Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je een sluis passeren met een boot?

Omschrijving

Op een mooie dag ben je met je boot heerlijk aan het varen en dan kom je ineens een sluis tegen. Veel mensen hebben angst om een sluis te passeren. Niet nodig, want als je de spelregels kent en in acht neemt is het passeren van een sluis een fluitje van een cent. In deze instructievideo leer je hoe je volgens de regels een sluis kunt passeren. Onder de video hebben we deze spelregels ook nog eens in een geschreven handleiding voor je op een rijtje gezet. Kun je ze nog even nalezen voordat je de sluis binnenvaart. Zo kun je voortaan met je boot zonder stress een sluis in- en uitvaren. Veel vaarplezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De sluis binnenvaren

Als je een sluis nadert is het regel dat je op volgorde van aankomst de sluis binnenvaart. Voordringen is daarbij dus niet aan de orde!
Uitzondering op deze regel is de beroepsvaart. Beroepsvaart gaat namelijk altijd voor, tenzij de sluismeester anders bepaalt.

2. De boot aanmeren in de sluis

Misschien heb je voorkeur voor een kant waar je wilt aanmeren. Houd er echter rekening mee dat de sluismeester je naar de andere kant kan sturen of dat de kant waar je wilt aanmeren te druk is. Dat betekent dat je aan beide kanten de lijnen klaar moet hebben en ook de stootwillen aanwezig moeten zijn.

3. De boot vastzetten in de sluis

Zorg ervoor dat je de boot niet 'ophangt'. Dat betekent dat je de lijn niet vast moet zetten. Haal de lijn, die met de lus vastzit aan het dek, over het paaltje op de sluismuur en breng deze terug op het dek, om de kikker heen. Houd het uiteinde van de lijn in je hand zodat je de lijn kunt aantrekken of laten vieren. Op deze manier kun je de boot met het waterniveau laten meegaan. De boot vastzetten in de sluis

4. De sluis uitvaren

Wacht tot de lichten op groen gaan. Gooi de touwen pas los als er echt ruimte is om weg te varen. Pas als andere schepen voor en naast je weg zijn, kun je rustig de sluis uitvaren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!