Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Tweedehands Porsche kopen voor beginners: handige tips

Tweedehands Porsche kopen voor beginners: handige tips
Omschrijving

Ben je op zoek naar informatie voor het tweedehands aanschaffen van jouw eerste Porsche? In dit artikel worden verschillende tips gegeven die je op weg helpen. Zaken als de keuze van het model, tips voor het aanschaffen van een nieuwer of ouder model passend binnen je budget, maar ook de meerwaarde van een aankoopkeuring worden besproken. Zo heb je een goed startpunt om je verder te oriënteren.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het bepalen van je budget

Voorafgaand aan de aanschaf van je tweedehands Porsche is het goed om je budget te bepalen. Wat wil je uitgeven aan de wagen en wat zijn kosten die komen kijken bij het rijden, stallen en onderhouden van je Porsche. Zet dit op een rijtje, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Op basis van je beschikbare budget kun je bekijken welk tweedehands nieuwer of ouder model daarop aansluit.
Je eerste Porsche? Denk ook aan kostenposten als het extra beveiligen of parkeren van je luxe wagen wanneer je niet over een eigen garage beschikt. En vergeet de verzekering niet.

2. Ouder model of nieuwer model Porsche?

Ga je voor een nieuwer model, dan is de kans groot dat je daar de komende jaren relatief probleemloos in rijdt. Kies je voor een ouder model, wees je dan bewust van mogelijk hogere onderhoudskosten. Een Porsche is een high performance sportwagen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een tweedehands Porsche sportief is bereden. Zet voor de aanschaf van een ouder model dus een extra reservering opzij voor onderhoud en voor eventuele vervanging van onderdelen door slijtage.
De kosten van onderhoud liggen relatief hoger, mede door de duurdere onderdelen. Om de kwaliteit en waarde van de auto te behouden wil je daar bij reparaties niet op hoeven bezuinigen.

3. Welk model Porsche kies je?

Ieder model (718, 911, Taycan, Macan) kent verschillende series die elk weer eigen specificaties kunnen hebben. Het kan een klus zijn om je hierin te verdiepen en om de juiste keuze te maken. Probeer voor ogen te houden waar jij qua specificaties en voorkeuren het meest waarde aan hecht. Maak hiervan een lijstje en houd dit aan als richtlijn, zodat je niet verdwaalt in alle mogelijkheden die er zijn. Naast bekende verschillen (zoals in de carrosserie) zitten verschillen onder meer in de manier van schakelen, de aandrijving en de specificaties van de motor.
Bekijk ook goed voor welk doel je de auto wilt gebruiken. Is het een tweede auto erbij voor je plezier en waarmee je nauwelijks kilometers maakt? Of rijd je er dagelijks mee en wil je dat jouw Porsche ook met slecht weer en sneeuw dienst doet.
Ga je voor een cabrio, realiseer je dan dat je meer last hebt van bijgeluiden.
Weet je niet welke keuze je moet maken qua model en type? Ga dan eens na welke Porsche het meest waardevast blijft.

4. Details van interieur en exterieur

Binnen het door jou gekozen model en type, kun je vervolgens gaan kijken naar de details. Bij de aanschaf van een tweedehands wagen kun je de Porsche niet zelf configureren, maar je kunt natuurlijk wel letten op voor jou belangrijke details. Zoals de uitrusting van het interieur (dashboard, stoelen) maar ook zaken als velgen en koplampen.
Een aantal nieuwere modellen is ook verkrijgbaar met electro of hybride motoren. Bij oudere modellen zoals de 718, 911 en bijvoorbeeld de Macan ben je aangewezen op benzine.

5. Specifieke problemen binnen een generatie

Ga ook op onderzoek uit naar problemen die specifiek kunnen samenhangen met de generatie. Zo kan een eerste generatie een probleem hebben dat bij een tweede generatie is verholpen. Verdiep je goed in deze verschillen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Zet deze generatieverschillen wel af tegen de kwaliteitsverschillen die er zijn tussen de tweedehands wagens van eenzelfde model. Een laag aantal gereden kilometers zorgt weer voor minder kuren, en kan een eventueel generatieprobleem dus compenseren. Zet de voordelen en nadelen op een rijtje en bekijk binnen jouw budget wat de beste keuze is voor de tweedehands Porsche die je op het oog hebt.

6. Laat een aankoopkeuring doen

Een tweedehands Porsche kun je aanschaffen via een particulier, een dealer of een officieel Porsche centrum. Zorg ervoor dat je altijd een aankoopkeuring (AKK) laat doen via een Porsche centrum (of BOVAG dealer). Het doen van een AKK vraagt om een kleine investering, maar doe je dit niet, dan neem je voor een sportwagen zoals Porsche een groter risico. Doordat het een luxere wagen betreft wordt er relatief meer mee “gesjoemeld”. Dit kan bijvoorbeeld zitten in kentekens die de indruk wekken dat de wagen nieuwer is dan het bouwjaar, kilometerstanden die niet kloppen of onduidelijke histories waardoor je niet goed kunt achterhalen wat er met de auto is gebeurd.

7. Deskundig overzicht van de conditie

Via een Porsche centrum (een officiële Porsche dealer) kun je een AKK met uitgebreide puntencheck laten uitvoeren. Je krijgt dan een goed en deskundig overzicht van de conditie van de auto alsmede een overzicht van eventuele aandachtspunten (zie details van een AKK verderop). Op basis hiervan kun je jezelf ook voorbereiden op aankomende kosten van reparaties. Door dit op voorhand na te gaan voorkom je niet alleen verrassingen, maar ga je ook beter voorbereid een prijsonderhandeling in.
Check altijd of de Porsche zijn stickers nog heeft aan de binnenkant van de motorkap. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat de auto in de kreukels heeft gezeten en de motorkap is vervangen.
Helemaal als de wagen niet afkomstig is van een Porsche Centrum, is een aankoopkeuring van belang om goed zicht te krijgen op de staat van de auto.

8. Wat wordt er bij een Porsche Aankoopkeuring gecheckt?

Bij een Porsche Aankoopkeuring wordt onder meer naar het volgende gekeken:
  • De algehele conditie en de technische staat van de carrosserie, het onderstel, de motor, de versnellingsbak, het remsysteem en de stuurinrichting worden nagelopen.
  • De dikte van de laklaag wordt gecheckt. Dit is van belang om te achterhalen of er in het verleden sprake is geweest van schade of spuitwerkzaamheden.
  • De onderhouds- en schadehistorie wordt voor je gecontroleerd.
  • Er wordt gekeken naar de originaliteit van de carrosserie, de motor en de versnellingsbak.
  • Openstaande werkplaats- en terugroepacties worden voor je nagegaan.
Meer informatie over een Porsche aankoopkeuring vind je hier.

9. Inwinnen van informatie

Het inwinnen van informatie kun je op verschillende manieren doen. Er zijn goede forums waar je met al je vragen terecht kunt en waar velen je al zijn voorgegaan in hun oriëntatie. Het porscheforum.nl is een mooi voorbeeld. Maar ook op buitenlandse forums kun je aanvullende informatie inwinnen.
Praat daarnaast eens met andere eigenaren of bezoek een meeting waar liefhebbers samenkomen. Je kunt daar vrijwel alle Porsches bekijken en andere eigenaren spreken over de ervaring die zij met de auto hebben.
Heb je een social media account? Kijk dan ook daar eens voor Porsche fanclubs.

10. Waar kun je een tweedehands Porsche het best aanschaffen?

Een tweedehands Porsche kun aanschaffen via een particulier of via een dealer. Ook importeren vanuit het buitenland is een optie, al kent dit wel de nodige nadelen. Doe hier dus op voorhand goed onderzoek naar voordat je jezelf rijk rekent door het prijsvoordeel dat zelf importeren kan opleveren.
Er zijn diverse online marktplaatsen waar Porsches worden aangeboden. Ook via social media kun je kijken voor verkoopgroepen die speciaal zijn gericht op het doorverkopen van tweedehands Porsches.

11. Porsche Approved Occasion

Wil je een tweedehands Porsche aanschaffen via de dealer, kijk dan bij een Porsche Dealer eens voor een zogenaamde ‘Porsche Approved Occasion’. Wordt dit je eerste Porsche, dan speel je daarmee op safe en ben je verzekerd van garantie op je aankoop. Zowel oudere als nieuwere modellen kun je via de Porsche dealer aanschaffen. Neem als voorbeeld deze Belgische tweedehands Porsche Macan (voor in Nederland woonachtige lezers: check de Nederlandse website van Porsche). Met een aankoop via een erkende Porsche dealer maak je het aankoopproces dus een stuk eenvoudiger en bespaar je jezelf problemen, tijd en moeite.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!