Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je een scheur in je spijkerbroek snel repareren?

Hoe kun je een scheur in je spijkerbroek snel repareren?
Omschrijving

Heb je een scheur in een spijkerbroek die je simpel en snel wilt repareren zonder naaimachine? Dan kun je dit doen met opstrijkbaar reparatiedoek of gewoon met naald en draad. Repareren met speciaal reparatiedoek (strijkstof) voor jeans is een makkelijke methode waarmee je de scheur als het ware ‘plakt’. Je herstelt de scheur dan door er een speciaal lapje strijkstof achter te maken. Hoe je dit lapje met het strijkijzer op de kapotte jeans moet ‘plakken’ en waarop je moet letten bij het repareren van de scheur, wordt stapsgewijs uitgelegd in dit artikel.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wanneer is een herstellapje handig?

Zit er een scheur in je spijkerbroek op een plek waar de stof dunner is geworden? Dan is het plakken met strijkstof voor jeans een handige oplossing. Zonder naaimachine kun je hiermee je broek eenvoudig repareren. Helemaal onzichtbaar wordt de scheur niet, maar de scheur zal daarna stukken minder zichtbaar zijn als je dit zorgvuldig doet.
Strijkstof is ook handig wanneer je een scheur snel en eenvoudig wilt herstellen of wanneer je niet zo goed bent met naald en draad. In de volgende stappen wordt uitgelegd hoe je de strijkstof voor een spijkerbroek gebruikt.

2. De strijkstof voor jeans op maat knippen

Begin met het op maat knippen van de opstrijkbare patch. Dit doe je als volgt:
 • Meet de scheur op met een liniaal of meetlint.
 • Knip een stukje strijkstof af dat rondom minimaal 1 centimeter groter is dan de scheur.
 • De hoeken van de strijkstof kun je het best rond afknippen. Hierdoor zullen ze na de reparatie minder snel loslaten.
Houd bij het op de juiste maat knippen van de patch dus ook een marge aan voor de ronde hoeken, zodat je deze nog kunt bijknippen.
Strijkstof voor jeans koop je onder meer bij Bol.com.

3. De scheur in je spijkerbroek repareren

Een scheur in je spijkerbroek kun je met de strijkstof het best van binnenuit repareren. Dit doe je als volgt:
 • Knip eventuele rafels rondom de scheur zorgvuldig weg met een nagelschaartje.
 • Keer de spijkerbroek daarna om.
 • Leg de spijkerbroek met het deel waar de scheur zit, klaar op de strijkplank. Leg de randen van de scheur netjes en strak tegen elkaar aan.
 • Zet het gedeelte rondom de scheur met wat spelden vast op de strijkplank zodat de stof niet meer kan verschuiven (zie foto).
 • Pak nu de eerder op maat geknipte patch en leg deze netjes over de scheur heen. Zet de patch met spelden losjes vast op de spijkerbroek.
De scheur in je spijkerbroek repareren

4. De strijkstof op de jeans strijken

 • Laat het strijkijzer warm worden. Je kunt voor het vaststrijken van de patch de stoomfunctie gebruiken.
 • Strijk de patch daarna, stukje voor stukje, voorzichtig maar stevig vast op de jeans. Strijk met het strijkijzer steeds voldoende lang over het stukje patch, zodat deze goed vastplakt aan de stof van de spijkerbroek. Als richtlijn kun je 30-60 seconden aanhouden. Verwijder tijdens het strijken de naalden.
 • Zit de patch helemaal vast op de broek en heb je alle naalden verwijderd? Strijk dan nogmaals over de patch zodat deze ook in zijn geheel goed vast komt te zitten. Vergeet daarbij de randen van de patch niet.
 • Laat de spijkerbroek daarna even liggen zodat de lijm van de strijkstof kan drogen.
Maak de spijkerbroek los van de strijkplank door de laatste spelden te verwijderen. Draai de broek om en… dragen maar! De strijkstof op de jeans strijken

5. Kun je de strijkstof ook aan de buitenkant erop strijken?

Ja, dat kan. De patch zal dan alleen erg zichtbaar zijn. Vind je dat niet erg of vind je het juist leuk om je spijkerbroek met strijkstof te decoreren? Knip dan bijvoorbeeld een leuk figuur op maat (zoals een hart, ster, of iets anders creatiefs) en strijk het figuur op dezelfde manier als hierboven beschreven op je broek.

6. Dunne stof?

Is de stof rondom de scheur in je spijkerbroek erg dun geworden? Neem dan een wat groter stuk strijkstof. Houd er wel rekening mee dat je het stuk strijkstof aan de binnenkant van je broek erg voelt tijdens het dragen. Een te groot stuk kan dus oncomfortabel worden. Dunne stof?
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!