Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Makkelijk memory maken met eigen foto’s

Makkelijk memory maken met eigen foto’s
Omschrijving

Hoe maak je zelf memory? In deze handleiding leer je stapsgewijs hoe je simpel en snel een memory spel kunt maken met eigen foto’s. Voor het zelf maken van memory heb je weinig nodig. Je kunt de kaartjes voor een memoryspel maken van papier of karton, of door de kaarten van een bestaand spel te beplakken. Ook kun je memory spellen met je eigen foto’s als gepersonaliseerd cadeautje laten drukken. Al deze mogelijkheden worden in de stappen hieronder met je doorgenomen!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Foto’s (minimaal 24 gelijke paren)
  • Karton of stevig papier
  • Schaar
  • Liniaal
  • Potlood
  • Lijm (bijvoorbeeld fotolijm)
  • Optioneel:
  • Printer (als je de foto’s zelf wilt printen)
  • Lamineermachine - Bol.com
  • Lamineerpapier - Bol.com
  • Bestaand memory spel - Bol.com

1. Waar is foto memory leuk voor?

Foto memory is leuk om cadeau te doen aan vrienden of familie. Je kunt er je hele eigen creatieve invulling aan geven. Maak je een foto memory voor vrienden of je studentenclub? Dan kun je al je gekke herinneringen erop kwijt. Voor familie kun je het spel maken met vakantieherinneringen erop of van jullie mooiste momenten samen. Denk ook eens aan het maken van een fotospel voor een bruiloft, voor vaderdag, moederdag of als cadeau voor een collega.
Foto memory is ook leuk om cadeau te geven voor een speciale verjaardag, als Sinterklaas cadeau of als kerstcadeau.

2. Hoe maak je foto memory?

Foto memory kun je op verschillende manieren maken. Je hebt er in de basis twee gelijke foto’s voor nodig per stel kaarten. Je kunt deze foto’s uploaden naar een site als bijvoorbeeld die van Ravensburger of Hema en het fotospel daar laten drukken. Als cadeau heb je dan het originele spel in een doos, volledig in jouw eigen stijl.
Wil je het liever zelf maken? Dan kun je de foto’s laten afdrukken of printen en zelf verder bewerken tot een memory spel. Hoe je dit doet, wordt hieronder stapsgewijs uitgelegd.
Heb je geen leuke foto’s? Gebruik dan foto’s van een fotosite als Depositphotos. Je kunt hier gratis of betaald mooie foto’s vinden om het spel mee te maken - of om te combineren met eigen foto’s.

3. Welk formaat foto heb je nodig?

Je kunt de memorykaartjes in ieder gewenst formaat maken. Neem een minimale afmeting van 6x6 centimeter. Zo blijft voldoende zichtbaar wat er op de foto staat. Naar wens kun je ook een groter formaat kaarten maken, zoals 7x7 of 8x8 centimeter.
Let erop dat je foto’s niet te veel kleine details bevatten. Ook bij een foto met een groep mensen erop, zullen de personen slecht zichtbaar zijn. Kies dus liever voor beeldmateriaal waarop 1-3 personen of objecten afgebeeld staan.
In plaats van vierkante speelkaarten kun je ook kiezen voor een rechthoekig formaat.
Houd er rekening mee dat het spel bij een groter formaat speelkaarten meer ruimte inneemt op tafel.

4. Zelf foto memory maken: stapsgewijs uitgelegd

Wil je een memory spel maken met foto’s, dan kun je dit als volgt doen:
  • Selecteer een aantal foto’s. Voor het maken van een spel met 48 kaarten heb je minimaal 24 foto paren nodig.
  • Verklein de foto’s of kies foto’s waar je een gedeelte van gebruikt. Je kunt hiervoor een speciaal fotobewerkingsprogramma of gewoon een programma als Word gebruiken.
  • Houd voor de kaarten een formaat van 6x6 centimeter of groter aan.
  • Laat iedere foto in tweevoud afdrukken of print de foto’s zelf uit.
  • Plak de kaartjes op karton of stevig papier. Snijd of knip de kaarten daarna zo gelijk mogelijk uit.
  • Tip: optioneel kun je de speelkaarten nog lamineren.
Het maken van memory is eenvoudig om te doen en op deze manier maak je het spel bijna gratis en voor niets.
Snijd de kaarten nauwkeurig uit zodat er geen scheve kaarten in het spel komen te zitten. Het spelen van het spel wordt dan te makkelijk, doordat je deze kaarten kunt gaan herkennen.
Gebruik je Word of Google Docs? Maak dan een tabel aan waar je de foto’s in uploadt en verkleint. In deze instructie lees je hoe je een memory spel in Word maakt.

5. Foto memory maken met bestaand spel

Wil je er zeker van zijn dat de kaartjes die je maakt voor je eigen memoryspel precies dezelfde grootte hebben? En dat ze aan de achterkant identiek zijn? Dan kun je ook ervoor kiezen om een bestaand memoryspel als basis te gebruiken. Je hoeft dan alleen jouw eigen foto’s over de memory kaarten heen te plakken. Naar wens kun je de kaarten daarna nog lamineren.
Koop hiervoor bijvoorbeeld een tweedehands memoryspel bij een kringloopwinkel.
Maak een mooie doos erbij door deze te beplakken. Of gebruik juist de doos van het originele spel. Geef je het spel bijvoorbeeld voor Sinterklaas, dan ontdekt de ontvanger de grap pas na het openen van de doos.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!