Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je ankeren met een boot?

Omschrijving

Je bent heerlijk aan het varen en je wilt voor anker gaan. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Deze instructievideo legt je uit hoe je kunt ankeren met bijvoorbeeld je motorboot of zeilboot en wat hierbij belangrijk is om op te letten. Je kunt de stappen later ook nog teruglezen in de geschreven handleiding onder de video.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Een goede ankerplaats zoeken

Ankeren is vergelijkbaar met afmeren, in dit geval echter aan de bodem in plaats van tegen de kant. Zoek een plek waar ruimte is, zodat je geen last krijgt van andere schepen die voor anker liggen. Ook als de wind draait moet je voldoende ruimte overhouden. Als je een goede ankerplek hebt gevonden vaar je hier rustig tegen de wind in naar toe, zodat het schip goed manoeuvreerbaar blijft.

2. Met de boot ankeren

Zorg dat het anker gebruiksklaar is, dat wil zeggen dat het anker los is en de ketting en het ankertouw vrij uit kunnen lopen. Leg de boot stil op de ankerplek en laat op het moment dat de boot achteruit begin te deinzen, het anker rustig in het water zakken. Zodra het anker de bodem raakt, weet je hoeveel water er staat en kun je bepalen hoeveel extra lijn je moet gebruiken. Dit is afhankelijk van de sterkte van de wind: hoe harder het waait, hoe meer lijn je nodig hebt.

3. Een ankerpeiling nemen

Door een ankerpeiling te nemen kun je controleren of het anker goed ligt. Om te zien of de boot inderdaad stil ligt zoek je op de wal wee punten in één lijn. Zoals bijvoorbeeld kleine boompjes op de voorgrond met hoge bomen op de achtergrond (zie video 1.46). Wacht een tijdje en kijk of de punten verschuiven ten opzichte van elkaar (voorste bomen ten opzichte van de achterste). Als dit wel het geval is dan betekent dit dat het anker krabt, dat wil zeggen niet in de grond graaft. Je kunt dit proberen op te lossen door meer lijn te geven, zodat je wat meer grip krijgt. Als dit niet helpt, haal dan het anker op en probeer ergens anders opnieuw te ankeren. Een ankerpeiling nemen
Zorg ervoor dat andere boten kunnen zien dat je voor anker ligt! Hijs daarom overdag de ankerbol en zorg 's nachts voor een rondomschijnend wit licht.

4. Na het ankeren het anker ophalen

Om niet teveel inspanning te hoeven leveren bij het ophalen van het anker, laat je de roerganger het schip rustig richting het anker varen. Geef vanaf het dek aan waar het anker ligt. Als het anker bij het ophalen niet los komt van de bodem, maak dan op het moment dat de lijn recht naar beneden staat, de lijn vast op de kikker. Vaar daarna rustig naar voren, waarna het anker vanzelf naar boven zal komen. Is het anker er eenmaal uit, berg het dan gebruiksklaar op.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!