Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe moet je handelen als er iemand overboord valt?

Omschrijving

Je bent heerlijk aan het varen met de boot en plots valt er iemand overboord. Dit kan komen doordat er veel wind staat, als de roerganger een scherpe bocht maakt of als de persoon in kwestie te dicht op de rand van de boot staat. Natuurlijk is het belangrijk dat ieder schip voldoende reddingsvesten aan boord heeft, zodat iedereen hier gebruik van kan maken. Maar in geval dat, weet jij hoe je moet handelen als er iemand overboord valt? Deze instructievideo laat zien wat je moet doen bij 'man overboord'. In de handleiding onder de video kun je deze stappen ook nog even nalezen. Veiligheid voor alles.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • boot
  • Bootuitrusting - o.a. Bol.com bestaande uit:
  • reddingsvesten
  • reddingsboei
  • een lijn
  • droge kleding
  • warme deken of slaapzak
  • warme non-alcoholische drank

1. De reddingsboei gebruiken

Op het moment dat iemand overboord valt gooi je de drenkeling als eerste een reddingsboei toe, zodat hij/zij iets heeft om zich aan vast te houden.

2. De boot draaien

Draai de boot van de drenkeling af op een manier dat je hem/haar in het zicht kunt houden. Vaar in een bocht om de drenkeling heen, zodat je bovenwinds van hem/haar uitkomt. Dit wil zeggen dat de wind de boot dus naar de drenkeling toe zal blazen.

3. Een lijn uitgooien

Als je een lijn bij de hand hebt, gooi deze dan ook naar de drenkeling toe. Zo krijgt hij/ zij het gevoel contact te hebben met de boot.

4. De motor uitzetten

Zet zodra de drenkeling bij de boot is de motor uit. Zo voorkom je dat hij/ zij gewond raakt door de draaiende schroef. Breng de drenkeling naar het achterschip, naar de zwemtrap en help hem/haar aan boord.
Bied iemand die overboord is gevallen en onderkoeld, nooit alcohol aan! Alcohol maakt onderkoeling alleen maar erger.

5. Het verzorgen van de drenkeling

Zorg dat de drenkeling de natte kleding zo snel mogelijk verwisselt voor droge. Gebruik zo nodig een warme deken of een slaapzak om weer warm te kunnen worden en biedt eventueel een warme, altijd alcoholvrije!, drank aan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!