Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Vreemd auto geluid? Een kapotte V-snaar, kapotte uitlaat of wiellager herkennen.

Omschrijving

Een raar, piepend, ronkend of roffelend geluid van je auto, duidt vaak op een mankement. In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe je kunt horen wanneer je een V-snaar, ofwel multiriem, moet vervangen, je uitlaat moet laten repareren of een wiellager vervangen. Ieder van deze auto problemen is namelijk herkenbaar aan een eigen, specifiek geluid. Ben je attent op deze verdachte geluiden van je auto, dan kun je op tijd actie ondernemen om verdere problemen te voorkomen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Een piepend, snerpend geluid (V-snaar of multiriem)

Hoor je bij een draaiende motor een piepend, snerpend geluid, dat vaak erger wordt als je extra gas geeft, dan heb je goede kans dat de V-snaar, tegenwoordig vaak multiriem genoemd, is versleten of loszit. Blijft het piepend geluid, maar brandt er op je dashboard geen waarschuwingslampje, dan kun je nog doorrijden naar de garage. Hier zal men de multiriem weer op de juiste spanning zetten of zo nodig vervangen.
Brandt op je dashboard het dynamolampje, ook wel bekend als het accusymbool, dan is de kans groot dat de multiriem of V-snaar is gebroken of eraf ligt. Rijd dan zeker niet door, maar parkeer je auto en bel een pechhulp, zoals de ANWB. Een piepend, snerpend geluid (V-snaar of multiriem)
Vertoont de multiriem droogtescheuren, dan is de riem al behoorlijk versleten en aan vervanging toe.
De multiriem of V-snaar draait de dynamo aan en soms ook de waterpomp of aircopomp. Belangrijk dus om een versleten multiriem tijdig te vervangen, want als hij breekt sta je met pech.
Twijfel je of je nog kunt doorrijden, neem dan contact op met een pechhulp of de garage en vraag om advies.

2. Een ronkende uitlaat

Als je uitlaat een sterk sissend of echt een ronkend, knetterend geluid maakt, als van een opgevoerde brommer en het geluid wordt alleen maar erger als je gas geeft, dan is de kans groot dat je uitlaat kapot of lek is. Rijd dan niet verder, maar bel een pechhulp. Laat de uitlaat controleren en indien nodig repareren. Hangt je uitlaat los, dan geldt hetzelfde en rijd je ook zeker niet verder.
Het rijden met een lekke uitlaat is gevaarlijk omdat de giftige uitlaatgassen dan het interieur kunnen binnendringen!
Het rijden met een kapotte uitlaat is verboden en je kunt een bekeuring krijgen voor geluidsoverlast!

3. Een roffelend, zoemend geluid

Bij een roffelend, sterk zoemend geluid dat sterker wordt naarmate je een bocht naar links of naar rechts neemt en dat mogelijk afkomstig is van de wielen, is de kans groot dat er een wiellager is versleten. Laat dit zo snel mogelijk controleren en zo nodig de wiellager vervangen. Een roffelend, zoemend geluid
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!