Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 59 instructies gemaakt

Laptop keuzehulp: 6 tips voor de juiste keuze

Omschrijving

Aan de hand van de keuzehulp in deze instructie, kun je een laptop kiezen die bij je past. Door de tips die worden gegeven, leer je precies waarop je moet letten bij het maken van de juiste keuze. Kenmerken als het gewicht, de schermgrootte, de processor en het werkgeheugen komen onder meer aan bod. Zo kun je op basis van deze informatie en met de juiste keuzehulp een laptop kiezen die past bij je doel en aansluit op jouw wensen en behoeften.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Laptop naar keuze, o.a. te koop bij Coolblue

1. Keuzehulp voor de laptop: thuis of vaak onderweg?

Als je van plan bent om je laptop overal mee naar toe te nemen, dan past een lichte laptop met een schermformaat van maximaal 14 inch beter bij je, dan wanneer je de laptop vooral thuis gaat gebruiken. Bij thuisgebruik is een zwaardere laptop geen probleem en kun je ook kiezen voor een schermformaat van 15 inch of 17 inch. Keuzehulp voor de laptop: thuis of vaak onderweg?

2. De processor van de laptop

Als je alleen af en toe wilt internetten op je laptop en als je geen andere computer hebt, kun je het beste gaan voor een Intel Core i3 processor. Als je graag veel verschillende programma's op je laptop wilt laten draaien, past een laptop met een krachtige processor beter bij je. Je kunt dan beter kiezen voor een Intel Core i5, i7 of i9 processor. Om bijvoorbeeld foto's en video's te bewerken, is een Intel Core i5 processor wel het minimum wat je nodig hebt.

3. Een passend werkgeheugen

Veel laptops hebben een werkgeheugen (oftewel RAM geheugen), van 4 Gigabyte (GB). Dit is prima, tenzij je bijvoorbeeld graag foto's bewerkt of veel tabbladen open hebt staan. Dan past een laptop met 8 GB RAM geheugen beter bij je. Voor videobewerking en gamen, is 16 GB wel het minimum wat je aan werkgeheugen nodig hebt.

4. Het aantal opslag voor de laptop

Het minimaal aantal opslag wat aangeraden wordt is 256 GB. Daarmee kan Windows gemakkelijk geüpdatet worden. Verder kun je het beste voor SSD gaan in plaats van een traditionele harde schijf.
SSD staat voor Solid State Drive. Dit is een compact opslagmedium. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een zogenaamd flashgeheugen. Hierdoor werkt SSD sneller dan een traditionele harde schijf.

5. Keuzehulp voor de aansluitingen

De aansluitingen van je laptop zijn erg belangrijk. Als je een extern scherm wilt aansluiten, is een HDMI poort belangrijk. Ook USB poorten zijn belangrijk. Hiermee kun je apparaten aan je laptop aansluiten, bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Een USB C poort is vrij nieuw en zit standaard op de meeste nieuwe laptops. Ook hiermee kun je een scherm aansluiten, andere apparaten mee opladen of een externe grafische kaart aansluiten. Keuzehulp voor de aansluitingen

6. De batterij van de laptop

Het is vervelend als je laptop snel leeg is. Neem je je laptop vaak ergens mee naartoe, dan past een laptop met een hogere batterijcapaciteit beter bij je. De batterijcapaciteit wordt weergegeven in kWh. Hoe hoger, hoe beter. Ook kun je reviews lezen over de batterijduur.
We hopen dat je met deze laptop keuzehulp meer inzicht hebt gekregen in de kenmerken die belangrijk zijn voor het aanschaffen van een voor jou geschikte laptop.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!