Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 79 instructies gemaakt

Gevulde kleine cakejes maken in de vorm van een feestelijk cadeautje.

Omschrijving

In deze instructievideo leer hoe je kleine cakejes kunt bakken in de vorm van een cadeautje. Leuk voor een verjaardag, Sinterklaas, high tea of als Moederdag recept. De cakejes met een strik van marsepein zijn feestelijk om te maken en origineel als traktatie. Onder de video vind je het geschreven recept, de ingrediënten en de benodigdheden terug voor het maken van de kleine cakejes.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 24 kleine cadeau cakejes:
  • 1 sinaasappel
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 2 eieren
  • 70 mm volle melk
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 6 el aardbeienjam
  • 300 g gekleurde marsepein
  • 2 el poedersuiker
  • 24 schuddebuikjes (pak à 225 gr)
  • Verder:
  • rasp
  • grote kom
  • mixer
  • spatel
  • ovenschaal 18x 28 cm
  • satéprikker
  • scherp mes en kartelmes
  • bakkwastje
  • deegroller
  • liniaal

1. De boter en de suiker mengen

Doe in een grote kom de boter en de suiker en meng alles met een mixer door elkaar tot een luchtige, smeuïge massa.

2. De eieren toevoegen

Voeg de eieren één voor één toe en meng ze door het botermengsel.

3. De sinaasappelschil, melk en kwark toevoegen

Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom met het botermengsel. Voeg de melk en de kwark toe en meng alles weer met de mixer dooreen.

4. De bloem en het bakpoeder toevoegen

Zeef het bakmeel met de bakpoeder in de kom en spatel dit door het botermengsel. Het cakebeslag is nu klaar.

5. De cake bakken

Vet de ovenschaal in en schep het beslag voor de cakejes in de schaal. Zorg dat je het beslag gelijkmatig over de schaal verdeelt en strijk de bovenkant mooi glad. Laat de cake in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar worden.
De baktijd kan per oven verschillen. Controleer dus regelmatig of de cake niet te bruin wordt!

6. De cake op gaarheid controleren

Test tegen het einde van de baktijd (na ongeveer 35 minuten) of de binnenkant van de cake gaar is. Prik hiervoor met een satéprikker in het midden van de cake. Als de satéprikker er weer schoon uitkomt en er dus geen beslag aan de prikker kleeft, is de cake gaar.

7. De cake laten afkoelen

Haal de cake uit de oven en laat deze in ongeveer 2 uur afkoelen op een rooster.

8. Cake doormidden snijden en vullen

Snijd van iedere zijkant van de cake een rechte reep van een halve centimeter breed af. Snijd de cake daarna horizontaal doormidden, in twee gelijke helften. Bestrijk de onderste helft van de cake met vier eetlepels aardbeienjam. Cake doormidden snijden en vullen

9. De cake vierkantjes snijden

Leg de andere helft van de cake er weer bovenop en snijd de gevulde cake in 24 vierkante kleine cakejes van 4 bij 4 centimeter. De cake vierkantjes snijden

10. De marsepein uitrollen

Kneed van de marsepein een soepele bal en rol deze op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 24 x 48 centimeter en 2 mm dik.
De marsepein kun je ook zelf maken. Het is niet moeilijk en leuk om te doen. Zie hiervoor onze video ‘Hoe kun je zelf marsepein maken’.

11. De marsepein in lange repen snijden

Neem 2/3 van de lap marsepein. Snijd met behulp van een liniaal repen van 1 centimeter breed en 24 centimeter lang. Snijd in totaal 24 repen en bestrijk iedere reep aan één kant met aardbeienjam. De marsepein in lange repen snijden

12. Marsepein om de kleine cakejes vouwen

Snijd de met jam bestreken repen marsepein in de lengte doormidden. Vouw om ieder cakeje bovenlangs, met de jam kant naar beneden, een reepje marsepein heen en druk dit stevig vast. Daarna vouw je een tweede reepje marsepein om het cakeje heen, kruislings over het eerste reepje. Vouw ook nu weer bovenlangs en met de jam kant naar beneden (zie video 2.31 – 2.40). Marsepein om de kleine cakejes vouwen

13. Marsepeinen strikjes maken

Van de resterende marsepein snijd je nu 24 korte reepjes van 2 centimeter breed en 6 centimeter lang. Vorm van deze reepjes marsepeinen strikjes door het midden van de reepjes naar elkaar toe te knijpen. Marsepeinen strikjes maken

14. De kleine cadeau cakejes afmaken

Plak met behulp van een beetje jam op ieder cakeje een strikje, daar waar de marsepeinen lintjes elkaar kruisen. Druk daarna als extra versiering nog een schuddebuikje op het strikje. Herhaal dit bij de overige cakejes en je originele traktatie of high tea hapje is klaar. De kleine cadeau cakejes afmaken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!