Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hondenmaatje

Hondenmaatje
Heeft 7 instructies gemaakt

Hoe kun je jouw hond NEE aanleren?

Omschrijving

In deze instructie leer je hoe je jouw hond NEE kunt aanleren. Het aanleren van dit commando is handig als je hond alles van straat eet of dingen pakt die niet mogen. Het aanleren van NEE en je hond hiernaar laten luisteren is niet moeilijk, je moet alleen wel weten hoe je dit het beste kunt doen. Aan de hand van de instructievideo leer je hoe je het commando correct kunt toepassen en waarmee je rekening moet houden bij het aanleren ervan. Met een beetje geduld zorg je zo ervoor dat je de hond kunt corrigeren als deze de neiging heeft om alles te eten wat los en vast zit en zal jouw hond goed naar je luisteren bij het aangeven van een NEE. Zo leert hij dat hij het niet mag hebben.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Paar kleine voertjes
  • Geduld
  • Optioneel:
  • Iets om op te zitten

1. Voorbereiding van de oefening

Voor het aanleren van dit commando, is het belangrijk dat je tijdens het oefenen laag gaat zitten. Dit voorkomt dat je over de hond heen hangt. Heb je een grote hond, dan kun je gewoon blijven staan.

2. Voertje in je hand houden

Neem een hondensnoepje (een klein - hap slik weg - voertje) in je hand. Open je hand en houd deze voor de neus van de hond.

3. Eerste keer commando NEE zeggen

Wil de hond het voertje pakken (natuurlijk wil hij dat!), zeg dan duidelijk NEE (1 x). Tegelijkertijd sluit je je hand en draai je je hand (die nu dus vuist is) om. Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond.
Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik. Dit houdt niet in dat je moet gaan gillen of schreeuwen tegen de hond, je kunt ook duidelijk zijn zonder je stem te verheffen.
Je mag voor de NEE natuurlijk ook een ander commando gebruiken, bijvoorbeeld FOEI.

4. Volhouden en niets zeggen

De hond zal zijn uiterste best doen het voertje te pakken, door aan je hand te snuffelen (daar zit toch echt dat voertje in!), te knabbelen misschien of met zijn poot "slaan".
Jij moet volhouden, houd die hand daar en zeg niks meer.

5. Belonen bij wegkijken na NEE

Kijkt de hond weg van je gesloten hand, dan is het tijd om hem te belonen! Zeg GOED ZO, doe je hand open en geef je hond de beloning. Zo leert je hond dat als hij op de NEE reageert door zijn aandacht er vanaf te halen, dit positief wordt ontvangen en hij daarvoor wordt beloond.

6. Herhalen van de oefening

Het aanleren van een nieuw commando kost tijd. Blijf de oefening dus regelmatig herhalen. Naarmate je dit voldoende doet, zal de hond vanzelf leren om zijn instinctieve gedrag te negeren als hij bijvoorbeeld iets van straat wil pakken of eten wat niet mag.

Zo kun je jouw hond op een prettige manier en met wat geduld NEE aanleren zodat hij weet wat hij wel en niet mag hebben!
Succes met trainen! Herhalen van de oefening
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!