Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 59 instructies gemaakt

Hoe moet je een appelboom snoeien?

Omschrijving

Hoe je een appelboom moet snoeien, wordt uitgelegd in deze instructievideo. Het snoeien van een appelboom - of perenboom - is niet moeilijk, je moet alleen wel even weten wanneer en hoe je dit precies moet doen. Het op de juiste manier snoeien van de boom zorgt voor een betere groei van de appels en helpt bij het voorkomen van schimmels in je appelboom. Zo zorg je voor een gezonde boom en mooie vruchten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
Deze methode van snoeien kun je alleen toepassen bij appelbomen en perenbomen. Voor andere fruitbomen geldt weer een andere snoeimethode.

1. De verzorging van een appelboom

Het is belangrijk om een appelboom te planten op een vruchtbare grond. Verder kun je het beste ieder voorjaar (maart) wat organische meststoffen toevoegen. Daarnaast is het belangrijk om een appelboom twee keer per jaar te snoeien: in de winter (wintersnoei) en in de zomer (zomersnoei).

De zomersnoei heeft verschillende voordelen:
  • Alle energie en voedingsstoffen gaan naar de vrucht, waardoor je betere appels krijgt.
  • De boom krijgt een open structuur. Hierdoor kan de wind er goed doorheen en voorkom je schimmels in de fruitboom.

2. Wanneer moet je de appelboom snoeien?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop je een appelboom het beste kunt snoeien. Het eerste moment is in de winter tussen december en april. Je knipt de appelboom dan in vorm en bereidt de boom voor op de groei in het voorjaar. Het tweede moment is in de zomer in de maanden juli of augustus. Met deze zomersnoei houd je de boom in vorm en zorg je ervoor dat je mooie vruchten krijgt.

3. Hoe moet je een appelboom snoeien in de zomer?

In een appelboom zitten takken die recht omhoog groeien. Deze worden waterloten genoemd. In de zomer moet je een deel van deze verticale takken snoeien waardoor er meer energie naar de vruchten gaat en je mooiere appels krijgt. Daarnaast houd je met deze zomersnoei de boom in vorm.
Snoei de takken niet te kort, maar zorg dat er nog voldoende blad blijft zitten. De horizontale takken moeten niet gesnoeid worden, hierop groeien namelijk de vruchten in de zomer. Hoe moet je een appelboom snoeien in de zomer?
Om mooie snijwonden te krijgen is het belangrijk om voor het snoeien altijd goed scherp gereedschap te gebruiken.

4. Hoe moet je een appelboom snoeien in de winter?

In de winter kun je de boom weer helemaal in vorm snoeien. Je mag dan alle recht omhoog groeiende takken (waterloten) snoeien, maar laat wel 1 of 2 knoppen aan een tak zitten. Je kunt de tak afknippen boven een knop die naar beneden of naar buiten wijst. Ook kun je oude, dorre takken en takken die verkeerd groeien wegknippen. Zo bereid je de appelboom voor op zijn groei en bloei periode.

Misschien ook interessant:
>> Hoe kan ik een vlinderstruik snoeien? (tuinieren)
>> Hoe kun je klimrozen snoeien?
>> Een wintergroene heg snoeien in september, hoe doe je dat?
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!