Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Spijkerbroek korter maken en originele zoom behouden.

Omschrijving

Hoe je spijkerbroeken korter kunt maken en de originele zoom daarbij behouden, leer je in deze instructievideo. Nieuwe jeans te lang? Op deze manier kun je de spijkerbroek korter maken zonder hem af te knippen en het originele stiksel kwijt te raken. Wel zo mooi natuurlijk, om de broek in originele staat te behouden in plaats van een nieuwe zoom te stikken. Op die manier zie je niets van het inkorten.
De benodigdheden voor deze makkelijke manier van jeans inkorten kun je vinden in de handleiding onder deze instructievideo.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Naaimachine
  • jeansnaalden
  • (jeans)garen
  • evt. ritsenvoetje
  • centimeter
  • spelden
  • schaar

1. Juiste lengte bepalen

Bepaal de nieuwe lengte door de broekspijp tot de juiste lengte op te trekken, de opgetrokken stof dubbel te pakken en vast te spelden.

2. Meten deel voor inkorten

Meet het stukje stof dat je hebt afgespeld. Doe dit op meerdere plaatsen en zorg dat het aantal centimeters overal gelijk is. Vermenigvuldig daarna het aantal gemeten centimeters met twee, want je hebt de stof dubbel gepakt. Dus: meet je 2 cm, dan moet de broek 4 cm korter worden.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de pijp omslaan en van onder af het aantal centimeters meten dat de broek te lang is.

3. Lengte afmeten broek

Verwijder de spelden en keer de spijkerbroek binnenstebuiten. Meet vanaf de rand van de originele zoom de helft van het totaal aantal in te korten centimeters af en vouw op deze lengte de pijp om.

4. Omgevouwen stof vastspelden

Steek de omgevouwen stof rondom vast met spelden over dwars. Zorg hierbij dat de naden aan beide kanten precies op elkaar komen te liggen.
Knip de spijkerbroek niet af!
Van de omgevouwen zoom meet alleen het lichte stuk stof de helft van het aantal in te korten centimeters! De originele zoom dus niet meegerekend!
Speld eerst de stof op de naden vast, zodat je weet dat deze goed op elkaar komen te zitten.
Speld de spijkerbroek vast met dwarsspelden. Je kunt dan met de naaimachine over de spelden heen stikken, zonder dat de stof schuift en de naald breekt.

5. Zoom vaststikken

Werk met de vrije arm en stik de zoom rondom vast, met de stiknaad strak tegen de rand van de originele zoom. Je kunt hierbij een ritsenvoetje gebruiken, waarbij je de machine zo instelt dat de naald aan de linkerkant komt.
Stik niet door de originele zoom, maar er vlak langs!
Vergeet niet het aan- en afhechten bij het begin en het eind van de stiknaad!
Bij de dikke zijnaden is het wat moeilijker stikken. Help zo nodig met behulp van een schaar een beetje mee, om de stof onder het voetje door te duwen.

6. Zoom vastzetten

Keer de spijkerbroek weer om en zet het flapje stof dat nu aan de binnenkant zit, aan de buitenkant vast met een trensje in de schaduw van de zijnaad. Knip de draden af en verwijder de spelden. Pers daarna de zoom goed plat en je hebt een mooi ingekorte spijkerbroek.
Trensje maken: zet de naaimachine op de zigzag-stand en de afstand op nul. Naai een paar keer heen en weer.
Je kunt het flapje ook aan de binnenkant van de pijp, op de zijnaden, met de hand vastzetten. Daarna goed uitpersen naar boven.
Als het flapje aan de binnenkant te lang is, kun je het afknippen, zigzaggen en daarna naar boven strijken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!