien, zorg je dat je deze allergie kunt genezen of voorkomen.
Zelfs de beet van slechts een enkele vlo kan al leiden tot een allergische huidreactie.

3. Atopische dermatitis (omgevingsallergie)

Atopische dermatitis (ook wel omgevingsallergie genoemd) is de op één na meest voorkomende allergie bij honden. Honden die last krijgen van deze allergie, hebben een genetisch defecte huidbarrière (een beschadiging van de bovenste lagen van de huid). Hierdoor kunnen kleine allergenen, zoals mijten, pollen en schimmelsporen gemakkelijker het lichaam binnendringen. Mocht je hond last hebben van symptomen van een huidallergie, controleer de huidplooien van de hond, zoals de oksels, op roodheid en jeuk om na te gaan of er een allergische reactie is opgetreden. Ook het veelvuldig likken tussen de voorpoten kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.

4. Periode en oorzaak vaststellen

Het is belangrijk te onthouden dat dit type allergie varieert met de seizoenen, dus bepaal in welke tijd van het jaar jouw hond de meeste jeuk heeft. Een dierenarts kan helpen bij het vaststellen van atopische dermatitis en samen met jou de oorzaak ervan achterhalen.
Zorg ervoor dat je atopische dermatitis zo snel mogelijk laat behandelen om erger te voorkomen.

5. Huidallergie door voedselintoleranties

Tenslotte kunnen honden ook voedselintoleranties ontwikkelen, waardoor er huidproblemen ontstaan. Dit kan vooral voorkomen wanneer nieuwe eiwitbronnen in de voeding worden geïntroduceerd. De allergie wordt meestal veroorzaakt door producten die gevogelte, eieren, soja, maïs en melk bevatten. Typische symptomen van huidproblemen door een voedselallergie zijn netelroos, jeuk en zwelling. Het kan ook voorkomen dat een hond last krijgt van diarree en braken, of zelfs alle bovengenoemde symptomen zijn aanwezig. Als deze problemen niet worden behandeld, kunnen ze resulteren in voetinfecties, een ruwe huid en chronische oorontstekingen.

6. Voedselintolerantie bij je hond behandelen

Deze allergie van jouw hond behandelen kan door graanvrije, hypoallergeen hondenvoer te introduceren. Van dit soort hondenvoer is bekend dat het de gezondheid van honden kan verbeteren door een betere spijsvertering en dat het zorgt voor een betere huid en vacht. De allergie kan in dat geval met het juiste voer dus worden verholpen.
Ook als je vermoedt dat voedselintolerantie de oorzaak is van het probleem, is het altijd belangrijk om langs de dierenarts te gaan. Deze kan de precieze oorzaak van het huidprobleem vaststellen en bevestigen of een voedselallergie inderdaad aan de orde is.
Jouw dierenarts kan bijvoorbeeld samen met jou een zogenaamd eliminatiedieet invoeren. Het oude voer wordt dan gedurende een aantal weken vervangen door een nieuw type (hypoallergeen) voer. Zo wordt bekeken of de symptomen verbeteren.
Wil je hondenvoeding die in samenwerking met een dierenarts volledig wordt afgestemd op jouw hond? Via Just Russell kun je voeding op maat laten maken. Zo voorkom of verbeter je gezondheidsklachten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!