Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 408 instructies gemaakt

Vreemd auto geluid? Een kapotte V-snaar, kapotte uitlaat of wiellager herkennen.

Omschrijving

Een raar, piepend, ronkend of roffelend geluid van je auto, duidt vaak op een mankement. In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe je kunt horen wanneer je een V-snaar, ofwel multiriem, moet vervangen, je uitlaat moet laten repareren of een wiellager vervangen. Ieder van deze auto problemen is namelijk herkenbaar aan een eigen, specifiek geluid. Ben je attent op deze verdachte geluiden van je auto, dan kun je op tijd actie ondernemen om verdere problemen te voorkomen.

Handleiding

1. Een piepend, snerpend geluid (V-snaar of multiriem)

Hoor je bij een draaiende motor een piepend, snerpend geluid, dat vaak erger wordt als je extra gas geeft, dan heb je goede kans dat de V-snaar, ook vaak multiriem genoemd, is versleten of niet goed gespannen staat. Ziet de multiriem er nog wel goed uit en brandt er op je dashboard geen waarschuwingslampje, dan kun je nog doorrijden naar de garage. Hier zal men de multiriem weer op de juiste spanning zetten of zo nodig vervangen. Een piepend, snerpend geluid (V-snaar of multiriem)
Als je een versleten multiriem niet vervangt, dan kan deze breken! De accu laadt dan niet meer bij en je kunt niet meer starten. Als je waterpomp erop zit, heb je geen koeling meer.
Twijfel je of je nog kunt doorrijden, neem dan contact op met de Wegenwacht of de garage en vraag om advies.

2. Een ronkende uitlaat

Als je uitlaat een ronkend, knetterend geluid maakt, als van een opgevoerde brommer, en het geluid wordt alleen maar erger als je gas geeft, dan is de kans groot dat je uitlaat kapot of lek is. Laat de uitlaat controleren en zo nodig repareren.
Het rijden met een lekke uitlaat is gevaarlijk omdat de gassen dan het interieur kunnen binnendringen!
Het rijden met een kapotte uitlaat is verboden en je kunt een bekeuring krijgen voor geluidsoverlast!

3. Een roffelend, zoemend geluid

Bij een roffelend, zoemend geluid dat mogelijk afkomstig is van de wielen, is de kans groot dat er een wiellager is versleten. Laat dit zo snel mogelijk controleren en zo nodig de wiellager vervangen. Een roffelend, zoemend geluid
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!