Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Lisanne

Lisanne
Heeft 55 instructies gemaakt

Hoe kun je ankeren met een boot?

Omschrijving

Je bent heerlijk aan het varen en je wilt van anker gaan. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Deze instructievideo legt je uit hoe je kunt ankeren met bijvoorbeeld je motorboot of zeilboot en wat hierbij belangrijk is om op te letten. Je kunt de stappen teruglezen in de handleiding hieronder.

Handleiding

1. Ankerplaats vinden

Ankeren is vergelijkbaar met afmeren, in dit geval tegen de bodem en niet tegen de wal. Zoek een plaatsje waar ruimte is, zodat je geen last krijgt van andere schepen die voor anker liggen. Als de wind draait is het belangrijk dat je voldoende ruimte over houdt. Als je een goede ankerplek gevonden hebt vaar je hier tegen de wind in naartoe.

2. Ankeren

Leg de boot stil en zorg dat het anker gebruiksklaar is. Laat de anker rustig in het water zakken. Als je weet hoeveel water er staat kun je bepalen hoeveel extra lijn je gaat gebruiken. Dit hangt af van de sterkte van de wind: hoe harder het waait, hoe langer de lijn.

3. Ankerpeiling

Neem een ankerpeiling om te zien of het anker stil ligt. Zoek twee punten in één lijn op de wal. Wacht een tijdje om te kijken of de punten zich verplaatsen ten opzichte van elkaar. Als dit het geval is dan betekent dit dat het anker krabt. Je kunt dit proberen op te lossen door meer lijn te steken. Indien dit niet helpt, dan zul je ergens anders opnieuw moeten ankeren. Ankerpeiling

4. Inhalen van het anker

Om niet teveel inspanning te moeten leveren bij het inhalen van het anker, helpt het om de roerganger het schip rustig richting het anker te varen. Geef daarom aan in welke richting het anker ligt. Als je het anker niet van de bodem krijgt, maak je de lijn vast aan de kikker op het moment dat de lijn recht boven het anker loopt. Vaar dan rustig door en de anker komt vanzelf naar boven. Berg het anker bruikbaar op, je weet nooit wanneer je deze weer nodig hebt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies