Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe speel je estafette? Spelregels en uitleg

Hoe speel je estafette? Spelregels en uitleg
Omschrijving

Estafette is een sportief en vermakelijk spel dat leuk is om te spelen. Het kan worden gespeeld tijdens een eindejaarsafsluiting, een kindervakantie of een familiedag - maar ook tijdens gym of een sportles. Wanneer je het estafette spel ook speelt, en of dat met alleen kinderen of ook met volwassenen is: er gelden een aantal basisregels! In deze stapsgewijze uitleg zijn deze regels voor je op een rijtje gezet. Aan de hand hiervan weet je precies hoe je estafette recreatief kunt spelen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Een even aantal spelers (2 tot 12 personen per team)
 • Een bal of estafettestokken - Bol.com
 • 4-12 pionnen (afhankelijk van het aantal spelers) - Bol.com

1. Wat is een estafette?

Een estafette is een spel waarbij twee teams op een daarvoor uitgezet parcours tegen elkaar strijden om zo snel mogelijk een voorwerp (meestal een houten stokje of een bal) van de start naar de finish te brengen. Teamleden lossen elkaar hierbij al rennende af. Het spel wordt daardoor in sportverband ook wel een estafette loop genoemd. Estafette is afgeleid van het Italiaanse woord ‘stafetta’. Dit betekent ‘koerier’ en hiermee wordt dus de opzet van het spel aangeduid.

2. Wil je estafette spelen als sport?

In deze speluitleg wordt de recreatieve variant van estafette toegelicht. Estafette wordt echter ook vaak beoefend als sport, bijvoorbeeld bij atletiek, zwemmen of hardlopen. Er wordt dan gespeeld op een lange afstandsbaan waarbij bijvoorbeeld 4x100 meter of 4x400 meter moet worden afgelegd door de sporters.
Wil je estafette spelen tijdens een gymles? Dan kun je ook een parcours uitzetten met een kortere afstand van bijvoorbeeld 4x40 meter, 4x60 meter of 4x80 meter. Laat op dit parcours twee teams tegen elkaar sprinten.
Loop je een estafette als sport? Dan wordt er een holle estafettestok gebruikt van minimaal 28 en maximaal 30 centimeter lang.

3. Wat is het doel van het spel?

Het doel van een estafette is om als team zo snel mogelijk een voorwerp, zoals een estafettestok, van de startlijn naar de finishlijn te brengen. Elk teamlid rent een stuk van het parcours, waarna hij of zij het voorwerp overdraagt aan de volgende speler. Hierbij moeten de teamleden goed samenwerken en het voorwerp efficiënt overdragen om zo snel mogelijk bij de finish te komen.

4. Wat heb je nodig voor een estafette?

Om een estafette spel te spelen heb je een even aantal spelers nodig. De spelers worden verdeeld in twee teams. Verder heb je pionnen nodig om de start- en finishlijn en wisselpunten te markeren. Als laatste is er een voorwerp nodig, zoals een houten stok of een bal, voor de overdracht tussen de teamleden.
Speciale estafettestokken koop je hier bij Bol.com.

5. Voorbereiding van het spel

Voordat het spel kan beginnen moeten eerst de start- en finishlijn gemarkeerd worden met pionnen. Hierna moeten er ook pionnen neergezet worden op de wisselpunten, waar het voorwerp wordt doorgegeven. Het aantal wisselpunten is afhankelijk van het aantal spelers.

6. Aantal wisselpunten bepalen

Elke speler moet op een wisselpunt staan, behalve de eerste spelers van beide teams. Deze beginnen namelijk bij de start. Bij 2 teams van 6 spelers zijn er dus 5 wisselpunten. Het is de bedoeling dat het parcours zo wordt ingedeeld dat de wisselpunten op gelijke afstand van elkaar liggen, bijvoorbeeld om de 20 meter. Elk team krijgt een eigen parcours. De wisselpunten zijn voor beide teams precies gelijk, zodat elk team dezelfde afstand aflegt.
Speel je de sport variant van estafette? Houd dan de eerder genoemde afstanden aan en werk met 4 wisselpunten.
Om het spel veilig te houden is het belangrijk dat de teams ieder op hun eigen parcours blijven. Hierdoor kunnen er geen spelers tegen elkaar aanrennen.

7. De regels voor een estafette op een rijtje

De spelregels van een estafette spel zijn als volgt:
 • Verdeel het even aantal spelers in twee teams.
 • Zorg dat er op elk wisselpunt een speler staat. Er staat dus één speler van elk team bij de start en de rest van de spelers staat elk op een eigen wisselpunt, waar het voorwerp straks wordt doorgegeven.
 • Zorg dat de eerste spelers van beide teams het voorwerp vast hebben.
 • Na het startschot rennen de eerste spelers van beide teams zo snel mogelijk naar het eerste wisselpunt en overhandigen het voorwerp aan de volgende speler van het team. De eerste 2 spelers van beide teams blijven bij het wisselpunt achter.
 • Zodra de tweede speler het voorwerp van de eerste speler aangereikt heeft gekregen, begint speler twee direct te rennen. De tweede speler overhandigt het voorwerp bij het volgende wisselpunt aan de volgende speler (speler drie). De tweede speler blijft vervolgens daar weer staan en de derde speler rent snel door met het voorwerp.
 • Dit gaat zo door totdat de laatste speler van het team met het voorwerp de finishlijn heeft bereikt.

8. Optionele extra regels voor meer uitdaging

Wil je graag wat meer uitdaging voor de spelers? Hieronder staan een aantal voorbeelden van leuke aanvullende spelregels:
 • Laat spelers het voorwerp alleen met één hand overdragen. Het is dan bijvoorbeeld verplicht de bal of stok met links door te geven en met rechts aan te pakken.
 • Laat spelers een hindernisbaan volgen voordat ze het voorwerp aan de volgende speler kunnen overdragen.
 • Laat spelers tijdens de estafette een opdracht uitvoeren. Een voorbeeld van een opdracht is bijvoorbeeld het doen van 5 push-ups, voordat de spelers het voorwerp aan de volgende speler mogen overdragen.
 • Speel je het spel tijdens een kinderpartijtje? Laat de spelers zich dan verkleden voor wat extra lol.
 • Gebruik als voorwerp een emmertje gevuld met water, dat de spelers aan elkaar moeten doorgeven.
 • Verander de afstand van de estafette, zodat de teams verder moeten rennen.

9. Wanneer win je bij een estafette?

Het team waarvan de laatste speler het voorwerp als eerste over de finishlijn heeft gebracht, heeft gewonnen.

10. Vanaf en tot welke leeftijd kun je het spel spelen?

Een estafette is een leuk en sportief spel voor zowel jong en oud. Het spel is geschikt voor spelers van boven de 5 jaar. Voor kinderen onder de 5 jaar kan het spel nog wat te moeilijk zijn.
Voor jongere kinderen kan het spel wat makkelijker gemaakt worden door de afstand van het estafette parcours korter te maken.

11. Met hoeveel spelers kun je een estafette spelen?

Het minimum aantal spelers voor een recreatieve estafette is 2 personen per team. Het maximum is afhankelijk van de grootte van de speelruimte en de afstand van het parcours. Het aantal spelers per team kan variëren van 2 tot ongeveer 12 spelers. Belangrijk is wel dat het totaal aantal spelers even is, zodat je de spelers kunt opdelen in twee gelijke teams.

12. Hoe lang duurt een estafette?

De duur van het spel is afhankelijk van het aantal spelers, het voorwerp dat je gebruikt en de afstand van het parcours van de estafette. Een recreatieve estafette zal bij benadering zo tussen de 5 en de 15 minuten duren.

13. Wanneer is het leuk om dit spel te spelen?

Een estafette is een leuk spel voor verschillende gelegenheden. Het is een heel geschikt spel voor tijdens de gymles of voor een sportdag. Het spel wordt met name buiten gespeeld, maar kan ook binnen gespeeld worden mits er een grote ruimte is. Daarnaast is een estafette geschikt voor bijvoorbeeld een kinderverjaardag of een familiedag - ook voor volwassenen is het spel estafette leuk.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!