Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe moet je het zout bijvullen van je vaatwasser?

Hoe moet je het zout bijvullen van je vaatwasser?
Omschrijving

Om kalkaanslag en problemen met je vaatwasser te voorkomen, kan het belangrijk zijn om vaatwaszout (onthardingszout) te gebruiken. Soms ook nog als je al vaatwasblokjes gebruikt waarin dit al zit (zoals ‘all-in-one’). Wanneer het gebruik van vaatwaszout noodzakelijk is, waarom je dit moet gebruiken en hoe je het zout in je vaatwasser bijvult, wordt hier uitgelegd. Aan de hand van de tips en de stapsgewijze instructie, weet je precies hoe je het bijvullen moet doen en waarop je moet letten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Brede trechter voor een vaatwasser - Bol.com
 • Vaatwaszout - AH.nl
 • Droge doek
 • Optioneel:
 • Teststrips voor waterhardheid - Bol.com
 • Handleiding van je vaatwasmachine

1. Waarom vaatwaszout?

Door vaatwaszout te gebruiken in je vaatwasser, voorkom je een witte waas en vlekken op je glazen. Vaatwaszout ‘onthardt’ je water. In gebieden met hard kraanwater (water dat veel kalk bevat) kan je vaatwasser beschadigen. Dit komt door de kalkaanslag die dan in de vaatwasmachine kan ontstaan. Het gebruik van vaatwaszout is in geval van ‘hard’ en ‘medium hard’ leidingwater daarom noodzakelijk.
Vaatwaszout wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd.

2. Hoe weet je wat de hardheid van je leidingwater is?

Om er zeker van te zijn of je vaatwaszout moet gebruiken, moet je de hardheid van het leidingwater in jouw regio achterhalen. De waterhardheid staat vaak vermeld op je waterrekening. Je kunt het ook opvragen bij jouw waterleidingbedrijf of eventueel nakijken op de website. Er zijn ook teststrips op de markt waarmee je zelf de hardheid van je leidingwater kunt meten.
Teststrips koop je bijvoorbeeld hier bij Bol.com.

3. Wanneer moet je vaatwaszout gebruiken?

In gebieden met hard water dat veel kalk bevat, heeft een vaatwasmachine meer vaatwaszout nodig dan in een gebied met zacht water. Houd het volgende aan als richtlijn:
 • Hard water met veel kalk: gebruik hier altijd vaatwaszout, ook als dit al in je vaatwasblokjes zit. Dit om problemen met je vaatwasser door kalkaanslag te voorkomen - en om te zorgen voor een schone vaat zonder waas.
 • Medium hard water: gebruik je vaatwasblokjes waar zout in zit? Dan is dit vaak voldoende. Gebruik je geen ‘all-in-one’ blokjes? Gebruik dan gewoon wat vaatwaszout om problemen te voorkomen. Je kunt eventueel minder zout gebruiken of af en toe eens zonder zout draaien.
 • Zacht water: heb je in jouw regio zacht water dat dus weinig kalkdeeltjes bevat? Dan is het gebruik van vaatwaszout veelal niet noodzakelijk.
Check bij medium hard en zacht water of je witte aanslag op je glazen hebt. Op basis hiervan kun je inschatten of je wel of geen (extra) zout nodig hebt.

4. Waterhardheid instellen

Bij de meeste vaatwassers kun je de waterhardheid instellen. Blijft de vaat wazig of wast de vaatwasmachine ondanks het gebruik van vaatwaszout niet goed? Het hoger instellen van de waterhardheid kan dan helpen bij het oplossen van het probleem. In de gebruiksaanwijzing van jouw machine kun je lezen hoe je de waterhardheid instelt.
Meer tips over het onderhouden van je vaatwasser vind je op deze pagina van Bosch.

5. Wat is vaatwaszout?

Vaatwaszout is zout in de vorm van grove korrels. Doordat het zout dus grof van structuur is, voorkom je ermee dat het zoutreservoir van de vaatwasser verstopt raakt.

6. Kun je ook ander zout gebruiken?

Nee, dat kan niet. Vaatwaszout heeft namelijk een speciale korrelstructuur. Gebruik je gewoon zout (tafelzout), dan kan dit het wateronthardingssysteem van de vaatwasmachine beschadigen. Gewoon tafelzout kun je daardoor niet gebruiken in je vaatwasser omdat het te fijn gemalen is. Gebruik dus ook geen schoonmaak soda of baking soda. Dit geeft hetzelfde probleem.

7. Hoe moet je het vaatwasmachine zout bijvullen?

Het aanvullen van vaatwaszout doe je als volgt:
 • Trek het onderste rek van de vaatwasser naar buiten.
 • Bij de meeste vaatwassers zit het zoutreservoir onderin de vaatwasser. Je ziet daar een grote ronde draaiknop.
 • Draai deze beschermdop van het zoutreservoir. Het is normaal als er water in het zoutreservoir staat.
 • Pak een brede trechter en plaats deze op het zoutreservoir. Zorg ervoor dat de trechter goed erop aansluit zodat je tijdens het bijvullen zo min mogelijk korrels morst.
 • Pak een lepel en schep hiermee de korrels zout via de trechter in het zoutreservoir.
 • Je kunt het reservoir bijvullen tot het vol is en het water eruit loopt.
 • Haal korrels die rondom het reservoir terecht zijn gekomen weg. Haal ook water dat uit het reservoir is gelopen weg met een doekje. Het is belangrijk dat er geen water of zoutkorrels in de machine achterblijven. Dit kan onder meer krassen veroorzaken op je glaswerk.
 • Draai ten slotte de beschermdop weer goed op het zoutreservoir.
 • Draai eventueel de vaatwasser op een kort programma zodat je gemorst zout hiermee wegspoelt.
Bij Miele vaatwassers bevindt het zoutreservoir zich vaak achter een klepje in de deur. Zonodig kun je in de gebruikershandleiding van je vaatwasmachine meer informatie vinden over het aanvullen van het zout voor jouw vaatwasser.
Brede trechters koop je bijvoorbeeld hier bij Bol.com.

8. Hoeveel vaatwaszout moet je gebruiken?

Je kunt het reservoir gewoon tot aan de rand aanvullen met zout. Het is niet erg als het water hierdoor uit het reservoir stroomt, dat is normaal. Zolang je dit daarna dus maar goed wegveegt.
Hoeveel vaatwaszout je voor het bijvullen moet gebruiken kan per model vaatwasser verschillen. Ook dit kun je eventueel nakijken in de gebruikershandleiding. Veelal past er zo’n 500 gram aan zoutkorrels in het reservoir.

9. Hoe vaak moet je vaatwaszout bijvullen?

Bij de meeste vaatwassers gaat een lampje branden als het zout aangevuld moet worden. Is dit bij jouw vaatwasmachine niet het geval? Controleer het zoutreservoir dan regelmatig en vul het zonodig aan met nieuwe korrels.

10. Kun je de vaatwasser gebruiken zonder vaatwaszout?

Wil je de vaatwasmachine draaien en blijkt het vaatwaszout op te zijn? Dan kun je de vaatwasser best een keer aanzetten zonder zout. Doe dit echter niet te vaak. En zorg ervoor dat je het zout zo snel mogelijk weer aanvult. Zo voorkom je dat je vaatwasmachine kan beschadigen. Zoals eerder al geschreven: in geval van zacht leidingwater kun je de machine zorgeloos aanzetten zonder vaatwaszout.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!