Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hoe moet ik mijn boot winterklaar maken?

Omschrijving

Hoe je een boot winterklaar moet maken, leer je in deze instructie. Er wordt informatie gegeven over wat je voor het winterklaar maken van je boot zoal moet doen met de motor, de afsluiters, het wierfilter en de anodes. Ook krijg je uitleg over het gebruik van koelvloeistof en antivries. Als extra stap hebben we daarbij nog het winterklaar maken van het toilet op je boot aan toegevoegd. De checklist en tips helpen je op weg om de nodige voorbereidingen te treffen voor de winterperiode en de daarmee gepaard gaande vorst als je boot, al dan niet op de wal, stil ligt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Antivries voor boten (met vorstbescherming)
  • Koelvloeistof voor boten
  • WD-40 multispray
  • Schroevendraaier
  • Emmer
  • Optioneel:
  • Werkhandschoenen
  • Bootuitrusting - Bol.com

1. De afsluiters van je boot winterklaar maken

Als je je boot winterklaar gaat maken, dan mogen de afsluiters zeker niet ontbreken op je lijst van actiepunten. Afsluiters hebben namelijk een belangrijke functie: ze houden het water van buiten naar binnen tegen. Om afsluiters soepel te houden moet je ze regelmatig open en dicht draaien en kun je ze een keer extra inspuiten met een WD-40 multispray. Het is verstandig dit ook te doen als de boot voor de winter stil komt te liggen. Daarnaast is het belangrijk de aanhechting van de afsluiter op de romp regelmatig, en zeker aan het eind van het vaarseizoen te controleren. Deze kan namelijk door corrosie verzwakken.
Om de afsluiter winterklaar te maken moet je eerst de slang loskoppelen, hetgeen je doet door de beide slangklemmen los te draaien. Daarna maak je de afsluiter goed schoon. Na het schoonmaken kun je de slang weer vastkoppelen en de slangklemmen weer bevestigen. Hierna kun je de slang vullen met antivries voor boten. Draai na het vullen de afsluiter een keer open en dicht, zodat de vloeistof er goed in kan lopen.
Verlaat je de boot, zorg er dan voor dat alle afsluiters dicht staan. Dat geldt dus ook voor de afsluiters van het toilet en de gootsteen.
Slangklemmen moeten altijd van roestvrijstaal zijn en dubbel worden uitgevoerd, dat wil zeggen: 2 boven elkaar. Controleer regelmatig of ze beide goed vastzitten.

2. De motor van je boot winterklaar maken

Bij het winterklaar maken van de boot is het van belang om extra aandacht te besteden aan de motor. Als je veel op zout water vaart, is het sterk aan te bevelen om de motor regelmatig goed door te spoelen met zoet water. Zo voorkom je dat het zout onderdelen aanvreet waardoor de motor uitvalt. Dit spoelen is vooral erg belangrijk als je boot een tijd stil komt te liggen. Ga je de motor winterklaar maken, dan moet je het koelsysteem in zijn geheel doorspoelen. Daarvoor begin je met het losmaken van de aanzuigslang. Je hangt de slang in een emmer die gevuld is met leidingwater, je start vervolgens de motor en je spoelt deze goed door. Zorg ervoor dat de waterpomp hierbij niet te droog blijft. Na het spoelen zet je de motor uit. Je vult nu de emmer met koelvloeistof, je start de motor weer en vult het systeem met de koelvloeistof. De motor van je boot winterklaar maken
Controleer regelmatig de impeller van de waterpomp. Deze kan bros worden en gaan scheuren. Het is aan te bevelen om de impeller zeker eens per jaar te vervangen.

3. Het wierfilter schoonmaken en vullen met antivries

Ook het wierfilter moet worden gecontroleerd en schoongemaakt en daarbij het aanzuigsysteem gevuld met antivries, als je je boot winterklaar maakt. Dit is niet veel werk. Je draait het deksel van het wierfilter los, je haalt het filter eruit, maakt het schoon en zet het filter daarna weer terug in het filterhuis. Vervolgens vul je het filterhuis met koelvloeistof totdat de slang helemaal gevuld is. Draai hierna de afsluiter even open en dicht zodat je er zeker van bent dat de vloeistof in het afsluithuis zit. Draai tot slot het deksel weer op het wierfilter. Het wierfilter schoonmaken en vullen met antivries

4. Het controleren van de anodes op je boot

Als je boot voor de winter de wal op gaat is dit een goede gelegenheid om de anodes op het onderwaterschip te controleren, want anodes slijten. Anodes hebben een belangrijke functie, want deze zijn bedoeld om corrosie in het water van brons en roestvrijstaal (zoals schroefas en schroef) te voorkomen. Anodes moeten worden vervangen voordat ze voor meer dan tweederde zijn versleten. Het controleren van de anodes op je boot

5. Het toilet van je boot winterklaar maken

Nadat je het toilet hebt drooggepompt zal er altijd nog een restje water achterblijven. Daarom is het belangrijk om voor de winterperiode je toilet te spoelen met antivries om zo te voorkomen dat het toilet bij vorst zal bevriezen.
Koppel daarvoor de inkomende waterslang van de dichte afsluiter af en hang de slang in een emmer met antivries. Spoel vervolgens het toilet een paar keer door, totdat je er zeker van bent dat de antivries zich goed heeft verdeeld over het toilet en de leidingen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!