Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Baktips: de perfecte cupcakes maken.

Omschrijving

Tot welke hoogte kun je de vormpjes voor je cup cake het beste vullen met de cakemix en hoe zorg je ervoor dat je de goede baktemperatuur en duur aanhoudt, zodat de cupcakes mooi en ongeschonden uit de oven komen? In deze instructievideo krijg je advies en tips voor het maken van de perfecte basis voor je cupcake! Na het bakken kun je de cakes vervolgens versieren met leuke decoratie zoals een marsepeinen cupcake topping met suikerparels. Lees ook de geschreven handleiding nog even door als je een snel antwoord zoekt op je vraag of de tips en uitleg wilt nalezen of printen. Op naar de perfecte cup cake!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Het beslag maken

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de boter zacht. Snij de boter in blokjes, voeg de mix en de overige ingrediënten toe en bereid de mix volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Mix het beslag niet op de hoogste snelheid, maar 3 tot 4 minuten op de laagste stand zodat het beslag luchtig blijft!

2. Het beslag in de vormpjes doen

Zet de papieren bakvormpjes in het bakblik. Sla de spuitzak tot de helft om naar buiten en schep het beslag in de spuitzak. Vouw het omgeslagen deel terug en knip het onderste puntje van de spuitzak af. Spuit de cakevormpjes tot 2/3 vol met een mooie gladde bovenkant.
Je kunt de vormpjes ook vullen met behulp van een eetlepel of ijstang. Schep een beetje beslag in het midden van het vormpje en schraap met een tweede lepel of spatel het resterende beslag van de lepel of tang in het vormpje.
Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en is het makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Schep de vormpjes niet te vol want dan gaan ze tijdens het bakken ‘overstromen’!
Zorg voor een mooie platte bovenkant. Hoe platter de gebakken cupcakes zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

3. De cakejes bakken

Laat de cakejes in een voorverwarmde oven op 180 graden in 18 tot 20 minuten gaar bakken. Open na 20 minuten de oven en prik met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven worden gehaald. Kleeft er nog wel nat beslag aan de prikker, laat dan de cakes nog 5 minuten bakken en controleer daarna weer of ze gaar zijn.
Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in!
Iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van de cupcakes verschillen met de aangegeven baktijd!

4. De cupcakes laten afkoelen

Laat de cupcakes even een minuut in het bakblik zitten. Haal ze daarna voorzichtig uit het bakblik en laat ze goed afkoelen op een rooster. De papieren bakvormpjes laat je om de cupcakes zitten.
Je kunt het bakblik een beetje schuin houden zodat de cupcakes er langzaam uitvallen. Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet los.
Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je ze uit de oven hebt gehaald een snijplank op de cakes in het bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af en je cupcakes zijn nu mooi plat.
Laat de cupcakes nooit volledig afkoelen in de bakvorm want dan kan het cakeje zijn warmte niet kwijt en gaat zweten, waardoor het papieren vormpje loslaat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!