Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hoe kun je bij vorst bevriezing van autoruiten, rubbers en sloten voorkomen?

Hoe kun je bij vorst bevriezing van autoruiten, rubbers en sloten voorkomen?
Omschrijving

Als er vorst voorspeld is, kun je vooraf een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om problemen met je auto te voorkomen. Aan de hand van de tips en adviezen in deze instructie, leer je hoe je jouw auto goed kunt voorbereiden op een koude vriesnacht - of al ontstane problemen kunt oplossen. Doe je voordeel met deze handige wintertips en voorkom een vastgevroren portier, bevroren ruitenwissers of... een bevroren handrem!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • karton of mat
  • siliconenspray
  • vaseline
  • kruipolie
  • vorstbestendige ruitensproeiervloeistof
  • vorstbestendige koelvloeistof
  • slotontdooiïngsmiddel
  • föhn
  • ijskrabber

1. De ruiten en ruitenwissers

Let bij vorst erop dat je voordat je de auto uitschakelt, altijd eerst de ruitenwissers uitzet. Zo voorkom je schade. Dek je voor- en achterruit af met een stuk karton of een mat. De volgende ochtend hoef je dan niet te krabben.
Zorg dat je vorstbestendige ruitensproeiervloeistof gebruikt.

2. De rubbers en sloten inspuiten

Spuit siliconenspray op de deurrubbers van je auto en op de rubbers van je kofferbak of smeer ze in met vaseline. Om bevriezing te voorkomen, spuit je kruipolie in je deurslot en het slot van je tankdop.

3. Bevriezen handrem voorkomen

Zet bij het parkeren je auto niet op de handrem, maar parkeer deze in zijn versnelling. De handrem kan dan niet vastvriezen.
Vergeet niet dat je auto al in de versnelling staat, als je de volgende dag wegrijdt.

4. De koelvloeistof en accu controleren

Laat bij de garage controleren of je koelvloeistof vorstbestendig is en of het niveau van de koelvloeistof goed is. Laat ook meteen je accu testen, deze verbruikt tijdens koude periodes meer waardoor het de staat van de accu van groter belang is.
Als je met de auto korte afstanden rijdt, is het verstandig geen blowers, achterruitverwarming en andere grote stroomverbruikers in te schakelen. Zo voorkom je dat een goede accu alsnog leegloopt.

5. Wat doe je als het slot van de auto is dichtgevroren?

Is je deurslot van je auto dichtgevroren, gebruik dan een slotontdooiïngsmiddel. Je kunt ook een warme kruik tegen het autoslot leggen of het slot met een föhn verwarmen. Geen van deze oplossingen voorhanden? Dan kun je proberen om het slot met je adem open te blazen of het te verwarmen door met een deel van je lichaam tegen het slot te leunen (bijvoorbeeld je handpalm).
Bewaar je slotontdooiïngsmiddel nooit in de auto.

6. Wat doe je als het portier van de auto is vastgevroren?

Als het portier van je auto niet opengaat, kun je een föhn gebruiken. Duw na het verwarmen rondom op de deurrand en breek zo het ijs op de rubbers voorzichtig los. Probeer daarna voorzichtig de autodeur te openen.

7. Wat doe je als de ruiten zijn bevroren?

Krab met een plastic ijskrabber je ruiten ijsvrij. Gebruik geen krabber met metaal, hiermee kun je lelijke krassen op je ruit maken.
Zijn de ruitenwissers vastgevroren? Trek nooit aan de ruitenwissers maar maak ze voorzichtig los. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een spons met handwarm water rustig uit te knijpen boven de ruitenwisser.
Zorg ook dat de luchtinlater ijs- en sneeuwvrij is, zodat de ontwaseming niet wordt belemmerd.
Start je auto pas na het krabben. Dat is milieuvriendelijker en de auto wordt sneller warm als je gaat rijden, dan in stilstand.
Föhn nooit op de ramen van de auto en gebruik bij het ontdooien nooit heet water! Door het temperatuurverschil kan het glas barsten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!