Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Lisanne

Lisanne
Heeft 55 instructies gemaakt

Hoe kun je een sluis passeren met een boot?

Omschrijving

In de zomer is het ideaal om er een dagje uit te gaan met de boot. Ook als je zelf niet in het bezit bent van een boot is het makkelijk om er een te huren. Je bent heerlijk aan het varen met de boot en dan kom je een sluis tegen. Veel mensen hebben angst om door een sluis te varen. Deze instructievideo leert je hoe je toch door een sluis kunt varen zonder je druk te hoeven te maken. Hierbij zijn een aantal spelregels van belang. Om de spelregels mee te kunnen nemen of na de instructievideo te kunnen raadplegen, lees dan de handleiding hieronder. Veel vaarplezier!

Handleiding

1. Houd rekening met de beroepsvaart

Als er beroepsvaart is die gelijktijdig door de sluis wilt, dan gaat dat altijd voor.

2. Houd rekening met het aanmeren

Misschien heb je voorkeur voor een kant waar je wilt aanmeren. Houd er daarom rekening mee dat de sluismeester je naar de andere kant stuurt of dat de kant waar je wilt aanmeren te druk is. Dat betekent dat je aan beide kanten de lijnen klaar moet hebben en ook de stootwillen aanwezig moeten zijn.

3. Je boot vastzetten

Zorg ervoor dat je de boot niet te vast zet, zodat je de boot niet ophangt. Dat betekent dat je de lijn niet vast moet zetten. Haal de lijn over de sluismuur en breng deze terug op het dek, op de kikker. Zorg er wel voor dat je het uiteinde van de lijn in je hand houdt. Op die manier kun je door de lijn aan te trekken of te laten vieren, de boot met het waterniveau mee laten gaan. Je boot vastzetten

4. Het wegvaren

Wacht tot de lichten op groen gaan. Gooi je touwen pas los als er echt ruimte is om weg te varen. Pas als andere schepen voor en naast je weg zijn, kun je rustig de sluis uitvaren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies