Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Eenvoudig en snel je witte schoenen schoonmaken.

Eenvoudig en snel je witte schoenen schoonmaken.
Omschrijving

Deze instructie leert je hoe je makkelijk jouw witte schoenen kunt schoonmaken en weer mooi wit kunt krijgen. Zowel witte leren gympen, sneakers, tennisschoenen als voetbalschoenen kunnen op deze manier worden behandeld. Het reinigen van de schoenen kun je doen met een speciaal daarvoor geschikt reinigingsmiddel of met een huis, tuin- en keukenproduct zoals groene zeep of tandpasta. Beide opties worden in deze handleiding besproken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
Haal de veters en losse binnenzool uit de schoen voordat je begint met het schoonmaken. De veters en binnenzolen kun je het beste apart reinigen.

1. Vuil en zand verwijderen

Borstel grof zand en ander loszittend vuil van je schoen of gymp af met een premium (zachte) borstel. Spoel de borstel na het verwijderen van het vuil even af onder de kraan, dan is deze weer gereed voor verder gebruik.
Zuig de binnenkant van je schoenen uit met een stofzuiger, zodat er ook aan de binnenkant van de schoen geen vuil of zand meer zit. Vuil en zand verwijderen

2. Witte zool schoonmaken

De zool van je witte schoenen of sneakers krijg je weer mooi schoon en wit door deze te borstelen met wat sneaker cleaner, groene zeep of shampoo. Voor de hardnekkige vlekken kun je een nagelborstel gebruiken. Boen net zo hard en lang tot de zool van de schoen weer netjes wit is.

3. Bovenkant witte schoenen schoonmaken

Vlekken op de bovenkant (de zgn. ‘upper’) van je witte schoenen en op de binnenzolen kun je schoonmaken met groene zeep of de sneakercleaner uit de kit. Voeg aan een liter lauwwarm water een schepje of scheutje groene zeep of sneakercleaner toe en roer dit goed door tot het middel is opgelost. Dompel de borstel in het sopje en maak eerst de binnenzolen schoon. Borstel daarna de vlekken op de bovenkant van de schoen met roterende bewegingen eruit. Blijf dit herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Veeg daarna met een microvezel doek over de schoen om ook het laatste vuil goed op te nemen.
Sneaker cleaner is een mild schoonmaakmiddel dat geen sterke chemicaliën bevat. Hierdoor heb je minder kans op verkleuring of schade aan de diverse materialen, zoals het leer of de stof, dan bij reguliere schoonmaakmiddelen.
Zorg ervoor dat je leren schoenen tijdens het reinigen niet te nat maakt.

4. Witte veters schoonmaken

De veters van je witte schoenen kun je schoonmaken door ze te boenen met een zachte borstel of met een doek. Gebruik hiervoor ook wat sneaker cleaner of groene zeep en spoel ze na het schoonmaken goed uit.
Zijn de veters erg verkleurd? Witte veters kun je weer mooi wit krijgen door ze een nachtje te laten weken in dikbleek of Glorix.
Als je weinig tijd hebt kun je de binnenzool en veters eventueel ook in de wasmachine doen. Ter bescherming kun je ze het beste in een wasnetje stoppen.

5. Alternatief: vlekken schoonmaken met tandpasta

Vlekken op witte leren schoenen kun je ook verwijderen met tandpasta. Gebruik hiervoor het liefst een tandpasta met whitener. Doe wat tandpasta op een nagelborstel, maak deze even nat onder de kraan en borstel met de tandpasta de vlekken weg. Verwijder daarna met een vochtige doek de restanten van de tandpasta. Is de vlek nog zichtbaar, dan kun je deze nog een keer op dezelfde manier behandelen. Blijf dit herhalen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

6. Witte schoenen in de wasmachine

Witte leren sneakers, schoenen of gympen kun je beter niet in de wasmachine wassen. De zolen kunnen dan kromtrekken, loslaten of vergelen. Bij leren schoenen wordt ook het leer er niet beter op.

7. Schoenen laten drogen na het schoonmaken

Zet de schoenen na het schoonmaken weg en laat ze drogen bij kamertemperatuur. Is de binnenkant van je schoen of gymp erg nat geworden? Stop er dan keukenpapier in, dit neemt het vocht op.
Laat je gympen, sneakers of schoenen nooit drogen in de volle zon, op de verwarming of te dicht in de buurt daarvan. Het leer, kunststof of ander materiaal van schoenen kan hierdoor uitdrogen en witte schoenen kunnen door de zon verkleuren.

8. Witte schoenen weer wit maken

Wil je de bovenkant (upper) van jouw schoenen weer helemaal wit maken? Dan kun je als laatste stap een speciaal whitener product, zoals de SB Pure White, aanbrengen op het leer, kunststof, textiel of ander materiaal. Het pigment in het whitener product herstelt doffe plekken en krassen op je schoenen en zorgt ervoor dat ze er weer netjes en verzorgd uit komen te zien.

9. Witte schoenen laten reinigen

Je kunt witte schoenen, sneakers of gympen ook professioneel laten reinigen of opknappen. Bijvoorbeeld als er hardnekkige vlekken op zitten, als je sneakers een vergeelde zool hebben of simpelweg als je geen zin hebt om het zelf te doen. Je schoenen worden dan behandeld met onder meer ozon en stoom, waarmee de vlekken weggeblazen kunnen worden. De gele zool kan weer wit worden gemaakt door deze opnieuw te laten verven.

Een bedrijf waar je dit professioneel kunt laten doen is De Sneakerreiniger. De Sneakerreiniger heeft ons de informatie voor dit artikel aangeleverd, producten op de benodigdhedenlijst zijn daarom afkomstig uit hun assortiment. Op hun website vind je meer informatie over deze schoonmaakservice.

Succes met het reinigen en weer mooi wit maken van je witte schoenen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!