1. Rookmelder kiezen: batterij of accu?
Houd bij het kiezen van een rookmelder vooral rekening met de specificaties van de melder en met je eigen wensen. Wat is je budget en wat is het verschil in prijs tussen de goedkopere en duurdere rookmelders? Rookmelders kunnen op een losse batterij werken of een accu hebben, die soms wel tot 10 jaar meegaat. Houd er rekening mee dat bij een rookmelder op batterij, de batterij na ongeveer een jaar leeg zal zijn en vervangen moet worden. De rookmelder geeft vanzelf een piepsignaal wanneer de batterij aan vervanging toe is.
Activeer de rookmelder voordat je deze gaat ophangen aan het plafond. Volg hiervoor de instructies die zijn bijgevoegd bij de rookmelder.
2. Plaatsing van de rookmelder aan plafond
Hang de rookmelder zo hoog mogelijk aan het plafond, in het midden van de ruimte. Voorzie de rookmelder aan de te bevestigen kant op meerdere plekken van wat montagekit (zie video 0:35). Ga op een huishoudtrap staan om de brandmelder aan het plafond op te hangen of gebruik de gootsteenontstopper voor een makkelijke en snelle bevestiging van de melder. Leg de rookmelder met de te bevestigen kant naar boven in de ontstopper en duw de ontstopper stevig tegen het plafond.
Alle informatie over de juiste plaatsing en locatie van de melder, vind je in de instructie
'Rookmelder ophangen: een veilige plaats bepalen'.
Er zijn ook speciale
magneetbevestigingen op de markt voor het ophangen van een rookmelder zonder te hoeven boren. Je kunt de rookmelder daarmee makkelijk van het plafond halen voor onderhoud of het verwisselen van de batterij.
3. Locaties voor de rookmelder bepalen
Hang brandmelders altijd op in je vluchtroute en idealiter in de ruimtes waar de brand kan ontstaan, zoals een woonkamer of slaapkamer. In de keuken en badkamer kun je het beste hittemelders gebruiken; de kans op vals alarm is hier groot.
4. Onderhoud en testen van de rookmelder
Zorg ervoor dat je de rookmelder iedere maand even test door op de knop te drukken en te controleren of de melder nog werkt. Maak de rookmelder daarnaast regelmatig schoon en stofvrij met de stofzuiger. Door de brandmelder goed te onderhouden, voorkom je storing en verleng je de levensduur ervan.
5. Rookmelder piept zomaar
Rookmelders kunnen zomaar piepen wanneer de batterij bijna leeg is, als er stof in zit of bijvoorbeeld als ze reageren op stoom van koken of douchen. Bij een lege batterij kan het zijn dat de rookmelder bijvoorbeeld elke vijf minuten piept. Blijft de rookmelder piepen na het vervangen van de batterij? Maak de melder dan goed stofvrij met een stofzuiger en kijk of het probleem daarmee is opgelost.
Handig om te weten: Google heeft een slimme melder op de markt gebracht die zowel rook als CO2 kan meten, de
Google Nest rookmelder. 's Nachts verlicht de melder de ruimte waar je loopt. De melder kan met je mobiel worden bestuurd, ook in geval van vals alarm.