Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een lekke autoband vervangen?

Omschrijving

In deze instructievideo kun je zien hoe je een lekke autoband gemakkelijk vervangt. In de handleiding onder de video kun je de instructies voor het verwisselen van de band van je auto rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Instructieboekje van de auto
  • Reservewiel
  • Wielsleutel
  • Krik
  • Schroevendraaier
Om te weten hoe je een band moet vervangen is het verstandig om dit een keer als oefening voor de deur te doen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je in een handomdraai je band verwisselen als je ergens pech krijgt.

1. De wielbouten gedeeltelijk losdraaien

Zet de auto op de handrem en pak je reservewiel uit of onder de auto vandaan. Verwijder de wieldop (bij stalen velgen) of eventueel afdekplaatje voor de wielbouten. Bij lichtmetalen velgen zit er vaak een plaatje voor de wielbouten, dit plaatje kun je er met een schroevendraaier of een speciaal bijgeleverd sleuteltje gemakkelijk afhalen. Maak de wielbouten met de wielsleutel een beetje los voordat je de auto opkrikt. Als het wiel van de grond is draait het namelijk mee en is het dus moeilijk om de wielbouten los te maken.
Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een volwaardig reservewiel en neem deze mee, vooral als je naar het buitenland gaat! Controleer, voordat je op vakantie gaat, of je alle benodigdheden bij je hebt om een wiel te verwisselen.

2. De krik plaatsen

Plaats de krik op de juist plek (die staat aangegeven in het instructieboekje van de auto) en krik de auto op tot de lekke band van de grond af komt en vrij kan ronddraaien. De krik plaatsen

3. De wielbouten verder losdraaien en de band verwijderen

Draai de wielbouten helemaal los en haal ze van de wielnaaf af. Til de lekke band van de wielnaaf.

4. Het opzetten van het reservewiel

Krik de auto een beetje hoger op, zodat het reservewiel erop past (een volle band is hoger dan een lege band). Plaats het reservewiel op de wielnaaf en draai de wielbouten kruiselings beetje bij beetje aan zodat het platte deel van het reservewiel goed recht op de wielnaaf komt. Omdat het wiel in deze stand nog kan draaien kun je de wielbouten alleen handvast draaien. Steviger vastdraaien doen we bij de volgende stap! Het opzetten van het reservewiel
Leg de lekke autoband voor de veiligheid tijdelijk onder het voertuig. Mocht de auto van de krik glijden dan valt de auto niet op je voeten maar op de lekke band!
Zorg dat je het reservewiel al hebt gepakt voordat je de auto opkrikt, zo voorkom je dat de auto misschien van de krik glijdt als je de reserveband probeert te pakken!

5. Het vastzetten van de wielbouten

Haal de lekke band onder de wagen vandaan en laat de krik voorzichtig zakken. Zorg dat je zelf een stukje van de auto vandaan staat en bijvoorbeeld niet nog je voet onder de reserveband hebt staan. Draai nu de wielbouten met de wielsleutel stevig vast. Rijd naar de garage om je lekke band te laten repareren en laat controleren of je reserveband er goed op zit. Goede reis verder!
Lees het instructie boekje van de auto om te kijken waar je alles kunt vinden en waar je de krik moet plaatsen. Verbaas je niet als er geen reserveband in of onder de auto te vinden is, steeds vaker wordt deze om ruimte en gewicht te besparen, vervangen door een reparatiekit. Het is dan dus alsnog verstandig om een reserveband aan te schaffen, zeker voor lange reizen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!