Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

DIY: Betonlamp maken.

DIY: Betonlamp maken.
Omschrijving

Hou je van een industriële stijl in je huis? Deze beton lamp is dan een echte aanvulling en een stuk goedkoper dan een designerlamp! Je maakt hem met deze instructie helemaal zelf en het resultaat zal iedereen verbazen. Zelf een betonlamp maken is niet erg moeilijk en je gebruikt gewoon een plastic fles als basis. Het is een leuke DIY klus met een nóg leuker resultaat.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • 2 kg. Lichtgewicht betonmix
 • 8 cm schroefdraad buis
 • 3 Schroeven
 • 4 Moeren
 • Fitting
 • Trekontlaster
 • Emmer
 • 330ml water
 • 2 maten plasticflessen met dunne wand (1x 1,5 tot 2L. & 1x 500ml)
 • Boormachine met (hout)boor nr10
 • Stanleymes/schaar
 • Snoer
 • Evt. Schuurpapier

1. Boor een gat in de flessendoppen

Het is makkelijker om in de doppen te boren wanneer deze nog op de fles zitten. Zorg dat de gaten precies groot genoeg zijn voor het schroefdraad door boormaat nr10 te gebruiken.
Boor een gat in de flessendoppen

2. Snij de grote fles open

Snij met een stanleymes of schaar de onderkant van de grote fles eraf.
Snij de grote fles open

3. Markeer de vulhoogte op de kleine fles

Zet op ongeveer 12cm onder de hals van de kleine fles een horizontale streep. Dit punt markeert tot waar je het beton straks minimaal in de mal wilt storten om de fitting en lamp (kleine peer) in de betonkap te laten vallen (en de lamp dus niet uitsteekt).
Markeer de vulhoogte op de kleine fles

4. Bevestig de doppen

Draai de dop van de kleine fles op de schroefdraad buis en zet de dop vast met 2 moeren. Zorg ervoor dat de buis niet meer dan 1,5 cm aan de onderkant van de dop uitsteekt. Draai de dop op de kleine fles. Doe de kleine fles in de grote fles zodat het lange deel van de schroefdraad buis door de hals van de grote fles naar buiten steekt. Draai nu de 2e dop op de schroefdraad buis en zet m vast met de moeren. Draai de dop op de grote fles. De 2 flessen zijn nu met elkaar verbonden en vormen samen de mal. Bevestig de doppen

5. Zet de flessen vast

Zet je mal op zijn kop in bijvoorbeeld een leeg blik of vaas (die vies mag worden). Gebruik twee of drie van de schroeven om de flessen evenwijdig van elkaar te plaatsen. Dit heeft als doel de wand van de lamp overal (ongeveer) even dik te laten worden. Zorg ervoor dat de markeringslijn op de kleine fles onder de schroeven valt. Zet de flessen vast

6. De betonmix

Mix de betonmix met 330ml water. Goed doorroeren. Gebruik een grote lepel om de mal te vullen tot aan de schroeven. Schud de mal en tik hem op het tafelblad na elke schep beton om ervoor te zorgen dat er geen gaten ontstaan. Laat de betonmix goed drogen. Dit duurt ongeveer 24uur. De betonmix

7. Verwijder de flessen

Gebruik een stanley mes, schaar en / of tang om de flessen in te snijden en te verwijderen. Zeker de kleine fles verwijderen kan even lastig zijn. De dop en hals van de kleine fles blijven achter in de lamp! De rest moet er uitgesneden worden. Verwijder de flessen

8. Monteren

Monteer de fitting met trekontlaster aan het snoer en steek de draad door de lamp heen.
Monteren
Hoe monteer je een fitting?
Haal het snoer door de bovenkant van de fitting en koppel het snoer met de ‘contactplaat’ / middelste gedeelte van de fitting. Dit doe je door de koperdraadjes van het snoer ieder in een van de gaatjes van de contactplaatjes te steken, draai ze vast met het kleine schroefje. Draai vervolgens de onderkant van de fitting er op.
LET OP: draai de onderkant van de fitting NIET vast voordat het snoer is gekoppeld. Er zit namelijk een beveiliging op waardoor je de fitting moeilijk weer open krijgt als hij dicht is.
Gebruik een mooi strijkijzersnoer om de lamp nog persoonlijker te maken. Strijkijzersnoer is er in vele soorten en kleuren.
Verf de binnen en/of buitenkant van de lamp met krijtverf. Hiermee behoudt de lamp zijn stoere/matte uitstraling, maar dan mét een kleurtje!
Boor een rijtje gaten in de lamp voor extra licht doorgang.
Gebruik eventueel schuurpapier om de randen van de kap glad te maken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!