Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 908 instructies gemaakt

Kapotte hielvoering repareren met een reparatie patch

Kapotte hielvoering repareren met een reparatie patch
Omschrijving

Is de hiel van je schoen kapot en wil je deze repareren met een reparatie patch? In deze instructie lees je hoe je de binnenkant van jouw kapotte schoen, gymp, of hardloopschoenen zelf van een nieuwe hielvoering kunt voorzien. Zo kun je er een dag later weer mee op pad en voorkom je onherstelbare schade!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Nagelschaartje (of ander klein schaartje)
  • Reparatie patch - bijv. Bol.com of schoenenspecialist
  • Stofzuiger (of vochtige doek)
  • Optioneel:
  • Professionele schoenmakerslijm, zoals deze van Kövulfix
  • Wasknijpers
  • Pincet

1. Waar koop je een reparatie patch?

Heb je een gat in de hielvoering van bijvoorbeeld je hardloopschoenen? Dan kun je deze zelf professioneel repareren met een reparatie patch. Een reparatie patch koop je onder meer hier via Bol.com of, voor bijvoorbeeld je sneakers, bij de sneaker specialist.

2. Werk zo nodig met een goede lijm

Heb je geen zelfklevende patch of een slecht klevende patch? Zorg dan ervoor dat je werkt met een goede schoenmakerslijm. Werk je niet met de juiste lijm, dan kan de hielvoering snel weer loskomen, dat is zonde.

3. Losse stukjes of draden wegknippen

Knip losse stukjes of draden rondom de beschadiging voorzichtig weg met een (nagel)schaartje. Zuig de binnenkant van de schoen op de beschadigde plek uit met de stofzuiger, of verwijder eventueel vuil of stof met een vochtige doek. Dit is belangrijk om de reparatie patch goed te laten hechten.
Gebruik je een vochtige doek? Laat de plek dan eerst goed drogen of föhn deze droog, voordat je de nieuwe hielvoering aanbrengt.

4. De lijm in de hielvoering aanbrengen

Leg de reparatie patch (zonder lijm of plaklaag) in de hiel, zodat je kunt zien op welk punt de patch komt te zitten. Werk je met een patch zonder plaklaag? Breng dan een DUNNE laag lijm aan op dit punt (dus aan de binnenkant van de schoen). Voorzie daarna ook de juiste kant van de reparatie patch van een dun laagje lijm.
Door met een dunne lijmlaag te werken, voorkom je dat er tijdens het plaatsen van de patch lijm langs de randen naar buiten wordt geduwd.

5. De reparatie patch in de schoen plaatsen

Pak de patch aan de rand op met je nagels of bijvoorbeeld een pincet. Plaats de patch (met de lijm of plaklaag) nu voorzichtig in de schoen, over de beschadiging heen. Druk de patch daarna vanuit het midden goed vast. Door de patch vanuit het midden naar buiten toe aan te duwen, voorkom je dat er lucht of oneffenheden onder de patch ontstaan.
Optioneel kun je wasknijpers of andere klemmetjes gebruiken om de hielvoering op zijn plek te houden.

6. Zet de schoenen opzij

Zet de schoenen opzij en laat de nieuwe hielvoering een dag drogen. Raak de schoenen in de tussentijd niet meer aan, zo voorkom je dat de lijm ongelijkmatig of slecht hecht.
Geen tijd om een dag te wachten? Kijk dan hoe je een hielvoering snel repareert met duct tape.
Repareer een kapotte hiel van je schoen tijdig, om verdere beschadiging te voorkomen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!