Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Hoe speel je Beerpong? Regels en tips

Hoe speel je Beerpong? Regels en tips
Omschrijving

Ben je op zoek naar de Bierpong regels? In deze handleiding vind je uitleg en tips voor het spelen van dit drankspel. Beerpong is een spel dat afkomstig is uit Amerika en dat veel wordt gespeeld onder studenten. Hoe je beerpong met bier, met een andere alcoholische drank of juist zonder alcohol speelt, wat de benodigdheden zijn en wat de juiste opstelling is voor het spelen, kun je hieronder lezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Beerpongtafel - of een gewone tafel van min. 2 meter lang - Bol.com
  • Rode beerpong bekers, 7-11 stuks - Bol.com
  • Blauwe beerpong bekers, 7-11 stuks - Bol.com
  • Pingpong / tafeltennis balletjes - Bol.com
  • Bier of een andere (non alcoholische) drank - AH.nl
  • Water

1. Wat is beerpong?

Beerpong is een drinkspel waarbij twee teams een balletje over tafel gooien. Het doel daarbij is dat het balletje in één van de bekers met bier (of een andere drank) belandt. Het is vooral populair onder studenten en het spel is oorspronkelijk uit Amerika overgewaaid. Daar is het op de campus ontstaan.
Beerpong staat ook bekend onder de naam ‘Beirut’, ‘Six cup’ of ‘Ten cup’ en wordt in het Nederlands ook wel Bierpong genoemd.

2. Wat heb je nodig om bierpong te spelen?

Voor het spelen van bierpong heb je het volgende nodig:
  • Een groot formaat tafel of een speciale beerpong tafel. Houd voor de lengte van de tafel zo’n 2.40 meter aan.
  • 6 of 10 blauwe, en 6 of 10 rode bekers om drank in te doen.
  • 2 extra bekers met water voor het schoonspoelen van het balletje.
  • Pingpongballetjes.
Als tafel kun je voor bierpong ook een tafeltennistafel gebruiken.
Zorg ervoor dat de tafel die je gebruikt lang genoeg is voor het spelen van het spel en mooi vlak is.
Bij Bol.com kun je ook speciale beerpongtafels kopen.

3. Met hoeveel spelers kun je bierpong spelen?

Bierpong speel je in twee teams, ieder bestaande uit 2-4 spelers. Wil je beerpong spelen met meer spelers? Dat kan. De teams kun je zo groot maken als je wilt. Ben je met erg veel spelers? Bijvoorbeeld omdat je het spel speelt met medestudenten of met een grote vriendengroep? Speel dan met meerdere tafels of verdeel de groep in meerdere teams.

4. Voorbereiding bierpong en opstelling bekers

Het voorbereiden van het spel, doe je als volgt:
  • Zorg ervoor dat de tafel die je gebruikt schoon en droog is.
  • Stel aan één kant van de tafel 6 of 10 rode bekers op in de vorm van een driehoek, oftewel een piramidevorm, met de punt naar voren gericht.
  • Stel aan de andere kant van de tafel 6 of 10 blauwe bekers op, eveneens in de vorm van een driehoek.
  • Vul alle bekers voor eenderde of tot maximaal de helft met bier, alcoholvrij bier of een andere drank naar keuze.
  • Zet aan iedere kant van de tafel ook één beker neer die gevuld is met water, en waarin je het balletje tijdens het spelen kunt afspoelen.
Speel je met zes bekers, maak dan een piramide opstelling van 3-2-1. Bij tien bekers wordt de opstelling 4-3-2-1.
Je kunt ook spelen met één kleur bekers, bijvoorbeeld rood. Of met doorzichtige plastic bekers. Zorg er wel voor dat je altijd met een groot formaat beker speelt.

5. Met welke drank kun je beerpong spelen?

Bierpong wordt oorspronkelijk gespeeld met bier. Het spelen van beerpong met sterke drank is niet aan te raden, omdat het spel dan simpelweg sneller afgelopen is.
Wil je in plaats van bier toch met sterke drank spelen? Dan is het een idee om niet alle bekers hiermee te vullen. Vul een aantal bekers dan met een non alcoholische drank. Of maak er een goede mixdrank van, zodat je het niet puur hoeft te drinken.

6. Beerpong spelen zonder alcohol

Als alcoholvrij alternatief kun je ervoor kiezen om beerpong met drank zonder alcohol te spelen. Bijvoorbeeld door de bekers te vullen met sap, alcoholvrij bier, of zelfs gewoon met water. Speel je met water, dan kun je ervoor kiezen om de bekers niet leeg te drinken. Handig dus, voor als je om gezondheidsredenen niet met andere spelers uit dezelfde beker wilt drinken.

7. Wie mag beginnen met gooien?

Om te bepalen wie mag beginnen met beerpong, doe je het volgende:
  • Van elk team gaat een speler in de juiste opstelling achter de tafel staan.
  • Vervolgens kijken de spelers elkaar in de ogen.
  • Terwijl ze elkaar in de ogen blijven kijken, werpen ze allebei een balletje op de beerpong piramide van de ander.
  • De persoon van wie het balletje in een beker van de tegenspeler belandt, die mag beginnen.

8. De bierpong regels: hoe moet je het spelen?

Beerpong kan op een hoop manieren worden gespeeld. Het spel kent daardoor ook verschillende spelregels. Volgens de officiële regels staan beide teams aan één kant van de tafel opgesteld. De speler uit het ene team (team A) probeert om het balletje in de beker van het andere team (team B) te gooien. Lukt dit, dan moet een speler van team B (de tegenspeler) de beker waarin het balletje is beland, leegdrinken. De beker verwijder je daarna van tafel.
Verder geldt:
  • Beide teams mogen per beurt twee keer gooien.
  • Belandt het balletje bij één van beide worpen in een beker, dan is na de tweede worp een speler uit het andere team weer aan de beurt.
  • Belandt het balletje bij beide worpen in een beker, dus is het twee keer raak, dan mag dit team nog een extra keer spelen.
  • Je speelt net zo lang door tot alle bekers van één team van tafel zijn weggespeeld.

9. Wanneer win je bierpong?

Zijn alle bekers aan jouw kant van de tafel weggespeeld en heb je geen beker meer over? Dan verlies je beerpong. De tegenspeler (het team dat alle bekers bij jou heeft weggespeeld), die heeft het spel dan gewonnen.
Beerpong eindigt als bij één van de teams alle bekers zijn weggespeeld. Het spel is dan afgelopen en de winnaar is bepaald. Traditioneel moet het team dat heeft verloren een gekke opdracht uitvoeren. Verzin daarbij iets grappigs, maar zorg wel ervoor dat het spel prettig blijft voor alle deelnemers - zoals volgens de officiële regels ook de bedoeling is.

10. Manieren van gooien: met of zonder stuiter

Er zijn verschillende werptechnieken die je kunt inzetten. De volgende drie technieken worden het meest gebruikt:
  • In één gooi zonder stuiter: de speler probeert het balletje in een mooie boog direct in de beker van de tegenspeler te werpen. Je kunt hierbij het best onderhands gooien.
  • Met een rechte worp zonder stuiter: je gooit het balletje dan in een rechte lijn, vlug en strak in de beker van de tegenspeler. Deze techniek wordt ook wel ‘laser’ genoemd.
  • Met een stuiter: de speler werpt het balletje daarbij op tafel. Het is de bedoeling dat het balletje met een stuiter in de beker van de tegenspeler terecht komt.
Bij de stuiterbal kun je spelen met de regel dat deze verdedigd mag worden. De tegenspeler mag de bal na de stuiter dus proberen om met de hand weg te stoten om zo te voorkomen dat het balletje in een beker belandt.

11. Aanvullende regels voor bierpong

  • Ga nooit tegen de tafel aan staan. Dat mag ook niet als je bijvoorbeeld naar voren reikt bij het gooien of bij het pakken van een beker.
  • Wil je het spel moeilijker maken, houd dan voor de spelers een afstand van 1 meter vanaf de tafel aan. Het is dan lastiger om raak te gooien.
  • De opstelling van de bekers mag één keer per wedstrijd gereorganiseerd worden. Zijn er veel bekers weggespeeld? Dan heb je eenmalig de mogelijkheid om tijdens het spel de bekers anders op te stellen, bijvoorbeeld door ze in een groepje bij elkaar te zetten. Het hergroeperen mag alleen voordat je begint met een gooibeurt. Je bepaalt samen met het andere team of jullie beiden willen hergroeperen.

12. Hoe lang duurt bierpong?

De speeltijd van bierpong bedraagt gemiddeld zo’n 20-30 minuten. Je kunt het spel meerdere rondes spelen.

13. Wanneer is het leuk om dit spel te spelen?

Beerpong waarbij je de bekers vult met alcohol, kun je spelen met vrienden, onder studenten, of bijvoorbeeld op een verjaardagsfeest. Beerpong zonder alcohol kun je spelen tijdens partijtjes, als zomers buitenspel, als spel tijdens een schoolkamp, voor in de vakantie of op de camping. Speel je het spel met een grote groep, dan kun je ook een competitie spelen tussen verschillende teams.

14. Waar kun je bierpong het best spelen?

Beerpong kun je zowel binnen als buiten spelen. Het gaat erom dat je voldoende ruimte rondom de speeltafel hebt. Speel je het spel buiten, dan is een grasveld of oprit bijvoorbeeld prima geschikt. Met meerdere teams en tafels kan het spel ook worden gespeeld op een schoolplein, bijvoorbeeld als buitenspel voor een jaarafsluiting.
Wist je dat je beerpong ook in het zwembad kunt spelen? Je hebt hier speciale beerpong luchtmatrassen voor waar je de bekers in kunt plaatsen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!