Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je binnendeuren op maat maken en afhangen?

Hoe kun je binnendeuren op maat maken en afhangen?
Omschrijving

Een nieuwe binnendeur inkorten of afhangen? Kluscoach Patrick laat in deze instructievideo zien hoe je opdekdeuren en stompe deuren op maat kunt maken en afhangen. Ook vertelt hij wat je moet doen voordat je een binnen deur kunt kopen en wat precies het verschil is tussen opdekdeuren en stompe deuren. In de geschreven handleiding kun je alles stap voor stap nog eens rustig nalezen voordat je aan de klus begint.

Handleiding
Benodigdheden
 • voor stompe deur:
 • waterpas
 • zaag
 • schaaf
 • boormachine
 • scherpe houtbeitel
 • schroevendraaier
 • duimstok
 • potlood
 • rolmaat
 • 2 schragen of andere ondersteuning om de deur plat neer te leggen
 • voor opdekdeur:
 • inbussleutel
 • schroevendraaier
 • boormachine
 • potlood
 • rolmaat

1. Het kozijn opmeten

Voordat je een deur kunt kopen moet je om de maat te bepalen het deurkozijn meten. Dit is de breedte en de hoogte van de deuropening. De breedte meet je onderaan, bovenaan en in het midden (zie video 0.54 - 1.08). De hoogte meet je langs de linker- en rechterstijl.
Houd bij het meten van de sponning in het kozijn ook rekening met de dikte van een eventueel nieuw te leggen vloer of drempel.

2. De draairichting van de deur bepalen

Een stompe deur kan in de meeste gevallen zowel links- als rechtsdraaiend worden afgehangen. Ga aan dié kant van de deur staan waar je de deur naar je toetrekt bij het openen. Zitten de scharnieren aan de linkerkant, dan is de deur linksdraaiend, aan de rechterkant dan is de deur rechtsdraaiend.
De draairichting is vooral belangrijk bij een opdekdeur, omdat deze al is voorzien van een slotgat en gaten voor de paumelle scharnieren.

3. Een deur kopen

Als je de deurmaat hebt en de draairichting hebt bepaald, kun je een deur gaan kopen. Er zijn twee soorten binnendeuren, stompe deuren en opdekdeuren.

4. Stompe deuren

Stompe deuren vallen helemaal in het deurkozijn en worden afgehangen met normale scharnieren. Deze deuren worden in standaardmaten geleverd en kunnen passend gemaakt worden door middel van afzagen of afschaven.

5. Opdek deuren

Opdekdeuren vallen gedeeltelijk in het kozijn en worden afgehangen met paumelles (scharnieren met twee ongelijke platen). Deze deur hoef je meestal niet op maat te maken omdat de maten van kozijnen en
opdekdeuren zijn gestandaardiseerd. Er is bij jouw kozijn dus vrijwel altijd wel een passende opdekdeur te vinden.

6. Een stompe deur passend schaven: de hoogte

Kijk met een waterpas of de bovendorpel en de eventuele drempel van het kozijn waterpas zijn. Zo ja, meet dan de hoogte van het deurkozijn en breng deze maat minus 5 mm over op de deur. Schaaf, bij voorkeur aan de onderkant van de deur, de overmaat af en plaats de deur in de deuropening.

7. De breedte van de deur

Is de deur te breed, doe dan de slotkant in de kozijnsponning. Je kunt nu aan de scharnierkant goed zien hoeveel er van de deur moet worden afgeschaafd. Als de deur in zijn geheel in de kozijnsponning past moet er totaal ongeveer 4 mm speling zijn. Aan de scharnierkant 1 mm en aan de slotkant 3 mm. Daarna kun je de deur afhangen.
Stompe deuren kun je aan alle kanten afschaven. De deuren zijn afhankelijk van het type tot maximaal 1 cm in te korten of smaller te maken. Bij kleine aanpassingen is het meestal logisch dit aan de scharnierkant te doen, omdat je anders het slot van de deur moet verplaatsen.

8. Scharnieren in het kozijn aanbrengen

Kijk voor de hoogte van de scharnieren naar andere deuren in je huis. Teken in het kozijn af waar de scharnieren moeten komen en hak en steek met een beitel op deze plekken het hout weg (video 3.48 - 4.02). Boor de nodige schroefgaten, plaats de scharnieren in de uitgestoken sparingen en schroef de scharnieren vast in het kozijn.

9. De deur stellen

Stel de op maat gezaagde deur in het deurkozijn op de goede hoogte. Plaats hiervoor de deur in het kozijn en schuif er een wig onder. Leg daarna bovenop de deur een muntje van bijv. 10 eurocent. Duw vervolgens de wig verder zodat het muntstuk tussen de deur en het kozijn wordt geklemd (video 3.48 - 4.02).

10. De scharnieren aftekenen op de deur

Als de deur is gesteld kun je de scharnieren aftekenen op de deur. Gebruik de overgebleven scharnierhelften om de scharniersparingen aan de zijkant van de deur af te tekenen. Zorg ervoor dat de ruimte achter de scharnieren op de deur ongeveer 1 mm smaller is dan in het kozijn, om knellen in de nek te voorkomen (video 4.04 - 4.23).
Bij gewone deuren volstaan drie scharnieren.

11. De sparingen voor scharnieren uitsteken

Hak de sparingen voor de scharnierhelften uit de deur. Schroef na het boren van de schroefgaten de bovenste en onderste scharnierhelften steeds met één schroef (de middelste) op de deur.

12. De scharnieren controleren

Probeer nu of de scharnierhelften op de deur en in het kozijn in elkaar passen door de deur in het kozijn te hangen. Controleer of de deur goed opent en sluit. Zo ja, breng dan de ontbrekende schroeven aan. Monteer als laatste de middelste scharnierhelft op de deur.

13. Het afhangen van een opdekdeur

In de opdekdeur zit standaard een gaatje waar je de paumelles (scharnier met ongelijke platen) in draait. Draai de paumelles in deze gaatjes in de deur. Teken de maat van de paumelles af op het deurkozijn, boor de schroefgaten en schroef de andere helft van de paumelles op het kozijn. Hang de deur af door de scharnierhelft aan de deur over de stift van de scharnierhelft aan het kozijn te laten zakken (video 5.21).
Een opdekdeur hoef je meestal niet meer op maat te maken.
Voor paumelle scharnieren hoef je geen ruimte in de deur uit te steken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!