Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Lisanne

Lisanne
Heeft 55 instructies gemaakt

Hoe moet je handelen als er iemand overboord valt?

Omschrijving

Je bent heerlijk aan het varen met de boot en plots valt er iemand in het water. Dit kan komen doordat er veel wind staat, als de bestuurder een scherpe bocht maakt of als de persoon te dicht op de rand van het schip staat. Het is belangrijk dat ieder schip voldoende reddingsvesten aan boord heeft, zodat iedereen hier gebruik van kan maken. Weet jij hoe je moet handelen als er iemand valt? Deze instructievideo laat je zien wat je moet doen als dit gebeurt. Lees de handleiding om de stappen na te lezen.

Handleiding

1. Reddingsboei

Gooi een reddingsboei, zodat de persoon iets heeft om op te kunnen blijven drijven. Mochten er veel golfen staan, dan is het soms moeilijk om boven water te blijven.

2. De boot draaien

Draai de boot zo dat je de persoon in de gaten kunt houden. Vaar in een bocht om hem heen, zodat je bovenwinds uitkomt. Dit wil zeggen dat de wind zo staat dat het schip naar de drenkeling toe zal drijven.

3. Een lijn gooien

Als je een lijn bij de hand hebt, gooi deze dan ook naar de drenkeling. Zo krijgt hij/ zij het gevoel dat er contact is met de boot.

4. Zet de motor uit

Als de boot bij de drenkeling is zet je de motor uit. Zo voorkom je dat hij/ zij gewond raakt door de draaiende schroef van de motor. Help de drenkeling aan boord aan de achterkant van het schip, bij de zwemtrap als deze aanwezig is.

5. Verzorgen van de drenkeling

Als de drenkeling onderkoelt is, zorg er dan voor dat hij/ zij zo snel mogelijk de kleding uit trekt. Gebruik een deken of een slaapzak om de persoon weer warm te krijgen en biedt hem/ haar een warme drank aan.
Als je de drenkeling een warme drank aanbiedt, mag hier geen alcohol in zitten. Alcohol veroorzaakt een vaatverwijding in de huid en in de ledematen en leidt tot een warmer aanvoelende huid, maar een lagere kerntemperatuur.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!