1. De boter en de suiker mengen
Doe in een grote kom de boter en de suiker en meng alles met een mixer door elkaar tot een luchtige, smeuïge massa.
2. De eieren toevoegen
Voeg de eieren één voor één toe en meng ze door het botermengsel.
3. De sinaasappelschil, melk en kwark toevoegen
Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom met het botermengsel. Voeg de melk en de kwark toe en meng alles weer met de mixer dooreen.
4. De bloem en het bakpoeder toevoegen
Zeef het bakmeel met de bakpoeder in de kom en spatel dit door het botermengsel. Het cakebeslag is nu klaar.
5. De cake bakken
Vet de ovenschaal in en schep het beslag voor de cakejes in de schaal. Zorg dat je het beslag gelijkmatig over de schaal verdeelt en strijk de bovenkant mooi glad. Laat de cake in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar worden.
De baktijd kan per oven verschillen. Controleer dus regelmatig of de cake niet te bruin wordt!
6. De cake op gaarheid controleren
Test tegen het einde van de baktijd (na ongeveer 35 minuten) of de binnenkant van de cake gaar is. Prik hiervoor met een satéprikker in het midden van de cake. Als de satéprikker er weer schoon uitkomt en er dus geen beslag aan de prikker kleeft, is de cake gaar.
7. De cake laten afkoelen
Haal de cake uit de oven en laat deze in ongeveer 2 uur afkoelen op een rooster.
8. Cake doormidden snijden en vullen
Snijd van iedere zijkant van de cake een rechte reep van een halve centimeter breed af. Snijd de cake daarna horizontaal doormidden, in twee gelijke helften. Bestrijk de onderste helft van de cake met vier eetlepels aardbeienjam.
9. De cake vierkantjes snijden
Leg de andere helft van de cake er weer bovenop en snijd de gevulde cake in 24 vierkante kleine cakejes van 4 bij 4 centimeter.
10. De marsepein uitrollen
Kneed van de marsepein een soepele bal en rol deze op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 24 x 48 centimeter en 2 mm dik.
11. De marsepein in lange repen snijden
Neem 2/3 van de lap marsepein. Snijd met behulp van een liniaal repen van 1 centimeter breed en 24 centimeter lang. Snijd in totaal 24 repen en bestrijk iedere reep aan één kant met aardbeienjam.
12. Marsepein om de kleine cakejes vouwen
Snijd de met jam bestreken repen marsepein in de lengte doormidden. Vouw om ieder cakeje bovenlangs, met de jam kant naar beneden, een reepje marsepein heen en druk dit stevig vast. Daarna vouw je een tweede reepje marsepein om het cakeje heen, kruislings over het eerste reepje. Vouw ook nu weer bovenlangs en met de jam kant naar beneden (zie video 2.31 – 2.40).
13. Marsepeinen strikjes maken
Van de resterende marsepein snijd je nu 24 korte reepjes van 2 centimeter breed en 6 centimeter lang. Vorm van deze reepjes marsepeinen strikjes door het midden van de reepjes naar elkaar toe te knijpen.
14. De kleine cadeau cakejes afmaken
Plak met behulp van een beetje jam op ieder cakeje een strikje, daar waar de marsepeinen lintjes elkaar kruisen. Druk daarna als extra versiering nog een schuddebuikje op het strikje. Herhaal dit bij de overige cakejes en je originele traktatie of high tea hapje is klaar.