Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een wandcloset met inbouwreservoir plaatsen?

Omschrijving

Wil je zelf je wc verbouwen? Een wandcloset met inbouwreservoir maakt je toiletruimte optisch veel groter. In deze instructievideo leer je hoe je een staande toiletpot kunt vervangen door een hangend toilet met inbouwreservoir. Kluscoach Patrick behandelt de voorbereiding, het plaatsen van het frame van de wc, het aansluiten van afvoer en aanvoer op het inbouwreservoir, het maken van een ombouw en het plaatsen van het zwevend toilet en bedieningspaneel. In de geschreven handleiding kun je de instructie stap voor stap nalezen. Ook als je weinig tot geen ervaring hebt met klussen, is de klus prima te doen. Houd er wel rekening mee dat deze klus niet in één dag is te klaren.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Bouwpakkket inbouwreservoir
 • Wandclosetpot (indien niet bijgeleverd)
 • Toiletbril
 • Bedieningspaneel (indien niet bijgeleverd)
 • Potmanchet of sprongbocht
 • Voor aansluiting hoekstopkraan: vaste aansluiting ½ duims binnendraad
 • Materiaal naar keuze voor frontpaneel
 • Houten balkjes
 • Afwerkmateriaal voor frontpaneel naar keuze
 • Duimstok of rolcentimeter
 • Waterpas
 • Potlood of viltstift
 • Boormachine en boortjes
 • Splijtpluggen
 • Vaseline of afwasmiddel
 • Zaag
 • Decoupeerzaag
 • Vijl
 • evt. Schilderstape

1. Voorbereiding

Sluit de waterleiding af en trek de wc door, zodat er geen water meer in de leidingen zit en er zo min mogelijk water achterblijft in de wc.

2. De beste plek voor het toilet

Haal het oude toilet weg en bepaal daarna de plaats voor het wandcloset. De afvoer moet tegen de achterwand aanliggen. Soms moet deze dus worden verplaatst. Voor de watertoevoer moet er een 12 mm dikke waterleiding zijn. Een wandcloset komt altijd een stuk naar voren. Houd er rekening mee dat je 50 cm beenruimte aan de voorkant hebt en 20 cm aan de zijkant van het toilet.
Heb je te weinig ruimte dan kun je kiezen voor een extra plat inbouwreservoir en een kleiner wandcloset, compact of verkort genoemd.

3. De inbouwdiepte en toilethoogte

Bepaal eerst de inbouwdiepte. Houd daarbij rekening met de gewenste afwerking. Bepaal daarna de hoogte van het toilet. Gebruik hiervoor de één-metermarkering op het frame. Als je deze op één meter instelt komt de bovenzijde van de closetpot na montage op 40 cm van de vloer. Zet je hem 2 cm hoger dan komt de pot op 42 cm, de meest prettige hoogte.
Moet je nog beton storten of tegelen houd hier dan rekening mee! Meet altijd vanaf een afgewerkte vloer!

4. Het frame plaatsen

Leg het frame op zijn kant en stel de gewenste hoogte in met behulp van het stelpootje en bouten. Zet het frame weer rechtop, zorg dat de bovenkant waterpas staat en plaats het frame op zijn definitieve plek.
Zorg dat de bovenkant waterpas staat!
Bij het plaatsen van het frame is het belangrijk dat je de afvoerbuis spanningsvrij kunt aansluiten!

5. De boorgaten aftekenen

Teken de boorgaten van het frame op de muur en vloer af. Boor hier gaten van 10 mm en sla de pluggen erin.

6. De afvoerbocht plaatsen

Plaats de meegeleverde afvoerbocht in het frame en sluit hem aan op het riool. Gebruik hiervoor een potmanchet of een sprongbocht om aansluiting te maken op de bestaande afvoerbuis.
Als je beide delen van de afvoer insmeert met vaseline of wat afwasmiddel gaat het aansluiten een stuk gemakkelijker.

7. Het frame vastschroeven

Schroef daarna met de houtdraadbouten het frame aan de muur en vloer vast en zet de afvoerbocht definitief vast aan het frame.

8. De hoekstopkraan plaatsen

Plaats nu de hoekstopkraan in de wand van het reservoir. Deze hoekstopkraan kun je, afhankelijk van het type reservoir, aan de bovenkant, achterkant of zijkant van het reservoir plaatsen.
Zorg ervoor dat de hoekstopkraan vanuit het reservoir te bedienen is, omdat je er na het betegelen niet meer bij kunt!

9. De kraan aansluiten

Sluit de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor geen flexibele slang, maar een vaste aansluiting met een halfduims binnendraad.

10. De draadeinden plaatsen

Plaats de draadeinden op beide binnenste gaten en borg ze met de meegeleverde moeren. De lengte waarop je de draadeinden moet instellen is afhankelijk van de dikte van het frontpaneel, de eventuele tegels en het keramiek op de plaats van het ophangpunt. De draadeinden moeten na het plaatsen van de pot nog 1,5 cm uitsteken om ze daarna met ringen en moeren te kunnen vastzetten.

11. De doppen en het tegelsjabloon plaatsen

Plaats de meegeleverde doppen en het tegelsjabloon. Hierna kun je om het inbouwreservoir mooi weg te werken een frontpaneel maken en eventueel een planchet.
Zorg ervoor dat je altijd eerst de meegeleverde doppen en het tegelsjabloon plaatst, voordat je aan het frontpaneel begint!
Het frontpaneel kun je maken van watervaste multiplex of gipsplaat. Voor een vrijstaande opstelling kun je ook gebruik maken van gasbeton blokken.

12. Het frontpaneel

Bepaal het formaat van het paneel (in deze instructie van muur tot muur) en zaag de frontplaat en eventueel het planchet op maat. Teken op de plaat de openingen voor de afvoer- en valpijp, de twee draadeinden en het bedieningspaneel af en zaag de openingen met een decoupeerzaag.
Vaak zit er in het paneel of in de verpakking een mal met de nodige uitsparingen.

13. Het paneel bevestigen

Bevestig het paneel met behulp van balkjes die je met splijtpluggen aan de muren en de vloer vastmaakt. Schroef de frontplaat vast aan de balkjes en het ijzeren frame.
Je kunt de plaat op verschillende manieren afwerken, zoals met bijvoorbeeld tegelpanelen, die je eenvoudig in elkaar klikt.

14. De aansluitstukken aftekenen langs het frontpaneel

Verwijder de afdekdoppen en duw de aansluitstukken met gebruik van een beetje zeepsop met de achterkant zo ver mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Teken daarna de buizen af langs het afgewerkte frontpaneel.

15. De aansluitstukken aftekenen langs de closetpot

Duw hierna de voorzijde van de aansluitstukken zo ver mogelijk op de closetpot. Gebruik daarbij voor de smalle buis ook de rubberen ring. Teken de buizen langs de achterzijde van de closetpot af.

16. De aansluitstukken op maat zagen

Meet de afstand tussen de twee afgetekende lijnen en tel hier 3 mm bij op. Zaag dit stuk af van de achterkant van iedere buis. Maak hierna de achterkant een beetje schuin met een vijl.
Heb je moeite om een buis recht af te zagen, plak er dan een stukje schilderstape omheen zodat je altijd een rechte lijn hebt om langs af te zagen.

17. De buizen aansluiten

Sluit de aansluitstukken definitief aan op het frame.

18. De isolatiemat in model knippen

Leg het closet met de achterkant plat op de mat en teken de contouren van het closet op de mat af. Knip de mat daarna in model. Plaats de isolatiemat tussen closet en achterwand.

19. De closetpot plaatsen

Smeer een beetje vaseline op het rubber van de aan- en afvoerbuis en schuif de closetpot over de draadeinden heen. Zet de pot goed vast met de bijgeleverde ringen en moeren.
Een hangtoilet kun je makkelijker schoonmaken, omdat je onder het toilet door kunt dweilen.

20. Het bedieningspaneel plaatsen

Verwijder het tegelsjabloon of snij dit op maat, afhankelijk van het type reservoir. Monteer de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de gebruiksaanwijzing (de wijze waarop verschilt per type reservoir) en klem het bedieningspaneel op de onderplaat. Doe een proefspoeling en controleer op lekkages.

21. De closetpot afkitten

Controleer met een waterpas of de closetpot horizontaal hangt. Spuit daarna een ril kit tussen de pot en de tegels. Bevestig de toiletbril en je toilet is klaar voor gebruik.
Gebruik een spuitmond op de kitspuit die even breed is als de naad, zodat je vooral niet te veel kit in de naad spuit.
Het teveel aan verse kit kun je met een neutrale zeepoplossing en een kitlepel gladstrijken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!