Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Moet er glansspoelmiddel in een vaatwasser en hoe vul je dit bij?

Moet er glansspoelmiddel in een vaatwasser en hoe vul je dit bij?
Omschrijving

Wil je weten of je glansspoelmiddel moet gebruiken voor je vaatwasser, wanneer je dit moet bijvullen of hoe je het bijvullen moet doen? In dit artikel vind je een stapsgewijze uitleg over het gebruik van glansspoelmiddel en wanneer dit wel of niet nodig is. Zo kun je de keuze maken die je zelf prettig vindt wat betreft de impact op het milieu. En weet je precies waar en hoeveel je ervan moet bijvullen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Waarom glansspoelmiddel?

Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat de vaat in je vaatwasser goed droog wordt. Door glansspoelmiddel te gebruiken, voorkom je ook dat er strepen of watervlekken op je glazen, bestek en andere vaat achterblijven.

2. Is glansspoelmiddel nodig?

Anders dan bij vaatwasserzout is glansspoelmiddel niet noodzakelijk, maar vooral makkelijk. Het gebruik van glansspoelmiddel hoeft dus niet - en zonder glansspoelmiddel je vaatwasser draaien is over het algemeen milieuvriendelijker (zie uitleg in de volgende stap).
Heb je all-in-one vaatwasblokjes? Dan zit daar al een glansspoelmiddel in en is het gebruik van extra glansspoelmiddel dus vaak overbodig.

3. Is glansspoelmiddel slecht voor het milieu?

Glansspoelmiddel bevat vaak verschillende bestanddelen die niet goed afbreekbaar zijn en daardoor belastend voor het milieu. De milieu-impact kan per merk verschillen. Verdiep je in de ingrediënten die het glansspoelmiddel bevat of kies een glansspoelmiddel met een keurmerk, zoals het EU Ecolabel of Nordic Ecolabel. Zo weet je zeker dat de bestanddelen van het gekozen merk goed afgebroken kunnen worden.
Let op: zogenaamde 'Cleanright' logo's stellen geen of minder eisen aan de milieubelasting van het product en zijn bijvoorbeeld gericht op de bedrijfsvoering. Verwar ze dus niet met de Ecolabels.
Wist je dat ook vaatwastabletten zeer milieubelastend kunnen zijn? Ze kunnen geurstoffen bevatten die schadelijk zijn voor het waterleven. Maar ook de kleurstoffen die erin zitten (zoals in sommige all-in-one blokjes) zijn erg schadelijk.
Via de website Wat zit waar in kun je meer te weten komen over chemische stoffen in reguliere consumentenproducten.

4. Wanneer moet je glansspoelmiddel gebruiken?

Gebruik je all-in-one vaatwastabletten, dan is het gebruik van glansspoelmiddel vaak overbodig. Glansspoelmiddel kun je gebruiken als de vaat niet goed droog wordt of als er strepen of waterdruppels achterblijven op bijvoorbeeld je glazen. Heb je last hiervan? Dan kan het ook zijn dat de dosering van je glansspoelmiddel niet goed is ingesteld. Pak dan de gebruikershandleiding van je vaatwasser erbij. Je kunt deze dosering namelijk zelf verhogen of verlagen.

5. Wanneer moet je de hoeveelheid glansspoelmiddel verhogen of verlagen?

Verhoog de dosering alleen als de vaat niet goed droogt of wanneer je last hebt van watervlekken of strepen.
Blijft er een kleverig laagje achter op je vaat of heb je last van een blauwe waas? Verlaag dan de hoeveelheid glansspoelmiddel. Kijk ook of je vaatwastablet glansspoelmiddel bevat, waardoor je het middel dubbel gebruikt.
Een witte waas en vlekken op glaswerk kan ook ontstaan doordat je geen vaatwaszout gebruikt. Alles over vaatwaszout lees je in dit artikel.

6. Waar moet je glansspoelmiddel bijvullen?

Aan de binnenkant van de vaatwasserdeur zit een reservoir voor glansspoelmiddel. Veelal zit dit doseerbakje direct naast het vakje voor je vaatwastablet.

7. Hoe moet je het glansspoelmiddel bijvullen?

Voordat je het glansspoelmiddel in het reservoir van je vaatwasser giet, moet je eerst de juiste dosering voor het glansspoelmiddel instellen. Dit doe je in het doseerbakje. Kijk deze instelling na in de handleiding van je vaatwasser. Hoe dit werkt, kan per merk vaatwasser namelijk verschillen.
Wanneer je de dosering hebt ingesteld, kun je het glansspoelmiddel in het doseerbakje gieten tot je de ingestelde grens hebt bereikt. Na het vullen zal het glansspoelmiddel automatisch worden vrijgegeven tijdens het draaien van de vaatwasser.

8. Hoe vaak moet je glansspoelmiddel bijvullen?

Glansspoelmiddel gaat meerdere draaibeurten mee. Dit verschilt per type vaatwasser maar kan soms zelfs oplopen tot 16 wasbeurten. De meeste vaatwassers hebben een indicatielampje dat gaat branden als het glansspoelmiddel bijgevuld moet worden (zie stap hierna). Het reservoir zal dan nog niet helemaal leeg zijn - maar bijvullen kan dan al wel.
Je kunt er, gezien de milieu-impact, ook voor kiezen om de vaatwasser een tijdje zonder glansspoelmiddel te draaien. Dit kan voor je vaatwasser verder geen kwaad. Glansspoelmiddel kun je dan gebruiken als je bijvoorbeeld gasten krijgt of tijdens feestdagen.

9. Hoe ziet het lampje voor het glansspoelmiddel eruit?

Het lampje voor het glansspoelmiddel bevindt zich meestal op het bedieningspaneel van de vaatwasser, ter hoogte van het compartiment waar je het glansspoelmiddel bijvult. Dit kan een klein indicatielampje zijn (dat oplicht) of een indicatie op een digitaal display (dat de resterende hoeveelheid glansspoelmiddel aangeeft). Het symbool voor het glansspoelmiddel kan per merk en model verschillen. Vaak is het een pictogram van een druppel, een zon of een glas met een stralende glans.
Heb je problemen met je vaat en droogt deze niet goed, of wordt de vaat niet goed schoon? In dit artikel van de Consumentenbond lees je meerdere tips die deze problemen kunnen verhelpen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!