Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Vaarregels: het passeren van grote schepen of veerpont

Omschrijving

De vaarregels die gelden voor kleine schepen bij het passeren van grote scheepvaart, worden in deze instructie duidelijk uitgelegd. Zo weet je precies waarop je moet letten als je een groot schip tegenkomt en welke regels je daarbij dient te volgen. Grote schepen hebben een grote dode hoek en kunnen niet snel reageren. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de vaarregels en je hieraan houdt tijdens een dagje op het water. Dus wil je met je boot gaan varen op vaarwater waar je grote schepen kunt tegenkomen, bekijk dan eerst deze instructievideo. Alle informatie over het passeren van een schip of veerpont, kun je in de handleiding onder de video rustig nog eens nalezen. Zo heb je deze vaarregels gemakkelijk bij de hand.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Het passeren van grote schepen

Als je vaart op vaarwater waar je grote schepen kunt tegenkomen is een belangrijke vaarregel: blijf zoveel mogelijk aan de rechterkant, dus stuurboordwal, varen.
Grote schepen, zoals vrachtschepen, hebben een hele grote dode hoek en kunnen ook niet snel reageren. Om problemen te voorkomen is het daarom belangrijk met je kleine boot zoveel mogelijk rechts te varen en niet op plekken waar je door de schipper van grote schepen niet wordt verwacht en niet wordt gezien.
Op grote vaarwateren zoals bijvoorbeeld het IJ in Amsterdam, is het voor kleine schepen zelfs verplicht om stuurboordwal, dus aan de rechterkant, van het vaarwater te varen (bijlage 15a uit het binnenvaartpolitiereglement).

2. Voorrangsregel bij het passeren van een veerpont

Volgens de algemeen geldende vaarregels moet een boot die niet stuurboordwal vaart voorrang verlenen aan een boot die daar wel vaart. Een veerpont vormt op deze regel echter een uitzondering.
Dat wil zeggen: veerponten hebben altijd voorrang op kleine schepen als ze gaan oversteken.
Wánneer de pont gaat oversteken kun je zien aan de boordlichten. Brandt het groene stuurboord boordlicht, dan betekent dit dat de pont naar rechts, dus nog steeds de wal opvaart. Zodra het rode bakboordlicht gaat branden, gaat de pont oversteken en moet je deze dus voorrang verlenen. Voorrangsregel bij het passeren van een veerpont

3. Vaarregels op drukke kruispunten

Voor het oversteken op drukke kruispunten van grote vaarwateren is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de vaarregels die op zo’n punt gelden. Een goede voorbereiding is dus belangrijk als je wilt gaan varen.
Zorg allereerst dat je de betonning op het water kent.
Lees daarnaast de regio knooppuntenboekjes van ‘Varen doe je Samen!’. In deze boekjes vind je de belangrijkste vaarwegknooppunten per regio beschreven met daarbij de nodige informatie en adviezen.
De boekjes kun je downloaden via de website van ‘Varen doe je Samen!’.
Belangrijk is ook dat je aan boord altijd over de meest recente waterkaart of waterkaarten-app beschikt met daarbij de Wateralmanak.
Zo kun je ook met je kleine boot de drukke locaties op de vaarwegen (vaarknooppunten) veilig passeren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!