Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Moestuin maken voor de kinderen, zo doe je dat.

Omschrijving

Hoe je een moestuin kunt maken voor en met de kinderen, leer je in deze instructievideo. Door het aanleggen van een kindermoestuin, kun je jouw (klein)kinderen leren om bijvoorbeeld zelf kruiden te zaaien en groenten te kweken. Het is leerzaam en ze hebben een leuk eigen tuinproject en een stukje tuin dat ze kunnen verzorgen. Als planten kun je bijvoorbeeld kiezen voor snelgroeiende kruiden, eetbare bloemen en groenteplanten. In de video en in de handleiding eronder, worden verschillende suggesties gegeven.
Met de zelf gekweekte groenten kun je gezellig samen de keuken in.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Biologische moestuingrond
 • Zaai- en stekgrond
 • Groente- en fruitplanten naar keuze
 • Zaden voor kruiden en (zonne)bloemen
 • (allen te koop bij Intratuin)
 • Optioneel:
 • Eetbare bloemenplanten
 • Overige benodigdheden:
 • Tuinhandschoenen
 • Tuinschepje
 • Plantenstokken
 • Gewone tuingieter of tuingieter voor kinderen

1. Voorbereiding voor de kindermoestuin

Zoek een stuk tuin dat geschikt is om de kindermoestuin aan te leggen. Graaf dit uit tot een diepte van ongeveer 10 centimeter.
Alle informatie voor het aanleggen van een moestuin en het kiezen van de juiste plek in de tuin, vind je in deze instructie.
Je kunt ook een houten kweekbak maken als moestuin.

2. Kindermoestuin aanleggen

Bepaal welk gedeelte van de moestuin je wilt gebruiken voor het kweken van groenten, en welk gedeelte voor kruiden en bijvoorbeeld (eetbare) bloemen. Vul het gedeelte waar de groenteplanten komen te staan op met biologische moestuingrond. Vul het deel waar je de kruiden en bloemen wilt zaaien op met zaai- en stekgrond.
Tuinkers is een snel groeiend kruid waarbij je dus snel resultaat ziet na het zaaien ervan.
Als bloemen kun je bijvoorbeeld zonnebloemen gebruiken. Let erop dat de bloemen die je gebruikt niet giftig zijn. Het is ook leuk om eetbare viooltjes in de moestuin te zetten.

3. Groenten en fruit om in de moestuin te zetten

Er is genoeg keuze aan geschikte planten voor in de kindermoestuin. Neem groente- of fruitplanten die al wat uitgegroeid zijn, zodat de kinderen deze gelijk kunnen verzorgen en ze sneller resultaat zien. Leuk is om te kiezen voor groenten die, wanneer ze klaar zijn, door de kinderen zo uit de grond gehaald en opgegeten kunnen worden. Radijsjes en worteltjes zijn hier een goed voorbeeld van.
Ook is het leuk als de kinderen kunnen volgen hoe een plant groeit. Bij aardbeien bloeit de plant eerst, daarna komt de vrucht eraan. Dit is leerzaam en grappig om te zien. Groenten en fruit om in de moestuin te zetten
Wil je kruiden zaaien? Houd dan rekening met de periode, zodat de zaden wel in de juiste maand de grond in gaan.
Bekijk hoe hoog de planten kunnen worden die je in de kindermoestuin zet. Zet zo nodig samen met de kinderen een stok bij de planten waaraan je de planten losjes vast zet.

4. Verzorging van de planten en zaden

Zorg dat de groenteplanten en zaden voldoende water krijgen zodat ze niet uitdrogen. Maak samen met de kinderen een oogstkalender, zodat ze kunnen zien in welke periode de groenten geoogst kunnen worden. Verzorging van de planten en zaden
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!