Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hondenmaatje

Hondenmaatje
Heeft 7 instructies gemaakt

Hoe kan ik mijn hond het commando HIER leren?

Omschrijving

Hoe je jouw hond het commando HIER kunt leren en hoe je ervoor zorgt dat de hond naar je luistert, leer je in deze instructie. Luistert je hond niet wanneer je hem roept tijdens het loslopen, dan is een goede training van dit commando belangrijk. Op deze manier zorg je ervoor dat de hond goed leert luisteren naar jou als baas. In de instructievideo kun je zien hoe je het commando HIER op de juiste manier kunt aanleren. In de handleiding onder de video kun je de informatie en tips nog eens rustig nalezen. Succes met het trainen en aanleren van dit gedrag!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Hond leren wennen aan afstand tot baasje

Je loopt een paar meter bij de hond weg, terwijl deze wordt vastgehouden door iemand anders. Dit kan spannend zijn voor een hond. HELP, het baasje loopt weg! Begin dus met een klein stukje (paar meter). Laat iemand anders de hond vasthouden. Degene die de hond vast heeft stelt hem wat gerust, indien nodig.

2. Commando HIER leren

Als je voldoende afstand hebt tot de hond, kun je de hond naar je toe laten komen en zo het commando HIER of KOM MAAR aanleren. Dit doe je als volgt:
  • Je zorgt ervoor dat je 2 voertjes hebt.
  • Je gaat door de knieën (klein maken is veiliger, is uitnodigend).
  • Daarna roep je de hond door de naam te noemen en een commando HIER of KOM MAAR.
Wacht nu nog even met het geven van de voertjes. In de volgende stap wordt uitgelegd wat je hiermee gaat doen. Commando HIER leren

3. Houd de voertjes gereed

Als de hond bij je komt, geef je eerst het ene voertje nadat je GOED ZO hebt gezegd. Hier komen is altijd een feestje! Waarom wordt zo uitgelegd. Als de hond het eerste voertje heeft gekregen, kun je met die hand de halsband pakken (vanaf onder de kop van de hond!) en dan krijgt de hond het tweede voertje.
Als je de halsband van de hond pakt vanaf de bovenkant van de kop, dan ga je met de hand over het hoofd van de hond. Dit kan voor de hond bedreigend aanvoelen.

4. Belonen van de hond bij het HIER komen

Als de hond bij je komt en naar je luistert, is het altijd een feestje. Geef hem dus ook het gevoel dat je ontzettend blij bent dat hij bij je is gekomen!
Het commando HIER leren is een oefening die je altijd goed moet blijven oefenen en trainen. Vooral in de puberteit wil de hond deze oefening minder goed uitvoeren (wortels in de oren). Daarom is het belangrijk om altijd te belonen als de hond bij jou terugkomt.
Het is super belangrijk dat je ALTIJD blij bent als de hond bij je komt. Ook al neemt hij onderweg even een zijweggetje om ergens te snuffelen, of wil hij even bij iemand anders kijken. Houd vol! Blijf hem op je allerleukste roepen.
Als de hond niet komt mag je nooit boos worden. Word je wel boos dan komt de hond de volgende keer nog minder snel of wordt hij zelfs bang om bij te komen want... "de vorige keer toen ik bij de baas kwam kreeg ik op mijn kop". Boos worden heeft dus nooit zin, ook niet tijdens een wandeling. Het aanlijnen van de hond nadat hij bij je is gekomen, is straf genoeg.

5. Aanlijnen na het HIER komen

Als de hond bij je is gekomen, lijn je hem aan en loop je verder.

6. Tip: hond luistert niet als ik hem roep

Luistert je hond niet als je hem roept, bijvoorbeeld bij het loslaten tijdens een wandeling? Misschien ben je eerder boos geworden op de hond, toen hij niet gelijk bij je kwam. Probeer dat dus te voorkomen.
Wat je kunt doen als de hond niet luistert, is jezelf verstoppen achter een boom. Hij is je dan kwijt en moet je zoeken. Zo komt hij vanzelf bij je terug. Wat ook kan helpen is om het extra leuk te maken als je de hond roept. Ga door je knieën, klap in je handen, fluit of doe gek. Kijk of je op die manier je hond kunt overhalen om bij je terug te komen.

We hopen dat je aan de hand van deze tips en informatie jouw hond beter kunt trainen, als deze niet luistert of wanneer hij jong is en dit commando nog moet leren. Veel succes - en geduld- gewenst. Heb je aanvullende vragen? Stel ze dan gerust hieronder. Tip: hond luistert niet als ik hem roep
Via Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!