Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je een gaatje in je nylon jas repareren?

Hoe kun je een gaatje in je nylon jas repareren?
Omschrijving

Een gaatje in je (dons)jas? Deze beschadiging kun je eenvoudig en zo onzichtbaar mogelijk repareren met behulp van nylon repair tape. Hoe je dit precies doet, lees je in deze instructie. Repareren met tape kan zowel bij een normaal gaatje, als bij een brandgat dat bijvoorbeeld is ontstaan door een sigaret. In de uitleg hieronder wordt stapsgewijs toegelicht hoe je de tape aanbrengt en welke voorbereidingen je moet treffen voorafgaand aan het repareren van een (brand)gaatje in nylon.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Nylon repair tape
 • Pincet
 • Meetlint of liniaal
 • Passer of klein rond voorwerp
 • Potlood
 • Fijn schaartje met spitse punt
 • Gewone schaar
 • Optioneel:
 • Balpen

1. Reparatie van binnenuit

Het repareren van een gaatje met nylon repair tape, doe je van binnenuit. Een gaatje is wat moeilijker aan elkaar te maken dan bijvoorbeeld een rechte scheur. Houd er dus rekening mee dat je de reparatie wel altijd iets zult blijven zien.

2. Kies de juiste kleur tape

De repair tape is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zit de goede kleur er niet tussen, dan kun je een transparante versie gebruiken om je jas mee te maken.
Wil je een gaatje repareren aan de buitenkant van je jas? Gebruik dan een patch. In deze instructie vind je uitleg over het repareren van je jas met een nylon repair patch.

3. Repareren van een gat in een donsjas

Wil je een gaatje repareren in je donsjas of gewatteerde jas? Duw dan het dons of de wattering met een pincet of met het eind van een ingedrukte balpen eerst goed naar binnen, terug in het gat.

4. De tape op maat maken

 • Meet de diameter van het gat. Reken hierbij 2,5 centimeter extra zodat er straks voldoende tape is waaraan de stof zich kan hechten.
 • Meet vervolgens een stuk tape af. Teken op de achterkant van de tape een cirkel met een doorsnede zoals zojuist berekend.
 • Knip de cirkel uit.
Heb je een brandgaatje in je nylon jas? Verwijder dan met een nagelschaartje eerst de harde randjes, voordat je gaat meten. Door de harde randjes alvast te verwijderen, kun je het brandgat ook mooier repareren.

5. Achterkant van de tape afhalen

Verwijder voorzichtig het papier aan de achterkant van de cirkel, waarbij je de plakkant zo min mogelijk probeert aan te raken. Zo voorkom je dat de tape door het huidvet van je vingers straks minder zal hechten.

6. Tape in het gaatje plakken

 • Pak het tape rondje vast met een pincet, met de lijmkant boven. Duw de tape voorzichtig aan één kant in het gaatje onder de nylon stof en wrijf het een beetje vast.
 • Trek nu met behulp van het pincet de stof van de tegenoverliggende kant over het rondje tape heen, strak tegen de stof van de andere kant aan en druk het nylon met je vingers op de tape.
 • Druk vooral de naad in het midden goed vast.
 • Wrijf vanaf het midden van het gaatje, van binnen naar buiten, de kreukels en luchtbellen weg en druk hierna het nylon nog eens extra stevig aan.
 • Knip tot slot de losse vezeltjes bij de naad van de reparatie met een nagelschaartje voorzichtig weg.
Wrijf kreukels en luchtbellen altijd van binnen naar buiten weg. Wrijf je andersom, dan kunnen er juist kreukels ontstaan.
Het is niet echt nodig, maar eventueel kun je ook aan de buitenkant nog een stukje tape aanbrengen voor extra stevigheid. De reparatie wordt daardoor echter wel opvallender.

7. Duct tape gebruiken voor het repareren van je jas

Hoewel dit soms wel als reparatiemiddel wordt genoemd, is het gebruik van duct tape af te raden. Dit tape heeft voor een dunne nylon stof een te sterke plakkracht, waardoor er snel beschadigingen kunnen optreden als je de tape verwijdert. Ook als tijdelijke oplossing is het daarom niet geschikt.
Repareren met nylon repair tape is alleen aan te raden voor kleine gaatjes of brandgaatjes. Heb je een groter gat in je nylon jas, breng dan de jas naar een vakman of, als de jas toch al wat ouder is, koop een nieuwe.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!