Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Zelf kruiden kweken: bieslook zaaien en verzorgen.

Omschrijving

Bieslook kweken is niet moeilijk en daarom erg geschikt als kruid om mee te beginnen. De bieslook kun je vanaf mei in de volle grond van je moestuin zaaien. Het verzorgen van de jonge bieslookplanten is eenvoudig, evenals het oogsten van de bieslook. Hoe je zelf bieslook kunt kweken en verzorgen kun je leren in deze instructievideo. Onder de video staat de instructie kort weergegeven met nog wat extra tips. Bieslook is een veelzijdig kruid. Verse bieslook uit eigen tuin is lekker in o.a. soep, salades en eiergerechten. Ook behoort bieslook tot de licht geneeskrachtige kruiden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wanneer zaaien en waar?

Vanaf mei kun je de bieslookzaden in de volle grond stoppen. De bieslook kan gezaaid worden op zowel een zonnige, als een schaduwrijke plek.

2. De grond bedekken met moestuingrond

Bedek, voordat je begint, de grond waarin je wilt gaan zaaien met een 10 centimeter dikke laag biologische moestuingrond.

3. De bieslookzaden uitzaaien

Stop de zaden 20 cm uit elkaar in de grond. Bedek daarna de zaden met aarde, zodat ze 0,5 tot 1 cm diep komen te liggen, maar druk de aarde niet aan.

4. De verzorging van de plantjes

Geef de jonge bieslookplantjes voldoende water en voeding, waarbij het vooral belangrijk is dat de grond voldoende vochtig blijft. Zorg verder dat je moestuin onkruidvrij blijft.
Het is belangrijk dat je in het kiemstadium de grond goed vochtig houdt!

5. De bieslook oogsten

Tot in oktober kun je de bieslook oogsten. Alle stelen zonder bloem kun je knippen.
Als je bieslookplant na verloop van tijd er wat minder goed bijstaat, kun je de stelen afknippen tot 3 cm boven de grond. Hierna zal de plant de stelen weer vernieuwen.
Verse bieslook is niet alleen lekker in soep, salades en sauzen, maar ook bij eiergerechten en als garnering. Daarnaast is bieslook licht geneeskrachtig en werkt o.a. vochtafdrijvend.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!